Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: Επιστρέφουν οι «Αστρονομικές βραδιές»
Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: Υπάρχει η δυνατότητα παρατήρησης, παρακολούθησης και αναγνώρισης των αστερισμών με υπερσύγχρονα τηλεσκόπια, όπως και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού
ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Aπό τις 11 Ιουνίου, επιστρέφουν οι «Αστρονομικές βραδιές» στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία.
Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός σημειώνει τα εξής:
«Από τις 11 Ιουνίου, επιστρέφουν οι "Αστρονομικές βραδιές" στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους που επιθυμούν να μάθουν τα πάντα για τον ουρανό, την αστρονομία και την αστροφυσική, από το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα παρατήρησης, παρακολούθησης και αναγνώρισης των αστερισμών με υπερσύγχρονα τηλεσκόπια, όπως και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού».
Αστεροσκοπείο Κρυονερίου
Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ περίπου στο όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο στην συγκεκριμένη κατηγορία που από το 2017 έως σήμερα παρατηρεί την πτώση των παραγήινων αστεροειδών και μετερωιδών στην Σελήνη και αυτό διότι οι μεγαλύτεροι διαστημικοί οργανισμοί θέλουν να μελετήσουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία εν δυνάμει μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τη γη.
Το κατοπτρικό τηλεσκόπιο, στην αρχική του διαμόρφωση, ήταν τύπου Cassegrain με πρωτεύον παραβολικό κάτοπτρο (διαμ. 1.2μ), δευτερεύον υπερβολοειδές (διαμ. 0.27μ) και εστιακό λόγο f/13. Κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε το 1975.
Τον Μάιο του 2016, το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε, στο πλαίσίο το προγράμματος NELIOTA. Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση ορισμένων μηχανικών μερών του τηλεσκοπίου, ένα νέο σύστημα ελέγχου, αυτοματισμό θόλου και την εγκατάσταση ενός οργάνου Prime Focus Instrument (PFI) ικανό να προσφέρει οπτικό πεδίο (με εστιακό λόγο f/2.8) όπως απαιτείται για παρατηρήσεις των σεληνιακών προσκρούσεων (Xilouris et al. 2018).
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις