Να σωθεί η Καλαμάτα από τον Νέδοντα ή ο Νέδοντας από τους πολιτικούς της;
Ένας χείμαρρος ικανός να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στην Καλαμάτα! – Σκηνές και κουβέντες στο ΠΕΣΥΠ που προμηνύουν το τέλος εποχής του Παναγιώτη Νίκα
ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Θανάσης Βασιλόπουλος είναι γέννημα θρέμμα της Καλαμάτας, της Αυτοδιοίκησης και της Αγοράς της. Θα έπρεπε λοιπόν να αναμένει τη στάση του Νίκα σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας. Από την στιγμή που οι πλημμύρες του 2016, οι θάνατοι ανθρώπων και οι καταστροφή περιουσιών, χρεώθηκαν στον, τότε άφαντο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, είναι αναμενόμενο, σήμερα που η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι έργο στα σκαριά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας να θέλει μερίδιο. Γι’ αυτό και το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάει κι έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ωστόσο όπως, σιγά – σιγά αποκαλύπτεται, πάνω στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας «πνίγονται» παλληκάρια και «παίζονται» πολιτικά παιχνίδια.
Ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Καλαμάτας; Ο Θανάσης Βασιλόπουλος; Θέλει κάτι τέτοιο ο Παναγιώτης Νίκας; Στηρίζει τον δήμαρχο Καλαμάτας ή ψαρεύει στα θολά νερά του Νέδοντα ψήφους και συμμαχίες απ’ όσους προσδοκούν ανατροπή των δεδομένων;
«Είναι πολλά τα εκατομμύρια» που έχει να διαχειριστεί ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Πολλοί είναι και όσοι θέλουν μερίδιο σε αυτό. Όμως αμφότεροι είχαν την ατυχία στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εκτίθενται πρόσωπα και πράγματα πέραν την Καλαματιανής στοάς και έτσι άπαντες οι ενεργοί Πελοποννήσιοι να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και ποιος είναι ο ρόλος των προσώπων.
Δεν φτάνει που η Καλαμάτα απορροφά τη μερίδα του λέοντος από τους χρηματοδοτικούς πόρους του Κράτους και της Ευρώπης, δεν μονιάζει και δεν ομονοεί κι έτσι προκαλεί. Γιατί δεν είναι δυνατόν την εποχή που άλλες μητροπόλεις «είναι στην απέξω» η Καλαμάτα να μην μπορεί να συμφωνήσει για την απορρόφηση των χρημάτων που θα λάβει και να αποτελεί θέατρο προκλητικών συμπεριφορών, ανεπίτρεπτων τακτικών και ανατρεπτικών εξελίξεων.
Ο χείμαρρος Νέδοντας διασχίζει την Καλαμάτα. «Κατεβάζει» τον χειμώνα και αλίμονο αν οι όγκοι βροχής πέσουν από την πλευρά του Ταϋγέτου του οποίου η απορροή γίνεται και στον Νέδοντα. Πριν από πολλά χρόνια ο δήμος Καλαμάτας διευθέτησε τον χείμαρρο εντός του ιστού της πόλης και σε κάποια σημεία τον σκέπασε δημιουργώντας διόδους και αργότερα θέσεις για στάθμευση. Πέρασαν τα χρόνια και ήρθε το δραματικό 2016 επί δημαρχίας Νίκα τότε που ο Νέδοντας «φούσκωσε» και τελικά έπνιξε την Καλαμάτα και κάποιους άτυχους πολίτες της. Από τότε και ενώ πέρασαν 6 χρόνια, η νέα δημοτική αρχή έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Η Ελληνική Πολιτεία ούτε αυτή τη φορά αρνήθηκε, στην πολύφερτη νύφη της Μεσσηνίας, πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια. Άλλωστε πρόκειται για έργο ζωής. Ο δήμαρχος Βασιλόπουλος, ταχύς και φιλικός, ευέλικτος και αποφασιστικός, κατορθώνει να κρατά στα χέρια μια μελέτη που αναστατώνει πολλούς και προβληματίζει κάποιους.
Ποιό είναι άραγε σήμερα το πρόβλημα στην Καλαμάτα; Αν θα ξεσκεπαστεί και ξανασκεπαστεί ο Νέδοντας ή αν θα κάνει και θα πιστωθεί το έργο αυτό ο Βασιλόπουλος; Ποιος κρύβεται πίσω από τα ανασχετικά πολιτικά φράγματα που εμποδίζουν να τρέξει το έργο, ο Νίκας; Γιατί θα πρέπει μια ΜΠΕ να τεθεί σε διαβούλευση υπό το ΕΜΠ αφού δεν πάσχει απλά χρειάζεται, ίσως, βελτιώσεις; Παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των Καλαματιανών πολιτών; Αν παίζονται θα πρέπει ο δήμαρχος Βασιλόπουλος να τα καταγγείλει. Αν δεν παίζονται επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γιατί είναι πρόκληση για όλους τους Πελοποννήσιους να παρακολουθούν (από τα ΜΜΕ) κόντρες πολυτελείας και υπονομεύσεις πιστώσεων, όταν μάλιστα τα προβλήματα ανά την Πελοπόννησο είναι αναρίθμητα λόγω έλλειψης πόρων.
Οι παρατηρητές των εξελίξεων στην πόλη της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια είχαν την αίσθηση ότι Νίκας και Βασιλόπουλος προέρχονται από τον ίδιο πυρήνα ισχύος κι εξουσίας και ότι επέλεξαν τους δύο βαθμούς ώστε αλληλοστηριζόμενοι να αναδείξουν την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχει – και πάλι προκλητικά – επιτευχθεί. Απ’ ότι φαίνεται όμως πλησιάζει το τέλος της εποχής Νίκα και αυτό επιφέρει έντονους κραδασμούς στις συμμαχίες, στις «φιλίες», στις προσδοκίες διαδοχής και γενικότερα στο πολιτικό κλίμα της Μεσσηνίας.
Μέγας ωφελημένος από τις εξελίξεις ο Πέτρος Τατούλης που δικαιώνεται εν πολλοίς σε όσα είπε κι έκανε σε σχέση με την Καλαμάτα αλλά και τον Παναγιώτη Νίκα. Παρόλαυτα το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας είναι τόσο κρίσιμο και σοβαρό που δεν επιτρέπει πολιτική εκμετάλλευση και παραπολιτική σκύλευση. Γι’ αυτό και οι παράγοντες της πόλης θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της περίστασης και να μεριμνήσουν ώστε ένα καθαρά τεχνικό έργο, αναγκαίο και μεγάλο, να μην γίνει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων που θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την Πελοπόννησο.
Αν υποπτευθεί κανείς τι θα σημάνει ένα ντόμινο αντιπαραθέσεων στην Καλαμάτα μεταξύ Νίκα, Βασιλόπουλου, επικεφαλής παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο και κοντά σε αυτούς, θέσεις βουλευτών, πολιτευτών, κομματαρχών και βαρόνων, τότε ίσως μια κατεβασιά του Νέδοντα να είναι αθώα και ακίνδυνη μπροστά στην πολιτική πλημμυρίδα λάσπης που θα σκεπάσει την πόλη που φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο ποταμός Νέδοντας
Ο ποταμός Νέδοντας είναι ταυτισμένος με την πόλη της Καλαμάτας. Σήμερα ο ποταμός δε θυμίζει τίποτα από τον παλαιό ποταμό. Πηγάζει από το Ταΰγετο σε υψόμετρο 1.100μ, και εκβάλλει στο μεσσηνιακό κόλπο δυτικά της Καλαμάτας και έχει μήκος 30χμ. Ως υδάτινο στοιχείο της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικός για την πόλη της Καλαμάτας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η βαθειά χαράδρα μήκους περίπου 9χμ που βρίσκεται μεταξύ της περιοχής «Λαγού χάνι» και του στρατιωτικού πεδίου βολής βόρεια της Καλαμάτας. Ο ποταμός χαρακτηρίζεται ως περιβαλλοντικό πάρκο. Ο ποταμός πλημμύριζε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για αυτό τον λόγο τα πρώτα έργα εκτροπής έγιναν τη δεκαετία του 1870 όπου επισκευάστηκε το ανατολικό προφυλακτήριο τοίχο περιορίζοντας τα νερά, ενώ διαμορφώθηκε νέα οδός με επιχώσεις, που συνέδεε την Καλαμάτα (πάνω πόλη) με την παραλία. Τη δεκαετία του 1880 όταν άρχισε να κατασκευάζεται το λιμάνι της Καλαμάτας οι καταστροφές που γίνονταν από τον ποταμό αντιμετωπίστηκαν με τη διάνοιξη νέας κοίτης. Το 1937 ξεκίνησαν οι εργασίες για την εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού έκτοτε έχουν γίνει και πολλές άλλες επεμβάσεις και σήμερα σε ένα μέρος είναι σκεπασμένος. Οι κυριότεροι παραπόταμοι του ποταμού είναι το Καρβελιώτικο ρέμα, της Γριάς το ρέμα, το Δαφνόρεμα, και Σκούρα ρέμα. Η βλάστηση έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη κατά μήκος του ποταμού, ενώ γύρω του υπάρχουν κοιλότητες όπου είναι σημαντικοί βιότοποι για πολλά άγρια ζώα. Ο ποταμός είναι ανεκτίμητης αξίας για όλη την περιοχή που διέρχεται με πολύ όμορφα τοπία, καταρράκτες, λίμνες, κλπ
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις