Αρκαδία: Μεγάλη αγωνία των παραγωγών για την έλλειψη νερού λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας
Τα οροπέδια της Αρκαδίας δοκιμάζονται από τις κλιματολογικές αλλαγές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο της ξηρασίας.
ΑΡΚΑΔΙΑ. Μεγάλη είναι η αγωνία των παραγωγών στην Αρκαδία για την εξέλιξη του χειμώνα, καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων θα αυξήσει το μέγεθος του προβλήματος τους επόμενους μήνες.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Κανδήλας, Δημήτρης Ξηρογιάννης, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξηγεί στην «Ύπαιθρος Χώρα»: «Τα αποθέματα νερού είναι πολύ λίγα, γιατί μέχρι τώρα έχουμε ελάχιστες βροχοπτώσεις. Οι βροχές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου ήταν καλές, αλλά δεν ήταν αρκετές για να γεμίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι πηγές έχουν ελάχιστο νερό και δεν αναβλύζουν όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αν οι τελευταίοι μήνες του χειμώνα δεν μας δώσουν χιόνια και πολλές βροχές, δεν θα υπάρχει επάρκεια νερού σε καμία περιοχή».
Τα οροπέδια της Αρκαδίας και της Κανδήλας δοκιμάζονται από τις κλιματολογικές αλλαγές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο της ξηρασίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρογιάννης, η ροή του νερού έχει σταματήσει από το τέλος της άνοιξης του 2022.
«Με το που αρχίσαμε την άντληση στα αντλιοστάσια και στις γεωτρήσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες για άρδευση των αγροκτημάτων μας σταμάτησαν να αναβλύζουν οι πηγές και κατέβηκε ο υδροφόρος ορίζοντας χωρίς να επανέλθει», σημειώνει.
Αυξάνονται οι ανάγκες
Τα στοιχεία που διαθέτει ο ΤΟΕΒ για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. «Κάθε χρόνο αυξάνονται και οι ανάγκες», υπογραμμίζει ο κ. Ξηρογιάννης. Και συμπληρώνει: «Τη χρονιά που πέρασε η κατανάλωση του νερού ήταν στα 2.500.000 κυβικά, την περασμένη χρονιά ήταν 2.000.000 κυβικά, ενώ την προπερασμένη χρονιά ήταν 1.800.000 κυβικά. Οι τάσεις είναι διαρκώς αυξητικές. Τα άνυδρα καλοκαίρια έχουν επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα καλαμπόκια και τα τριφύλλια που τις περασμένες χρονιές τα ποτίζαμε μία φορά στις δέκα μέρες, αλλά φέτος είχαμε φτάσει να τα ποτίζουμε μία φορά στις έξι μέρες».
Ο ίδιος εξηγεί ότι η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός και αν δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, θα ενημερώσουμε τους παραγωγούς να στραφούν σε μικρότερες καλλιέργειες ή σε πιο οικονομικά συστήματα άρδευσης».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις