Σπυριδάκου: Να αρθεί ο αποκλεισμός των υποψηφίων με ΕΜΔ από τις Στρατιωτικές Σχολές
Κατάθεση Πρότασης Ψηφίσματος στο ΠεΣυΠ, από τη Μαργαρίτα Σπυριδάκου, για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που επιβάλει τον αποκλεισμό των υποψηφίων με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ) από τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος…
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε κατάθεση Πρότασης Ψηφίσματος προχώρησε η Μαργαρίτα Σπυριδάκου, περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, κατά τη χθεσινή, 11/4, συνεδρίαση του Πε.Συ.Π, ζητώντας,
«…να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλει των αποκλεισμό των υποψηφίων με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ) από την δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος…».
Προτείνεται «…η συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής να γίνεται με προσαρμογή των εξετάσεων στην μαθησιακή τους δυσκολία».
Όπως υπογραμμίζει, «…Το οξύμωρο είναι ότι τα άτομα που αποκλείονται από στρατιωτικές σχολές λόγω μαθησιακών δυσκολιών δεν αποκλείονται από τη στράτευση».
Πιο συγκεκριμένα:
«Σε μια ευνομούμενη και συμπεριληπτική κοινωνία κάθε πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε όλους τους τομείς δραστηριότητας ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ξεχωριστές του δεξιότητες.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς κάθε πολίτη σε όσο μικρή κοινωνική ομάδα και αν ανήκει.
Έτσι κρίνουμε απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα για την άρση του αποκλεισμού των υποψηφίων με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ) από την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος.
Για την εισαγωγή των υποψηφίων στις παραπάνω Σχολές απαραίτητη προϋπόθεση, όπως ορίζουν οι σχετικές κάθε φορά Εγκύκλιοι, είναι οι υποψήφιοι/-ες να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 11/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄-17).
Σύμφωνα με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, “Διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία κ.ά., που δεν επιτρέπουν την προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον»” χαρακτηρίζονται ως “ψυχικές παθήσεις” και ως εκ τούτου αποκλείουν την συμμετοχή των ατόμων με ΕΜΔ σε στρατιωτικές και άλλες σχολές.
Τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο αποκλεισμό και το χαρακτηρισμό των μαθησιακών δυσκολιών ως ψυχικών παθήσεων δεν υπάρχει.
Στην Ελλάδα μπορεί κάποιος με δυσλεξία συμμετέχοντας σε προφορικές εξετάσεις να γίνει γιατρός και να του εμπιστευόμαστε το υπέρτατο αγαθό της υγείας αλλά δε μπορεί να γίνει στρατιωτικός, αστυνομικός, λιμενικός ή πυροσβέστης. Αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες γι αυτά τα άτομα να ανταπεξέλθουν επιχειρησιακά σε κάποιες θέσεις με υψηλές απαιτήσεις, σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες θέσεις στις οποίες η μαθησιακή τους δυσκολία δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάζει την αποστολή τους.
Το οξύμωρο είναι ότι τα άτομα που αποκλείονται από στρατιωτικές σχολές λόγω μαθησιακών δυσκολιών δεν αποκλείονται από τη στράτευση.
Ασφαλώς ο αποκλεισμός αυτός όπως και κάθε είδους αποκλεισμός έχει συνέπειες στον ψυχισμό των νέων ανθρώπων που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι ως «διαφορετικοί» και τους στερείται η δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα τους χωρίς από την άλλη να τους δίνεται μια ικανοποιητική εξήγηση.
Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι από το στρατηγό George Patton μέχρι τον αξιωματικό του Αγγλικού Στρατού Winston Churchill, πολλές μεγάλες στρατιωτικές φυσιογνωμίες είχαν μαθησιακές δυσκολίες που δεν τους εμπόδισαν να διαπρέψουν στον τομέα τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζήτα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης να υιοθετήσει την παρακάτω πρόταση την οποία και υπερψηφίζει:
Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλει των αποκλεισμό των υποψηφίων με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ) από την δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και
η συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής να γίνεται με προσαρμογή των εξετάσεων στην μαθησιακή τους δυσκολία όπως και στη συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής που αφορά όλες τις άλλες Σχολές κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.»
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις