Γράφει ο Δημήτρης Νταλιάνης*

Την Κυριακή της 4ης Ιουνίου 1944 είκοσι ένας άνθρωποι, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. Αθώα θύματα ενός προμελετημένου εγκλήματος, αφού προηγήθηκε φωτιά που έκαψε 295 σπίτια - σχεδόν όλα όσα σπίτια υπήρχαν τότε στον Άγιο Δημήτριο - μαζί με την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και το Σχολείο του χωριού, που έγιναν ολοκαύτωμα της πρωτοφανούς θηριωδίας των Ναζί Γερμανών κατακτητών.

Τα αναλυτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα αναφέρθηκαν τεκμηριωμένα στην ομιλία εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου χθες στα πλαίσια του προγράμματος εορτασμού της μνήμης του Δήμου Ευρώτα.

Εμείς περιληπτικά να προσθέσουμε ότι, το Ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου στις 4 – 6 – 1944 αποτέλεσε μέρος των αντιποίνων για την εκτέλεση του υποστράτηγου της ναζιστικής Γερμανίας, Φράντς Κρεχ και τεσσάρων μελών της συνοδείας του από τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Στρατό.

Σε μια χρονική στιγμή που η αστική τάξη (πλουτοκρατία και πολιτικό προσωπικό) είχε δραπετεύσει για την Αίγυπτο, ο αντιστασιακός αγώνας του λαού μας, φούντωνε δίνοντας σημαντική χρονική ανάσα, στους συμμάχους και κύρια στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, να αντεπιτεθεί και να απαλλάξει την Ευρώπη από τους Ναζί.

Ως αντίποινα της εκτέλεσης του Φράντς Κρεχ οι Γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν και στην Εκτέλεση των 200, στην Καισαριανή, που έγινε τόπος μαρτυρικής εκτέλεσης αλλά ποτέ δεν υπήρξε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπως ατυχώς αναφέρθηκε από ομιλητή εχθές.

Επίσης ο παραλληλισμός των νεκρών του Αγίου Δημητρίου με τα θύματα πολέμου στην Ουκρανία όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο ομιλητή είναι προκλητική διαστρέβλωση της Ιστορίας, αν δεν υπηρετεί άλλους στόχους ...

Επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια μετά την υποβολή του αιτήματος ως μαρτυρικό χωριό και διαπιστώνουμε στασιμότητα στην ικανοποίηση του αιτήματος, καλούμε το ΥΠΕΣ και την αρμόδια εκ του νόμου τριμελή επιτροπή (ν. 2503/97 άρθρο 18 παρ. 5) να αποδεχθεί το αίτημα ως τεκμηριωμένα νόμιμο και να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση Π.Δ.. και να θεσμοθετηθεί ο Άγιος Δημήτριος του Δήμου Ευρώτα ως Μαρτυρικό Χωριό.

(*) Επικεφαλής της παράταξης «Νέο Ξεκίνημα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις