«Καυτή» Πελοπόννησος - Δείτε γιατί και πότε!
Ο φετινός Ιούλιος υπήρξε ο δεύτερος πιο θερμός για τη Δυτική Ελλάδα από το 2010
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2022 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Πρόκειται για τον δεύτερο πιο θερμό Ιούλιο για τη Δυτική Ελλάδα από την αρχή των συστηματικών καταγραφών το 2010 και τον τρίτο πιο θερμό μήνα για την Πελοπόννησο.
Ο φετινός Ιούλιος ήταν επίσης ένας μήνας με μεγάλο αριθμό ημερών με ισχυρούς ανέμους (μελτέμια). Ως κριτήριο τέθηκε το όριο των 50 χλμ/ώρα ως μέγιστη ριπή ανέμου στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑΘηνών , στην Τήνο (Δημαρχείο). Τον Ιούλιο φέτος υπήρξαν 25 μέρες με ισχυρά μελτέμια, η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή μετά τις 26 ημέρες με ισχυρά μελτέμια τον Ιούνιο του 2020.
Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας καταγράφηκαν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, ενώ οριακά αρνητικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου λόγω της πνοής ισχυρών βοριάδων το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή που σημειώθηκαν στο διάστημα 8-15 Ιουλίου, δεν επηρέασαν σημαντικά τα δυτικά τμήματα της χώρας, αντίθετα όμως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 13 βαθμούς κάτω από τις φυσιολογικές τιμές (Φλώρινα).
Στην Κέρκυρα και στον Πύργο Ηλείας καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Αντίθετα, στην Πάρο καταγράφηκαν 24 ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, ενώ στην Τήνο 22 ημέρες υπό την επίδραση του ισχυρού μελτεμιού.
Στην Αθήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στον μέσο της τελευταίας 12ετίας, με 17 από τις 31 ημέρες του μήνα να καταγράφονται θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ στο Γκάζι. Στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες ημέρες του μήνα ήταν ελαφρώς ψυχρότερες από το κανονικό, με 17 ημέρες του μήνα να καταγράφονται αρνητικές αποκλίσεις (έως και -10,7°C στις 9 Ιουλίου).
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις