Λακωνία: Το κρεμμύδι – celebrity απ’ τα Βάτικα, που παίνεψαν οι ποιητές! (photos)
Updated on:
“Βατικιώτικο Κρεμμύδι”, ένα πικάντικο προϊόν από τη νότια Λακωνία - Τα Βάτικα, (λέγε με και Νεάπολη), είναι η πατρίδα του διασημότερου ελληνικού κρεμμυδιού, του επονομαζόμενου “Βατικιώτικου”
ΝΕΑΠΟΛΗ. Το κρεμμύδι όπως πρέπει να είναι!
Με έντονο κόκκινο χρώμα και με την ιδιαίτερα πικάντικη αλλά και ζουμερή γεύση τους, τα βατικιώτικα κρεμμύδια που δεν είναι καθαρή ποικιλία αλλά περισσότερο ντόπιο προϊόν, υπενθυμίζουν με τη γεύση τους το κρεμμύδι όπως πρέπει να είναι: Αψύ, παιχνιδιάρικο, δακρυγόνο. Βασικό συστατικό σε συνταγές της περιοχής αλλά και ιδιαίτερα νόστιμο ωμό σε σαλάτες, έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο γύρω από την ποιότητα και τη νοστιμιά του.
Τόση νοστιμιά που κάποιοι τολμηροί προτιμούν να το τρων’ τελείως σκέτο.
- «Μπαρούτι»
Ο ντόπιος σπόρος (μπαρούτι) ξεκινά τον κύκλο ζωής του κρεμμυδιού με τη σπορά του, αρχές Απριλίου. Γίνεται κοκκάρι στις αρχές Ιουνίου και αποξηραίνεται όλο το καλοκαίρι στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, «με χαμηλή σχετική υγρασία, βοριάδες και στεγνή ατμόσφαιρα».
Το κοκκάρι φυτεύεται τους μήνες Δεκέμβριο – Ιανουάριο για την παραγωγή ξηρών κρεμμυδιών τα οποία είναι έτοιμα στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Τότε ξεκινά μια απαραίτητη και πολύ σημαντική διαδικασία για να αναπτυχθούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βατικιώτικου κρεμμυδιού, η «μεθωρίμανση» των βολβών, μέσα στο χωράφι, με φυσικό τρόπο για 15 – 20 ημέρες μετά τη συγκομιδή, όπου στην περιοχή κυριαρχούν ο ξηρός αέρας, η ολοήμερη ηλιοφάνεια και η πολύ χαμηλή υγρασία. Αυτή η ιεροτελεστία της παραγωγής οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν στην ιδιαιτερότητά του αφού μέσω της μεθωρίμανσης ξεραίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξωτερικά φύλλα προστατεύοντας το βολβό από ηλιοεγκαύματα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του χρώματος και της γεύσης τους. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη διάρκεια συντηρησιμότητάς τους, αφού σε καλές συνθήκες αποθήκευσης, μπορούν να καταναλώνονται για τουλάχιστον 9 μήνες.
- «Κρεμμυδομάνες»
Το βασικότερο στοιχείο της καλλιέργειας βέβαια, είναι η χρησιμοποίηση του γνήσιου σπόρου, ο οποίος παράγεται από καλλιεργητές πεπειραμένους και με γνώσεις. Αρχές Μαΐου διαλέγουν τους σωστούς βολβούς οι οποίοι θα φυτευτούν για να γίνουν κρεμμυδομάνες για την παραγωγή των σπόρων, μια τέχνη η οποία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Παρ’ ό,τι η καλλιέργεια υβριδίων είναι ευκολότερη, οικονομικότερη και παραγωγικότερη από το γνήσιο βατικιώτικο κρεμμύδι, πολλοί παραγωγοί, όπως ο Γιώργος Παπούλης, επιμένουν να ασχολούνται με αυτό το, αν και πικάντικο συγκριτικά με τα υβρίδια, πεντανόστιμο προϊόν.
- «… κ’ η καρδιά ξεροψήνεται ..»
Αναφορές για το συγκεκριμένο προϊόν υπάρχουν τουλάχιστον τους τελευταίους δύο αιώνες, από περιηγητές, βοτανολόγους αλλά και ποιητές, όπως ο μονεμβασίτης Γιάννης Ρίτσος ο οποίος έγραψε στη «Ρωμιοσύνη» τον στίχο «…κ’ η καρδιά ξεροψήνεται στην κάψα σαν τα βατικιώτικα κρεμμύδια μπρος στις πόρτες», περιγράφοντας εικόνα της καθημερινότητας στην περιοχή, όπου έξω από τις πόρτες κρέμονταν πλεξούδες τα κρεμμύδια. Ως και τα σήμερα!
Πηγή: travel.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις