ΣΠΑΡΤΗ. Όσο οι υποψηφιότητες θα πληθαίνουν τόσο θα ανοίγουν σενάρια προεκλογικής, εκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες Παρατάξεις που τηρούν στάση αναμονής, παρατήρησης και προσεκτικού σχεδιασμού.

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης, τέως δήμαρχος, ή καλύτερα όπως ο ίδιος λέει, η Παράταξη Ενωτική Δημοτική Κίνηση Σπάρτης, θα είναι παρούσα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ενώπιον του κατακερματισμού των δεξιών και κεντροδεξιών δυνάμεων κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το πλασάρισμα της συγκεκριμένης Παράταξης ψηλά από την πρώτη Κυριακή.

Αυτά που φαίνεται να απασχολούν τον Βαγγέλη Βαλιώτη και τους συνεργάτες του είναι και εσωκομματικά και ανταγωνιστικά θέματα. Θα είναι ο Βαγγέλης Βαλιώτης πρώτος μεταξύ ίσων και υποψήφιος δήμαρχος; Θα ανοίξουν διαδικασίες για ανάδειξη νέου επικεφαλής στην Παράταξη; Θα αρκεστούν σε μια κάθοδο με σκοπό εξ αρχής τη μετεκλογική συνεργασία; Τι θα γίνει αν κατέλθουν ταυτόχρονα ομόριζοι υποψήφιοι, Δούκας, Βακαλόπουλος, Αργειτάκος, Τζανετέα; Πόσο θα επηρεάσει το κεντρώο χώρο μια κάθοδος της Κανελλοπούλου; Θα έρθει μια ενωτική υποψηφιότητα από τον κεντροδεξιό χώρο, μάλλον όχι σημειώνουν γιατί η κεντροδεξιά «καίγεται» για την Περιφέρεια και την Βουλή.

Όλα δείχνουν ότι ο Βαγγέλης Βαλιώτης θα μιλήσει τελευταίος. Γι’ αυτό όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα αυτοδιοικητικά - που δεν μοιάζουν τόσο με τα κομματικά - όποιος σχεδιάζει οτιδήποτε στον δήμο Σπάρτης χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την παράταξη που σήμερα ηγείται ο Βαλιώτης σχεδιάζει λάθος. Επίσης, πολιτικά και όχι κομματικά κινούμενοι, οι συνεργάτες του Βαγγέλη Βαλιώτη και ο ίδιος προσεγγίζουν τις εκλογές αναλύοντας τις πολιτικές θέσεις και αποφάσεις ενός εκάστου που συμμετέχει ως επικεφαλής Παράταξης σε κύρια θέματα όπως τα στρατηγικά έργα, η λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, η σχέση εξάρτησης ή όχι με την κεντρική εξουσία, κ.λ.π.

Ο Βαλιώτης έχει, τουλάχιστον, δύο βασικές επιλογές. Είτε να συγκροτήσει ένα πολυσυλλεκτικό συνδυασμό με την εμπειρία και την ευελιξία που διαθέτει, διατηρώντας βέβαια έναν χαρακτηριστικό αριστερό πυρήνα, είτε να εκφράσει αυθεντικά τη ριζοσπαστική αριστερά διαδραματίζοντας συγκεκριμένο ρόλο έναντι ενός μετώπου κεντροδεξιοεκσυγχρονιστικοφιλελεύθερου… Αυτοί φαίνονται ως οι κυρίαρχοι προσανατολισμοί αφήνοντας, προς το απώτερο μέλλον ό,τι αφορά σε εκλογικές συνεργασίες. Άλλωστε όπως σημειώνουν σύμβουλοι του το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι οι συνεργασίες είτε δεν τηρούνται είτε δεν επιτυγχάνονται τόσο εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση και δράση της συγκεκριμένης Παράταξης θα λειτουργήσει καταλυτικά στα πράγματα, όχι ακόμα, αλλά πολύ σύντομα.

Στο ερώτημα αν η Σπάρτη θα ξαναψήφιζε Βαλιώτη για δήμαρχο έχει πλέον ατονήσει το αριστερό προφίλ του προσώπου και αναδεικνύεται το έργο που άφησε για την παρούσα δεξιά δημοτική αρχή. Μάλιστα είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στη Δημοτική Παράταξη του ο Βαλιώτης είναι τόσο κομμουνιστής όσο π.χ. είναι ο Αργειτάκος Νεοδημοκράτης στη δική του…

Η Παράταξη Βαλιώτη έχει και τον λόγο αλλά και την πεποίθηση να αναδεικνύει την Αυτοδιοίκηση σε μια πολιτική διαδικασία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αφήνει σε δεύτερο πλάνο τα πρόσωπα και επικεντρώνεται στο πολιτικό (όχι απαραίτητα κομματικό) διακύβευμα, με φόντο βέβαια την δημοτική ζωή σε πόλη και χωριά. Χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν ποντάρει και σε πρόσωπα ικανά και αποδεκτά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις