«Επιβάλλεται η λειτουργία του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα»
ΑΘΗΝΑ. Την επίσπευση διαδικασιών για την άμεση στελέχωση και λειτουργία του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα, ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η λειτουργία του εργαστηρίου κρίνεται μείζονος σημασίας για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ενώ όπως προειδοποιεί, εάν δεν λειτουργήσει και δεν πάρει διαπίστευση έως τα τέλη του 2013, η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στην Ε.Ε. περισσότερα από 500.000 ευρώ.
Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Πετράκου έχει ως εξής:
«Έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. για την αγορά εξοπλισμού για τη λειτουργία τριών εργαστηρίων ελαιολάδου σε Καλαμάτα, Μυτιλήνη και Κρήτη.
Στην Καλαμάτα το εργαστήριο βρίσκεται στο χώρο του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών, πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι μάλιστα πλήρως εξοπλισμένο και θα είχε ξεκινήσει η διαδικασία της διαπίστευσης αν είχε στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.
Στο εργαστήριο έχουν μετακληθεί δύο υπάλληλοι με παράλληλα καθήκοντα. Για να λειτουργήσει το εργαστήριο της Καλαμάτας, όπως και τα άλλα εργαστήρια, πρέπει να πάρουν διαπίστευση ως το τέλος του 2013 για 15 ή 16 αναλύσεις σε ένα χρόνο.
Είναι αδιανόητο για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η οποία μπορεί και πρέπει να στηρίζει ελπίδες στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, η έρευνα να βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση και τα εργαστήρια να χρησιμοποιούνται κατά καιρούς από τους κυβερνώντες ως επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ενώ έπρεπε να είχε αναπτύξει σημαντική έρευνα των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κατεξοχήν εθνικού προϊόντος μας που είναι το ελαιόλαδο.
Την ίδια στιγμή βέβαια, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανταγωνίζονται τη χώρα μας στον τομέα του ελαιολάδου έχουν αναπτύξει προχωρημένη έρευνα για τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου τους και τα «δυνατά» τους στοιχεία προσπαθούν να τα περάσουν στους κανονισμούς της Ε.Ε.
Επειδή η χρησιμότητα του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα, όπως φυσικά και των άλλων δύο εργαστηρίων σε Μυτιλήνη και Κρήτη είναι πολύ μεγάλη και πολλαπλή και επειδή αν δεν λειτουργήσει και δεν πάρει διαπίστευση ως το τέλος του 2013 θα πρέπει η χώρα να επιστρέψει στην Ε.Ε. πάνω από 500.000 ευρώ, επιβάλλεται η άμεση λειτουργία και στελέχωσή του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.
Κατόπιν τούτων αυτό ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Θα στελεχώσει η κυβέρνηση και πότε το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από έναν χημικό ή χημικό μηχανικό, έναν γεωπόνο τεχνολογίας τροφίμων και τρεις ακόμη επιστήμονες χημικούς και γεωπόνους, ώστε άμεσα να λειτουργήσει και να κάνει αγώνα δρόμου για να πάρει διαπίστευση έως το τέλος του 2013;»