Νήσος Πρώτη Μεσσηνία: Το ακατοίκητο νησί με την εξωτική παραλία και το σχήμα κροκόδειλου
Πρώτη: Το νησί κροκόδειλος που μοιάζει να κολυμπάει στη θάλασσα
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ανοιχτά της Μαραθόπολης και σε απόσταση μόλις 2 ναυτικών μιλίων βρίσκεται η Νήσος Πρώτη, αυτό το παράξενο ακατοίκητο νησί με το τέλειο σχήμα κροκόδειλου και την πιο εξωτική παραλία της περιοχής.
Αν το δεις από ψηλά μοιάζει σαν ένα τεράστιο ερπετό που ξέφυγε από το Jurassic Park και σέρνεται μέσα στη θάλασσα ψάχνοντας να βρει στεριά. Είναι τόσο άψογα σμιλεμένο πάνω στα βράχια που νομίζεις πως είναι ψεύτικο. Η φύση όμως, ακόμη μια φορά μας εκπλήσσει με τα τερτίπια της και μας αφήνει άφωνους μπροστά στις ικανότητές της.
Σήμερα, η Πρώτη δεν κατοικείται ούτε και διαθέτει κάποια τουριστική υποδομή. Αποτελεί όμως έναν φυσικό παράδεισο για εξερεύνηση, πεζοπορία και #exotic βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της μίας και μοναδικής παραλίας που διαθέτει ο κροκόδειλος.
Πέρα όμως από το σήμερα, αυτός ο μικρός τόπος έχει μια αξιόλογη ιστορία να μας διηγηθεί παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος που καταλαμβάνει μόλις 3 τ. χλμ. στον πλανήτη Γη.
Το καταφύγιο πειρατών και πολεμιστών & τα ναυάγια ανοιχτά της παραλίας
Η ονομασία αυτού του μέρους ίσως προέρχεται από τον Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία όταν θύμωνε μεταμορφωνότανε σε άγριο ερπετό. Κατά μία άλλη όμως εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τη λέξη πλωτή που με τα χρόνια το λ αντικαταστάθηκε με το ρ κι από Πλωτή έγινε Πρώτη.
Η ιστορία του μικρού νησιού ξεκινάει από τη μυκηναϊκή ή την προκλασική εποχή μιας κι έχουν βρεθεί τείχη και ερείπια ακροπόλεως. Πράγμα που καθιστά την Πρώτη σαν έναν χώρο υψίστης αρχαιολογικής σημασίας.
Κατά τους πελοποννησιακούς πολέμους το μέρος αυτό αποτέλεσε καταφύγιο του αθηναϊκού στόλου, όταν ξέσπασε τρικυμία στην πορεία τους προς Πύλο. Ο Θουκυδίδης, ο Στράβων και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς κάνουν επίσης αναφορές στα έργα τους για τη Νήσο Πρώτη.
Ο κόλπος Γραμμένο (ένα φυσικό απάνεμο καταφύγιο) έχει χαραγμένα στα βράχια του μηνύματα από ναυτικούς, πολεμιστές και πειρατές. Τα βράχια μοιάζουν σαν πίνακες ανακοινώσεων που άλλοτε είχαν σκοπό να προειδοποιήσουν για κινδύνους ή άλλοτε απλώς να αφήσουν ένα στίγμα.
Η μία και μοναδική ακτή με τη χρυσαφένια παραλία ακούσει στο όνομα Βουρλιά και μπορεί να φτάσει κάποιος εκεί αφού ναυλώσει κάποιο σκάφος από τα κοντινά λιμάνια της Μεσσηνίας.
Ανοιχτά της παραλίας βρίσκεται το βυθισμένο πλοίο Anouar μήκους 40 μέτρων, ορατό με γυμνό μάτι αφού εδώ το βάθος της θάλασσας είναι πολύ μικρό. Το κατέστρεψαν οι Ιταλοί το 1940 γιατί το πέρασαν για πολεμικό πλοίο ενώ στην πραγματικότητα το καράβι ήταν εμπορικό. Υπάρχει ένα ακόμη ναυάγιο στα 40 μέτρα βάθος λίγο μακρύτερα από το βυθισμένο Anouar το οποίο όμως δεν είναι ορατό.
Μοναστήρι της Γοργοπηγής, το μοναδικό μέρος του νησιού που κατοικείται
Η Πρώτη δεν κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ούτε και υπάρχει κάποιο κτήριο σε όλο το νησί εκτός από το μοναστήρι που χτίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες.
Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γοργοπηγής αποτελεί μια μικρή κοινότητα μοναχών που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πραγματικός πληθυσμός του ήταν 4 άνθρωποι.
Η Μονή γιορτάζει 23 Αυγούστου και 24 Σεπτεμβρίου. Πλήθος πιστών φτάνουν στο νησί με καΐκια και πλοιάρια για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα που βρέθηκε στα βράχια το 1984. Σε εκείνο το σημείο έχει χτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι.
Πέρα από τους μοναχούς, μοναδικοί κάτοικοι του νησιού είναι τα αγριοκάτσικα και άλλα άγρια ζώα.
Το φωτογραφικό υλικό αυτού του άρθρου παραχωρήθηκε στο Notospress από τον δημιουργό περιεχομένου Νίκο Τσιακαλάκη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις