Δεν εξελέγη "Συμπαραστάτης" στο Δήμο Σπάρτης...
Δεν έφερε το ποθητό, για τους δημότες, αποτέλεσμα, η διπλή ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη φαίνεται ότι δεν είναι απλή υπόθεση αφού προαπαιτεί την πλειοψηφία των 2/3. Έτσι παρόλο που υπήρξαν εξαιρετικές υποψηφιότητες, τελικά 27 ψήφους δεν εστάθη δυνατόν να λάβει κανέναν υποψήφιος. Έτσι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν υπάρξει, εκ νέου, ενδιαφέρον υποψηφίων θα ξαναγίνει ψηφοφορία.
Στη συνεδρίαση της 23/2/11 οι υποψηφιότητες ήταν πέντε.
Αίτηση και βιογραφικό κατέθεσαν οι:
Κανελλοπούλου Αναστασία
Κυριακόπουλος – Ρουμελιώτης Κυριάκος
Μερεκούλια Καλλιόπη
Πανταζέλος Ευθύμιος
Πολυζογοπούλου Βασιλική
Παρούσες ήταν μόνον οι κυρίες Κανελλοπούλου και Πολυζογοπούλου, οι οποίες αφού πήραν το λόγο εξήγησαν τους λόγους που επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη του Θεσμού – Προσώπου.
Η κ Κανελλοπούλου τόνισε ότι η εμπειρία και η γνώση που έχει αποκτήσει από την πολυετή θητεία της σε Κυβερνητικές, Αυτοδιοικητικές και Θεσμικές θέσεις σε συνδυασμό με τις διαρκείς σπουδές και διατριβές της σε αντικείμενα που ταυτίζονται με τις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη αποτελούν την εγγύηση ότι θα ανταπεξέλθη στα καθήκοντα.
Η κ Πολυζογοπούλου αφού θύμισε ότι αυτός ο θεσμός χρειάζεται πίστη απ’ όλους δεσμεύτηκε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της θα προσπαθήσει να αποδώσει το έργο με βάση την εμπειρία της και την αγάπη της για τον Δήμο Σπάρτης.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του Σώματος κ Πλειώτα ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκλογής αδικεί τους υποψήφιους, διότι πρόκειται για ανθρώπους με πλούσιο και ειδικό βιογραφικό, όμοιο του οποίου δεν έχει κανείς στην αίθουσα τους Συμβουλίου. Τόνισε ότι οι υποψήφιοι με την κατάθεση της υποψηφιότητάς τους τιμούν τον Δήμο.
Τα πράγματι, πλούσια κι ενδιαφέροντα βιογραφικά αλλά και οι πολιτικές τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν στάθηκαν αρκετά για να αναδειχθεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Προηγήθηκε δε διένεξη μεταξύ των κ Αργειτάκου και Φούρκα όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατηήγγειλε τον Δήμαρχο ότι δεν πιστεύει στο θεσμό του Συμπαραστάτη. Ο κ Δήμαρχος τελικά αποσαφήνισε ότι πιστεύει στο θεσμό αλλά προέτρεψε τον κ Φούρκα να αναλάβει και αυτός κάποια πρωτοβουλία, αν πράγματι πιστεύει στο θεσμό.
Ο Βαγγέλης Bαλιώτης ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τον θεσμό αφού θεωρεί αυτονόητο ότι τα συμφέροντα του δημότη τα υπερασπίζει το ανώτατο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο. «Ο δημότης όταν θίγεται μπορεί να προσφύγει, είπε, στον Ελεγχτή νομιμότητας, στο Συνήγορο του Πολίτη, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στα αρμόδια Δικαστήρια». Η παράταξή του απήχε από τη διαδικασία.
Κατά την πρώτη μυστική ψηφοφορία:
Ψήφισαν: 36. Λευκό:1 Άκυρο: 1
Έλαβαν:
Κανελλοπούλου13
Πανταζέλος 10
Μερεκούλια 5
Πολυζογοπούλου 4
Κυριακόπουλος 2
Για να αναδειχθεί ο Συμπαραστάτης έπρεπε ο πρώτος να λάβει τα 2/3 των ψήφων του Σώματος, δηλαδή 27. Η κ. Κανελλοπούλου μετα την πρώτη ψηφοφορία απέσυρε την υποψηφιότητά της προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία, με στόχο την εκλογή προσώπου.
Στη δεύτερη μυστική ψηφοφορία:
Ψήφισαν: 36. Λευκά: 5 Άκυρα: 0
Έλαβαν:
Πολυζογοπούλου: 15
Πανταζέλος:10
Κυριακόπουλος:3
Μερεκούλια:3
Το Σώμα στην επόμενη συνεδρίασή του θα επανέλθει για εκλογή αν έχουν κατατεθεί, εκ νέου, υποψηφιότητες.
Κατά γενική ομολογία και σύμφωνα με εκτίμηση και του κοινού, το βράδυ της Τετάρτης χάθηκε μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν ικανά πρόσωπα στην κρίσιμη αυτή θέση, Ειδικά η υποψηφιότητα της κ Κανελλοπούλου θα μπορούσε να προσδώσει στο θεσμό του Συμπαραστάτη κύρος, τεκμηρίωση και αποτελεσματικότητα, εφόσον φάνηκε ότι ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για την κατάλληλη θέση.
Ήταν επίσης μια μοναδική ευκαιρία, σημειώνουν έμπειροι στα κοινά της Σπάρτης, να «σπάσουν» οι παραταξιακές περιχαρακώσεις και να αποδεσμευτούν άπαντες από τα δεσμά πολιτικών, κομματικών και προσωπικών εξαρτήσεων και ισορροπιών.