Πάτρα: Τι είναι η ουσία τροπονίνη που φέρεται να βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας
Πάτρα: Τι προκαλεί η ουσία αυτή - Στην τελική ευθεία η υπόθεση
ΠΑΤΡΑ. Τροπονίνη: Η υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα έχει μπει, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία. Πολύ σύντομα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, οι οποίες θεωρούνται “κλειδί” στη λύση του μυστηρίου που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ανακαλυφθεί μια συγκεκριμένη ουσία στην οργανισμό της 9χρονης, η τροπονίνη. Η ουσία αυτή βρέθηκε σε τιμές πολύ υψηλότερες από το φυσιολογικό: από το 15 που είναι το φυσιολογικό, ήταν στο 418.
Τι είναι η τροπονίνη
Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών (τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς.
Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.
Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.
Ορισμένοι υπότυποι της τροπονίνης είναι ευαίσθητοι και συγκεκριμένοι δείκτες βλάβης στον καρδιακό μυ. Μετράται στο αίμα για να γίνει διάκριση μεταξύ ασταθούς στηθάγχης και εμφράγματος του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) σε άτομα με πόνο στο στήθος ή οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είχε πρόσφατα έμφραγμα του μυοκαρδίου θα είχε μια περιοχή του καρδιακού μυός με βλάβη και αυξημένα επίπεδα καρδιακής τροπονίνης στο αίμα.
Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε άτομα με στεφανιαίο αγγειοσπασμό, έναν τύπο εμφράγματος του μυοκαρδίου που συνεπάγεται σοβαρή συστολή των καρδιακών αιμοφόρων αγγείων. Μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου οι τροπονίνες μπορεί να παραμείνουν υψηλές για έως και 2 εβδομάδες.
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χριστίνα Σαρδέλη και εξήγησε ότι η τιμή αυτή της τροπονίνης στην Τζωρτζίνα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως έμφραγμα, εξωτερικούς όπως η χρήση απινιδωτή ή η επέμβαση στην καρδιά.
Ως προς τους εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να την αυξήσουν, μίλησε για φάρμακα χημειοθεραπείας.
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μίλησε για το ίδιο ζήτημα και εξήγησε πως αν και μπορεί να προκληθεί από φάρμακο, αργεί να φανεί και φαίνεται μόνο εφόσον επιβιώσει ο ασθενής. Η τροπονίνη μπορεί να προκληθεί και σε πνευμονία, είπε χαρακτηριστικά.
Η Τζωρτζίνα και οι αδελφές της δεν είχαν κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε, κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις