Απίστευτος ο «θησαυρός» που κρύβει η Πελοπόννησος στα χώματά της
Updated on:
Σκωτσέζα βοτανολόγος ανακάλυψε έναν μυστικό θησαυρό της Ηλείας - Ανεμώνη η ταόμορφος. Λείριο το χαλκηδονικό ή αλλιώς τουρκοπούλα. Στερνμπέργκια η κίτρινη, κοινώς κίτρινο κρινάκι. Γάλανθος της Βασίλισσας Ολγας ή αλλιώς το ομηρικό μώλυ που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα ως αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η έρευνα της δρος Κιτ Ταν κατέγραψε 135 βολβώδη φυτά που ανήκουν σε 14 οικογένειες και η εργασία της αποτυπώθηκε στο λεύκωμα «Bulb flora of Ilia – Τα βολβώδη φυτά της Ηλείας».
Ανεμώνη η ταόμορφος. Λείριο το χαλκηδονικό ή αλλιώς τουρκοπούλα. Στερνμπέργκια η κίτρινη, κοινώς κίτρινο κρινάκι. Γάλανθος της Βασίλισσας Ολγας ή αλλιώς το ομηρικό μώλυ που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα ως αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης. Είδατε πόσο γρήγορα μπορεί να σε συνεπάρει ο κόσμος των φυτών; Πόσο γαργαλιστικά είναι για τη φαντασία τα ονόματα, τα χρώματα, οι μυρωδιές τους; Φανταστείτε τώρα να ζούσατε και να αναπνέατε ανάμεσά τους, όπως η ερευνήτρια βοτανολόγος δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία από τη δεκαετία του ’90 μελετά τη χλωρίδα της Ελλάδας.
Γιατί, ναι, τα παραπάνω μυστήρια φυτά απαντώνται όλα στην Ελλάδα και δη στην περιοχή της Ηλείας. Μετά τη μελέτη των φυτών της Σαμοθράκης και της Αμοργού, η κ. Κιτ Ταν έστρεψε την προσοχή της στην Πελοπόννησο και στα βολβώδη φυτά. «Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία φυτών που προσαρμόζονται ώστε να επιβιώνουν τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και τους κρύους χειμώνες της νότιας Ελλάδας», λέει στην «Καθημερινή» η ίδια. Οπως εξηγεί, τα βολβώδη φυτά φέρουν υπόγεια αποθησαυριστικά όργανα (βολβούς, κορμούς, κονδύλους, ριζώματα), τα οποία πέφτουν σε λήθαργο μετά την ξήρανση του υπέργειου τμήματός τους και ξαναβλαστάνουν την επόμενη περίοδο. «Ετσι αντέχουν τους μήνες χωρίς βροχή». Η Κιτ Ταν κατέγραψε στην Ηλεία 135 βολβώδη φυτά που ανήκουν σε 14 οικογένειες και η εργασία της αποτυπώθηκε στο λεύκωμα «Bulb flora of Ilia – Τα βολβώδη φυτά της Ηλείας» που εκδόθηκε τον Νοέμβριο με την αιγίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η διακεκριμένη βοτανολόγος υπογράφει τα κείμενα, ενώ για τις φωτογραφίες και τους χάρτες κατανομής υπεύθυνος είναι ο φυσικός Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. «Η κατανομή τους στην Ηλεία δεν έχει καταγραφεί επαρκώς. Η εργασία μας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη και την προστασία αυτών των φυτών για πολύ καιρό».
«Λιγότερα από 20 είδη φυτών απαντούν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στην Πελοπόννησο», λέει η δρ Κιτ Ταν, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Υπάρχουν περί τα 5.900 διαφορετικά είδη φυτών σε όλη την Ελλάδα και περίπου 3.050 στην Πελοπόννησο. Από αυτά περίπου 1.347 έχουν καταγραφεί στην Ηλεία, μια έκταση 2.621 τ. χλμ.
Οχι, η Ηλεία δεν είναι η πιο πλούσια χλωριδικά περιοχή στην Πελοπόννησο. «Εχει ενδιαφέρον ότι λιγότερα από 20 είδη φυτών απαντούν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στην Πελοπόννησο», λέει η δρ Ταν. «Η Ηλεία δεν έχει μεγάλη ποικιλία εδαφών ούτε ορεινή ή αλπική βλάστηση παρά μόνο στα βορειοανατολικά και στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία». Σημειώνεται ότι η Αχαΐα σε 3.271 τ. χλμ. έχει 2.209 είδη φυτών, η Λακωνία σε 3.636 τ. χλμ. έχει 2.011 είδη, η Κορινθία (2.290 τ. χλμ.) 1.958, η Αρκαδία (4.419 τ. χλμ.) 1.875 είδη φυτών κ.ο.κ. «Οι αριθμοί πάντως», τονίζει η ερευνήτρια, «εξαρτώνται και από το εύρος της βοτανολογικής έρευνας, τον όγκο της δουλειάς που έχει γίνει». Οπως θυμίζει, από τη δική της εξονυχιστική χλωριδική έρευνα (και του συναδέλφου της καθηγητή Burkhard Biel), στη Σαμοθράκη, μια περιοχή μόλις 178 τ. χλμ., καταγράφηκαν 1.441 είδη, ενώ στην Αμοργό, μια έκταση 121 τ. χλμ., καταγράφηκαν 1.050 είδη φυτών.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις