Τι προβλέπει η νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΠΑΡΤΗ. Η πρόσφατη απαξιωτική, για τη Λακωνική Βιοενεργειακή, τοποθέτηση του Δημάρχου Σπάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.Θυμίζουμε τι είχε πει ο κ. Αργειτάκος στη συνεδρίαση της Πέμπτης 1/11:
«Περιμέναμε την Βιοενεργειακή η οποία μας έλεγε ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, κάναμε συνάντηση για να φθάσουμε στο «δια ταύτα», ώστε να ξεκινήσουμε και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν στοιχεία στη διάθεσή τους. Επι 20 ημέρες τους δίνουμε στοιχεία για να έρθουν πότε…; Δεν ξέρω! Θέλαμε να υποστηρίξουμε τους ντόπιους αλλά μέχρι ενός ορίου. Κάναμε συνάντηση για να μπούμε σε λεπτομέρειες και μας είπαν ότι δεν έχουν στοιχεία. Μπορούμε, λοιπόν, εμείς σαν Δημοτική Αρχή να εμπιστευθούμε ανθρώπους που μας δίνουν στοιχεία χωρίς να είναι σίγουροι, σαν να λέμε δηλαδή ότι μας κοροϊδεύουν...; Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει θέμα για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών. Προχωράμε. Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσα στο 2012».
Ανάμεσα στις αντιδράσεις είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων από μέλη της Βιοενεργειακής, που αφορούν τη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση απορριμμάτων.
Αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη 3852/2010 στο άρθρο 94 παρ. 25 και άρθρο 186 παρ. ΣΤ 29 οι αρμοδιότητες και η ευθύνη υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων εναπόκειται στους Δήμους.
Επιπλέον:
Επιστέγασμα:
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4042
Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ − Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων −
Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γα τους Περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ στο ΦΕΚ Α΄85/11.4.2012 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4071/2012
«Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ»,
στον οποίο, με τα άρθρα 13-17, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
Μεταξύ άλλων:
α)Σκοπός του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), και ειδικότερα η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων και των δράσεων αυτού, για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, θαλάσσια μεταφορά ΑΣΑ, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων της χωρικής τους αρμοδιότητας, σύμφωνα και με την ΚΥΑ 2527/2009 (ΦΕΚ Α΄ 83).
Και όσοι θέλουν να εμβαθύνουν:
Άρθρο 94
Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων
Παράγραφος
25. Η διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης (Χ.Α.Δ.Α.). Η διαχείριση πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον αντίστοιχο σχεδιασμό, που καταρτίζεται από την Περιφέρεια κατά την ειδικότερη ρύθμιση του άρθρου 186 παρ. ΣΤ΄ αριθμ. 29 του παρόντος νόμου.
Άρθρο 186 Στ 29
29. Η κατάρτιση και έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού σχεδιασμού, ο οποίος αποσκοπεί, κυρίως, στη μελέτη και τον καθορισμό των μεθόδων διαχείρισης, καθώς και στη χωροθέτηση των πάσης φύσεως σχετικών εγκαταστάσεων περιλαμβανόμενης και της έκδοσης των κατά περίπτωση αδειών, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Κατά το σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές, οικονομικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές, καθώς και οι ειδικές συνθήκες της περιοχής.
22. Η επιβολή προστίμων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, κατά τις προβλέψεις των άρθρων 30 του ν. 1650/1986 και 4 του ν. 3010/2002
Απορρίμματα: τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ
Δημιουργία συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων ή υπολειμμάτων και ανακύκλωση υψηλής ποιότητας με χωριστή συλλογή αποβλήτων προβλέπει ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ για τα απορρίμματα.
Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης “τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων καλύπτουν όλο το φάσμα των εργασιών διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, μεταφόρτωση και επεξεργασία), με στόχο τη μείωση του λεγόμενου βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγείται τελικά σε υγειονομική ταφή και την ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών”.
“Κύριοι στόχοι του σχεδιασμού αυτού, είναι η προώθηση προγραμμάτων διαλογής των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή και η ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας, μετά από επεξεργασία των αποβλήτων συσκευασίας και άλλων προϊόντων με την καθιέρωση και εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των υλικών αυτών” συνέχισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι “η επιλογή δηλαδή της κατάλληλης μεθόδου διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων ανήκει στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τους γνωστούς πλέον εδώ και ενάμισι χρόνο ΦοΔΣΑ και είναι σε συμφωνία με το Περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της κάθε Περιφέρειας”.
Μάλιστα, η “ανακύκλωση υψηλής ποιότητας” και καθιερώνει τη χωριστή συλλογή αποβλήτων όπου αυτό είναι τεχνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά εφικτό και ενδεδειγμένο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, εκπονείται το Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων για την εξάλειψη της λειτουργίας χώρων ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) για τους οποίους η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το 2005 στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο διατίθενται επιπλέον 70 εκατ. Ευρώ και συνολικά 370 εκατομμυρίων Ευρώ στο πλαίσιο της λειτουργίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ)».
Φωτο αρχείου: Από δημοσίευμα του Notospress.gr - Ιούνιος 2012