Ευρώτας: Ένας ασυγκράτητος υδάτινος γίγαντας «λυπήθηκε» τον Δήμο που έχει τ’ όνομά του - Έως πότε;
170 τόνοι βροχής σε ένα στρέμμα θα ξαναπέσουν στη Λακωνία. Και τότε μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί. Αν έβρεχε και ανατολικότερα και κατέβαζε και ο Βορβάς μεγάλες ποσότητες Σκάλα, Βλαχιώτη κι Έλος θα άλλαζαν θέση στον χάρτη της Λακωνίας…
ΣΚΑΛΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν είναι και η τελευταία. Βρισκόμαστε στην εποχή των έντονων, τροπικών βροχοπτώσεων με μεγάλες ποσότητες ανά περιοχή και ασύλληπτους τόνους ανά στρέμμα γης.
Τα τελευταία 100 χρόνια η χώρα μας θρήνησε περισσότερους από 650 νεκρούς από πλημμύρες σύμφωνα με στοιχεία του δρ Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλη Διακάκη. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε δραστικές παρεμβάσεις, κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε ακόμη περισσότερους και να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Στη Λακωνία, η μορφολογία του εδάφους θέλει όλα τα νερά από βορρά και ανατολή να καταλήγουν στον δήμο Ευρώτα και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Στεφανιά - Σκάλα - Έλος - Βλαχιώτη.
Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της περιοχής είναι αυτό. Γιατί, όταν πλημμυρίζει ο δήμος Ευρώτα, εκτός από το θέαμα για τις κάμερες, προκύπτουν τραγικές ζημιές σε υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές και σε σοβαρές και ακριβές καλλιέργειες.
Η κοινωνία του Δήμου Ευρώτα και ο Δήμος ζητούν εδώ και χρόνια, απεγνωσμένα, έργα προστασίας. Αντιπλημμυρικά έργα που θα προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών και θα διοχετεύουν τα ασύμμετρα νερά στη θάλασσα.
Αν ξεχάσουμε προς το παρόν το θέμα της συνολικής διευθέτησης και διαχείρισης των ποταμών της Λακωνίας και σταθούμε μόνο στο πνιγηρό θέμα της πλημμύρας θα διαπιστώσουμε ότι η Πολιτεία όχι μόνον είναι απούσα αλλά φροντίζει να καθησυχάζει επικίνδυνα τους πολίτες.
Όταν οι ποσότητες του νερού είναι τέτοιες η κατάσταση είναι έκτακτη έτσι κι αλλιώς είτε προκληθούν ζημιές είτε όχι. Αυτό που είναι ζητούμενο δεν είναι κάθε φορά οι αποζημιώσεις (που ενίοτε αξιοποιούνται εκλογικά) αλλά η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
170 τόνοι βροχής σε ένα στρέμμα θα ξαναπέσουν στη Λακωνία. Και τότε μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί. Αν έβρεχε και ανατολικότερα και κατέβαζε και ο Βορβάς μεγάλες ποσότητες Σκάλα, Βλαχιώτη κι Έλος θα άλλαζαν θέση στον χάρτη της Λακωνίας
Γιατί το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και καταστρεπτικό;
Γιατί τα παρόχθια δάση σε όλο το μήκος του Ευρώτα έχουν εξαφανιστεί και το ανάγλυφο έχει αλλάξει.
Γιατί πολίτες, που σήμερα διαμαρτύρονται, φυτεύουν και κτίζουν μέσα στο ποτάμι κι εκεί απ’ όπου είναι βέβαιον ότι θα ξαναπεράσει.
Γιατί συχνά τα έργα υποδομών είναι πρόχειρα, κακής ποιότητας, άστοχα ή και ανύπαρκτα.
Γιατί η όποια διευθέτηση του Ευρώτα από τις πηγές του μέχρι το Δέλτα δεν έχει ανασχετικό ρόλο αλλά αντιθέτως μετατρέπει τον Ευρώτα σε ένα γιγάντιο λούκι με ορμητικά νερά που στοχεύει το Δέλτα.
Αλήθεια είναι ότι ένας καθαρός ποταμός μας απαλλάσσει από πλημμύρες στα βόρεια και κεντρικά. Στα νότια όπως συσσωρεύεται όλη η «οργή» των νερών που είναι πλέον μυθική…
Ομοίως, οι χείμαρροι και τα ξεροπόταμα της Λακωνίας είναι αιμοδότες της τραγωδίας, αναπόφευκτα…
Τι πρέπει να γίνει;
Οι ειδικοί ξέρουν και θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογήσει τα έργα. Χρόνια τώρα ο τόπος «πνίγεται» και οι αποζημιώσεις έρχονται να προλάβουν το ξέσπασμα των πολιτών.
Ο Ευρώτας αλλά και ο συνδυασμός Ευρώτα - Βορβά, δείχνουν μεν ποια θα έπρεπε να είναι η ανάγλυφη μορφή της Λακωνίας αλλά η σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί ούτε να εξομολογείται κάθε χρόνο για καταπατήσεις, ούτε να μετοικήσει, ούτε να τα βάλει με την χωροθέτηση των προγόνων.
Οι επιστήμες και οι κατασκευές γι’ αυτό εξελίσσονται, για να αλλάζουν τους τόπους και να προστατεύουν τους πολίτες.
Μια ατράνταχτη απόδειξη ότι η Πολιτεία όχι μόνον δεν κάνει τη δουλειά της αλλά αφήνει τους πολίτες στην άγνοια, είναι η γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα.
Ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει, έχει ανακοινωθεί και πρέπει χωρίς αναβολή να γίνει μέσα στο 2023.
Δεν είναι η γέφυρα που θα αποτρέψει τις πλημμύρες γιατί απλούστατα δεν τις δημιουργεί αυτή. Η γέφυρα όμως θα κρατήσει τον Νομό Λακωνίας όρθιο και ασφαλή.
Αν η παμπάλαια γέφυρα πέσει (που σε κάποια πλημμύρα θα πέσει) τότε ο Νομός είναι «νεκρός». Ο ανατολικός νότος απομονώνεται. Ο βορράς με τον νότο δεν επικοινωνούν όπως και η ανατολική με την δυτική Λακωνία. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε πόλεμο τις κρίσιμες γέφυρες έριχναν για «νεκρώσουν» έναν τόπο.
Ακούμε και διαβάζουμε ότι αναβολές και ακυρώσεις είναι ό,τι χειρότερο για την δρομολόγηση των έργων προστασίας.
Ας απολογηθούν σήμερα στους Λάκωνες και ιδιαίτερα στους πολίτες του Ευρώτα όσοι, διαχρονικά, ευθύνονται. Αλλά καλύτερο από την απολογία θα ήταν ένα προσκλητήριο κάθε αρμόδιου και κάθε υπεύθυνου ώστε, άμεσα, να δρομολογηθεί η προστασία της περιοχής από κάτι που θα ξανασυμβεί, ίσως και τους επόμενους μήνες.
Λέγεται ότι η Λακωνία διαθέτει, διαχρονικά, στελέχη στις Κυβερνήσεις προερχόμενα ή καταγόμενα από αυτήν. Όμως δεν έχουν δείξει, δεν έχουν αποδείξει, δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν τον τόπο τους και αυτό είναι χρήσιμο να το θυμούνται όχι μόνον οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες.
Το 2023, μια τουριστική και παραγωγική περιοχή, η νοτιοανατολική Λακωνία κρέμεται σε μια κλωστή…
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις