ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο Δήμος Τρίπολης με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να σταθεί μεν αρωγός στην κρίση του Δήμου Σπάρτης, σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά ταυτόχρονα να εκφράσει τη σφοδρή ενόχλησή, τη διαμαρτυρία και τον έντονο προβληματισμό του, τόσο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται διότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις απόψεις, τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της Τρίπολης για την μεταφορά απορριμμάτων από τη Σπάρτη στην Παλαιόχουνη. Διαμαρτύρεται επίσης και προς την Περιφέρεια διότι ερήμην του Δήμου Τρίπολης αποφάσισε την μεταφορά απορριμμάτων από τη Σπάρτη. Μάλιστα το ΔΣ εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να δέχεται η Παλαιόχουνη τα απορρίμματα όλης της Πελοποννήσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης εγκαλεί και τον ΦΟΔΣΑ για την ελλιπή λειτουργία του, όσον αφορά στην ενημέρωση του Δήμου Τρίπολης και στην κατάθεση δικής του θέσης ως προς το ζήτημα της μεταφοράς απορριμμάτων από μια διαχειριστική ενότητα σε άλλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης αποδέχεται την μεταφορά από τη Σπάρτη έως 4.000 τόνους ή μέχρι την 11η Ιουνίου 2022 (όποιο έρθει πρώτο). Απαιτεί όμως να υπάρξει επιστροφή της ίδιας ακριβώς ποσότητας προς την διαχειριστική αρχή Λακωνίας (Ξηροκάμπια Ευρώτα) με έξοδα μεταφοράς που δεν θα τα αναλάβουν οι δήμοι που θα πάνε τα απορρίμματά τους εκεί.

Τονίζουν επίσης οι αυτοδιοικητικοί της Τρίπολης ότι δεν θα δεχθούν άλλα απορρίμματα στην Παλαιόχουνη από δήμους εκτός της Διαχειριστικής Ενότητας και καλούν κάθε υπεύθυνο να επισπεύσει τις εργασίες ώστε να ολοκληρωθούν οι μονάδες ΣΔΙΤ διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων που έχουν ορισθεί.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η Παράταξη Τατούλη στην Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος Σπάρτης ζητούν απο τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Αργειτάκο να ξεκαθαρίσει και να τεκμηριώσει αν, πότε και πως έγινε μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ και ο δήμος Σπάρτης, όπως και ο δήμος Τρίπολης, εκφράζει έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια για την στάση του ΦΟΔΣΑ στο πρόβλημα με την διαχείριση των σκουπιδιών.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας σε δήλωσή του σχετικά με την στάση του Δήμου Τρίπολης ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αδελφό μας δήμαρχο Τρίπολης, τον Κώστα Τζιούμη, για την κατανόηση που έδειξε και την δημαρχιακή αδελφοσύνη. Καταλαβαίνουμε ότι φορτίζεται η δική του περιοχή και ο δήμος του. Αλλά είναι θέμα πέρα από τις δικές μας δυνατότητες να ελέγξουμε. Δουλειά δικιά μας είναι να μαζεύουμε τα σκουπίδια απ’ όλο τον δήμο. Από κει και πέρα, το τι θα γίνουν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ και αυτό είναι κάτι που δεν το αμφισβητεί κανείς. Το ότι δεν λειτουργεί σήμερα η Σκάλα όπως προβλέπουν τα κρατικά σχέδια δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται ο δήμος Σπάρτης... Από την μια μεριά μας λένε δεν θα κάνετε τίποτα γιατί την αρμοδιότητα την έχουν Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ και όταν δεν λειτουργεί το δικό τους το σύστημα εμείς μένους αμανάτι… Καταβάλαμε φοβερή προσπάθεια, ευχαριστούμε τον υπουργό κ. Σκρέκα και τον γ.γ. κ. Γραφάκο γιατί μας βοήθησαν πάρα πολύ και ενήργησαν γρήγορα. Ευχαριστούμε και όσους μας συμπαραστάθηκαν σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Ακόμα και το να μαζέψουμε τους τόνους σκουπιδιών από τη Σπάρτη χρειάζεται αρκετές μέρες. Θα χρειαστούν ακόμα 2-3 ημέρες αλλά η πόλη θα καθαρίσει.

Αν και δεν εμπλέκεται ο Δήμος Τρίπολης, είναι αρμοδιότητα Υπουργείου, Περιφέρειας, ΦΟΔΣΑ και η ΣΔΙΤ - ΤΕΡΝΑ, ωστόσο το γεγονός ότι έδωσαν και αυτοί την συγκατάθεσή τους είναι κάτι πολύ θετικό και οι Σπαρτιάτες δεν το ξεχνάμε!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις