Φουλ στις δράσεις ο Μάρτιος, για το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος»
Παρεμβάσεις του Κέντρου πρόληψης «Δίαυλος» για τον μήνα Μάρτιο…
ΛΑΚΩΝΙΑ. Πλήρες το πρόγραμμα δράσεων για το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», τον Μάρτιο:
- Βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης
Η παρέμβαση στο 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης με την εφαρμογή του εγκεκριμένου Παιδαγωγικού Υλικού Αγωγής Υγείας «Συζητήσεις Εφήβων» συνεχίστηκε και τον μήνα Μάρτιο. Η δράση έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και αφορά 5 τμήματα του σχολείου με 5 δίωρες συναντήσεις στο καθένα (σύνολο ωρών 50). Υπεύθυνο επιστημονικό στέλεχος της εν λόγω δράσης είναι η κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.
- Ομιλία για τα «όρια» σε γονείς του 9ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης
Τα «όρια» είναι μια λέξη που τρομάζει, αγχώνει και μπερδεύει τους γονείς. Πολύ συχνά συγχέεται η έννοια του «ορίου» με την τιμωρία, την αποθάρρυνση και τη διαρκή άρνηση. «Πώς μπορώ να βάλω σωστά όρια στο παιδί μου;», «Γιατί δε συνεργάζεται;», «Αν του βάζω όρια, μήπως θα γίνω κακός γονιός;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που προβληματίζουν τους γονείς. Το θέμα των ορίων προκύπτει στην καθημερινότητα της οικογένειας, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς πρέπει να διαχειριστούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το 9ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης και τη διευθύντρια κα Νεοφωτίστου Μαρία, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Θέτοντας σωστά όρια στα παιδιά μας» στις 14 Μαρτίου 2022 και ώρα 17:00.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Γλυκόβρυσης στις 16 Μαρτίου 2022 και ώρα 17:00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία με την ίδια θεματική. Εισηγήτρια και των δύο ομιλιών ήταν η κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.
- Ομιλία με θέμα «Οργάνωση και Εποπτεία της Μελέτης του Παιδιού στο Σπίτι» σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Βλαχιώτη.
Η εργασία των μαθητών στο σπίτι είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει την ευκαιρία στους ίδιους τους μαθητές αφενός να εδραιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν κατακτήσει στην τάξη, αφετέρου να αναπτύξουν εξατομικευμένες στρατηγικές μελέτης αλλά και δεξιότητες αυτοοργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου, απαραίτητες όχι μόνο για το σχολείο αλλά και σε όλες τις πλευρές της ζωής τους.
Συγχρόνως, η κατ’ οίκον εργασία αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας, καθώς επιτρέπει στους γονείς να γνωρίζουν τι μαθαίνει το παιδί τους στο σχολείο και στους εκπαιδευτικούς να ακούσουν από τους γονείς για το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών και τις δυσκολίες που τυχόν συναντούν στη διεκπεραίωση των σχολικών καθηκόντων τους.
Η μελέτη των παιδιών στο σπίτι αποτελεί συχνά πεδίο συγκρούσεων και διαφωνιών μέσα στην οικογένεια, καθώς οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν αν και σε ποιο βαθμό οφείλουν να εμπλακούν στην προετοιμασία του παιδιού τους για το σχολείο. Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη πραγματοποίησε διαδικτυακή Ομιλία με θέμα «Οργάνωση και Εποπτεία της Μελέτης του Παιδιού στο Σπίτι». Η Ομιλία πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex, την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, και ώρες 18:00-20:00. Εισηγήτρια ήταν η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».
- Πρόγραμμα για τα δικαιώματα των παιδιών στο 8ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης
Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προστατεύονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού (Unicef). Η Σύμβαση περιλαμβάνει 54 άρθρα, τέθηκε σε ισχύ από το έτος 1990 και την έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου.
Στο πλαίσιο της άψογης και μακροχρόνιας συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» και του 8ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκαν δύο βιωματικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού στους μαθητές, στις 18 Μαρτίου 2022.
Τα κυριότερα δικαιώματα στα οποία δόθηκε έμφαση ήταν:
α. Το δικαίωμα για ζωή, δηλαδή για στέγη, φαγητό και γιατρό αν αρρωστήσουν.
β. Το δικαίωμα για εκπαίδευση και παιχνίδι.
γ. Το δικαίωμα στην φιλία, να σκέφτονται και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους
Συντονίστρια της δράσης ήταν η κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc.
- Ενημερωτική Ομιλία στο Εσπερινό Λύκειο Σπάρτης για τις «Εξαρτησιογόνες Ουσίες»
Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» κατόπιν αιτήματος του Εσπερινού Λυκείου Σπάρτης και σε συνεργασία με τη Δ/ντρια κα Βασάλα, πραγματοποίησε μέσω zoom ενημερωτική ομιλία με κεντρικό θέμα τις «Εξαρτησιογόνες Ουσίες».
Αρχικά, αποσαφηνίστηκαν όροι όπως χρήση, κατάχρηση, εξάρτηση κ.α. Στη συνέχεια περιεγράφηκαν και αναλύθηκαν οι κυριότερες εξαρτησιογόνες ουσίες και ο τρόπος επίδρασής τους στον οργανισμό. Η ομιλία υλοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022 στις 18:00, από το Επιστημονικό Στέλεχος Καργάκου Κατερίνα - Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.
- Career Coaching και στόχοι ζωής σε μαθητές της Β΄ Λυκείου στους Μολάους!
Μέσω της Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού γίνεται προσπάθεια υποστήριξης και ενίσχυσης της προσωπικής ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό την αναγνώριση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων και αξιών.
Στις μέρες μας, οι μαθητές δεν στερούνται πληροφόρηση, καθώς αυτή τους την παρέχει το διαδίκτυο. Στερούνται όμως καθοδήγηση, έμπνευση και όραμα.
Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» σε συνεργασία με το Λύκειο Μολάων πραγματοποίησε ομιλία – παρέμβαση όπου συζητήθηκαν τα Στάδια Επαγγελματικού Προσανατολισμού, πώς να δημιουργηθεί πλάνο δράσης και στρατηγική επίτευξης στόχων εκ μέρους των μαθητών, η αποδοχή της ενδεχόμενης αποτυχίας ως μέρος της επιτυχίας, επαγγελματικές προοπτικές εξέλιξης στην Ελλάδα, πώς να ανακαλύψουν τη πυξίδα της ζωής και πολλά άλλα. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου 2022 στο χώρο του σχολείου.
- Εφηβεία: Μια «άγρια» περίοδος για παιδιά και γονείς
Η εφηβεία του παιδιού είναι μια περίοδος κρίσης για το ίδιο και ταυτόχρονα για όλη την οικογένεια. Έφηβοι και γονείς φαίνεται ξαφνικά να μιλούν άλλη γλώσσα. Οι γονείς παρακολουθούν το παιδί τους να μπαίνει στο «τούνελ» της εφηβείας και αναρωτιούνται με αγωνία τι μπορεί να κρύβεται στην άλλη άκρη, στο τέλος του. Δικαιολογημένα αγωνιούν και πολλές φορές βρίσκονται σε αδιέξοδο χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» με το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεαπόλεως, την Δ/ντρια κα Κολυβοδιάκου Π. και την ομάδα εκπαιδευτικών της δράσης «Ευ συνοδοιπορείν», συγκεκριμένα τους εκπαιδευτικούς κ. Στιβακτά Π., Φούκα Χ. και Χατζημόσχου Α., πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Εφηβεία» στις 30 Μαρτίου 2022 σε γονείς παιδιών του εν λόγω Γυμνασίου. Ομιλήτρια ήταν η κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc.
- Διαδικτυακή Ημερίδα για τους γονείς του ΓΕΛ Μολάων
Παρόλο που στο μυαλό των περισσότερων ενηλίκων η παιδική ηλικία είναι συνδεδεμένη με την ανεμελιά και το παιχνίδι, το άγχος είναι ένα συναίσθημα που βιώνουν έντονα και τα παιδιά σε κάθε ηλικία. Τα στρεσογόνα ερεθίσματα καθώς και ο τρόπος αντίδρασης των παιδιών σε αυτά εξαρτώνται από την ηλικία τους, την ιδιοσυγκρασία τους αλλά και τα οικογενειακά τους πρότυπα.
Οι παράγοντες που προκαλούν άγχος μπορεί να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. οικογένεια, σχολείο) όσο και από το ίδιο το άτομο. Βασική πηγή του παιδικού άγχους είναι οι φυσιολογικές δυσκολίες που προκύπτουν από τις μεταβάσεις σε επόμενα αναπτυξιακά στάδια αλλά και οι αλλαγές στο περιβάλλον οι οποίες μπορεί να διαταράξουν την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού.
Στην εφηβεία και ιδιαίτερα στο Λύκειο σημαντική πηγή άγχους αποτελεί η επιλογή της σωστής κατεύθυνσης σπουδών που θα ανταποκρίνεται τόσο στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του εφήβου όσο και στις προσδοκίες των γονέων για επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού τους.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υποστηριχτούν οι γονείς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν το άγχος τους γενικότερα αλλά και σε σχέση με την επιλογή επαγγέλματος, το Κέντρο Πρόληψης Λακωνίας Δίαυλος, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Μολάων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα για τους γονείς του ΓΕΛ Μολάων την Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 18:00 – 20:30 μ.μ. με θέματα ομιλιών:
1) «Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα.»
Εισηγήτρια: Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λακωνίας "ΔΙΑΥΛΟΣ"
2) «Γονείς και Επαγγελματικός Προσανατολισμός»
Εισηγήτρια: Σταυρούλα Μπορέτου, Φιλόλογος MSc, Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Η διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom.
- «Εποπτικές Συναντήσεις στην Εφαρμογή Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
Στα πλαίσια της μακροχρόνιας συνεργασίας του Κέντρου πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» με το ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ του Νομού μας, πραγματοποιούνται εποπτικές συναντήσεις με τα Επιστημονικά Στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ στην εφαρμογή προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στα Σχολεία του Νομού μας. Οι εποπτικές αυτές συναντήσεις έχουν ως στόχο να ενισχυθούν τα στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ στην υλοποίηση παρεμβάσεων βασισμένων σε προγράμματα και υλικά πρόληψης και σχεδιασμένων με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τμήματος.
Στις 15 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επτά εποπτικών συναντήσεων πάνω στην υλοποίηση μιας παρέμβασης βασισμένης στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση με τίτλο «Προάγοντας τη συνεργασία και δημιουργώντας δεσμούς», η οποία απευθυνόταν στους μαθητές ενός τμήματος του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν τα Στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και της ΕΔΥ που υλοποίησαν την παρέμβαση και ο Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Σχολικής Ζωής του Γυμνασίου, ενώ επόπτρια ήταν η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».
- Εποπτικές Συναντήσεις Πρόληψης με Επιστημονικά Στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ
Κατά το μήνα Μάρτιο συνεχίστηκαν οι εποπτικές συναντήσεις του Κέντρου Πρόληψης με Επιστημονικά Στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:
Μία εποπτική συνάντηση για την εφαρμογή του Προγράμματος «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» στο 2ο, 5ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, τα Δημοτικά Σχολεία Νεάπολης και Κάμπου Βοιών και το Δημοτικό Σχολείο Σκούρας – Γκοριτσάς
Μία εποπτική συνάντηση για την εφαρμογή του Προγράμματος «Ταξίδι στο Όνειρο» στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, το Δημοτικό Σχολείο Σκούρας – Γκοριτσάς, το 12ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης και το 1ο Νηπιαγωγείο Νεαπόλεως
Δύο εποπτικές συναντήσεις για την εφαρμογή του Προγράμματος «Κάπνισμα: Όχι εμείς!» στο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις