«10 χρόνια είναι αρκετά...»
Γράφει ο Παναγιώτης Νικολινάκος*
Διαβάζοντας για το κάστρο της Μονεμβασίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας, το οποίο διατηρεί ακόμη και σήμερα την λαμπρότητα και το μεγαλείο του, στο μυαλό μου επικρατεί η άποψη ότι αυτό το μνημείο που κοσμεί την πανέμορφη και γραφική πόλη της Μονεμβασίας δεν αποτελεί μόνο ένα κόσμημα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής αλλά και την ύπαρξη μιας συνεκτικής κοινωνίας. Όλα τα αρχαία κτίσματα ανεξαιρέτως διαλαλούν την άνθηση και όχι απλώς την ύπαρξη ενός πολιτισμού που θα ζήλευαν όλες οι κοινωνίες της σημερινής εποχής. Η βασικότερη διαφορά των ισχυρών κοινωνιών εκείνης της εποχής σε σχέση με την σημερινή είναι η συνοχή, ο κοινός σκοπός και εντέλει η επιβίωση σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Με τα μέσα που διέθεταν λοιπόν οι κάτοικοι και δημιουργοί της αρχαίας Καστροπολιτείας της Μονεμβασίας κατόρθωσαν να οικοδομήσουν ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα και έναν πολιτισμό που η φήμη του ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη ξεπερνώντας ακόμη και το φυσικό φραγμό του χρόνου. Σήμερα, η κοινωνία μας οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το όφελος και το συμφέρον αυτών που διοικούν τον τόπο μας είναι αντίθετο όχι μόνο με την ιστορία του τόπου μας αλλά δυστυχώς και με τον κοινό σκοπό. Διαβάλλοντας συστηματικά την συνοχή της κοινωνίας, ο κοινός στόχος επιμερίζεται σε επιμέρους στόχους οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο από «μεταμφιεσμένα» μικρο - συμφέροντα. Η πορεία της κοινωνίας μας διαγράφει ίσως την διαχρονικά μακράν μεγαλύτερη ηθική και πολιτισμική κατάπτωση στα χρονικά της ιστορίας της. Ποιός όμως ευθύνεται πραγματικά;
Λαμπρό παράδειγμα της προαναφερόμενης ηθικής κατάπτωσης αποτελεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε η τοπική αρχή του Δήμου Μονεμβασίας και πιο συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος, για τις ζημίες στο παραλιακό μέτωπο της Νεάπολης. Πριν μπούμε όμως στις λεπτομέρειες και εξηγήσουμε πώς οικοδομείται στον τόπο μας ο εξοστρακισμός της κοινωνίας σε πεποιθήσεις που συνάδουν με τα οργανωμένα συμφέροντα, θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμο στο σημείο αυτό να πούμε λίγα λόγια για τα «έργα», ολοκληρωμένα και μη που η Δημοτική Αρχή είχε αναλάβει να επιτελέσει στην ΔΕ Βοιών.
Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, της ασφαλτόστρωσης/τσιμεντόστρωσης του δρόμου διασύνδεσης Νεάπολης – Παλαιοκάστρου – Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, του οποίου τα εγκαίνια τελέσθησαν το περασμένο καλοκαίρι με καθυστέρηση ενός χρόνου από την ημερομηνία παράδοσης του έργου λόγω της πανδημίας, σήμερα χρήζει επισκευής λόγω εκτεταμένων ζημιών σε επιμέρους τμήματα. Εάν καθυστερούσαν λίγο ακόμα, τα εγκαίνια θα γίνονταν αλλά θα έλειπε ο δρόμος.
Εν συνεχεία, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το ξενοδοχείο Αϊβαλί έως το ξενοδοχείο Αρσενάκος. Αυτό το έργο όπως και το προηγούμενο έχει καταρρεύσει σε διάφορα σημεία μαζί με τα σκαλιά όπου χρησιμοποιούν οι λουόμενοι για να κατέβουν στην παραλία. Στο πλακόστρωτο δε, έχει ανοίξει ολόκληρο φρεάτιο ακόμα και εντός διαμορφωμένης ζώνης όπου τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα εστίασης.
Η ράμπα μία μόνο σε όλο το Δήμο για τα ΑΜΕΑ στην παραλία της Νεάπολης κατασκευασμένη από ξύλινες παλέτες και άλλα μη μόνιμα υλικά η οποία τοποθετήθηκε πρώτη φορά το Καλοκαίρι και αυτή την πήρε το κύμα και καταστράφηκε το φθινόπωρο.
Το κλειστό στάδιο της Νεάπολης το οποίο αν και εξαγγέλθηκε προεκλογικά το 2019 και δημοπρατήθηκε μετέπειτα κατέληξε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης του αναδόχου εργολάβου και της τοπικής αρχής δεδομένου ότι υπήρχαν αποδεδειγμένες ελλείψεις στην αρτιότητα της μελέτης οι οποίες καταγγέλθηκαν από τον ανάδοχο εργολάβο. Το έργο αυτό, ζωτικής σημασίας για τα Βάτικα δεν κατασκευάστηκε ποτέ ίσως να είμαστε τυχεροί διότι ο ανάδοχος εντόπισε μεγάλες αστοχίες-αδυναμίες στην μελέτη στατικότητας!
Τα αντιπλημμυρικά έργα μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2015 είναι ακόμη ένα έργο που δεν έγινε ποτέ. Η Δημοτική αρχή αν και ζήτησε να συνταχθεί μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από έγκριτη επιστημονική ομάδα, εντούτοις δεν την εφάρμοσε ποτέ. Από καθαρή τύχη δεν έγιναν καταστροφές και δεν θρηνήσαμε θύματα τον επερχόμενο χειμώνα διότι οι βροχές δεν ήταν τόσο σημαντικές εκείνη την χρονιά.
Η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες τις 17ης Ιουλίου 2015, βρήκε την περιοχή των Βατίκων εντελώς ανοχύρωτη και επιχειρησιακά απροετοίμαστη. Το γεγονός ότι υπήρχε γενικός πανικός από μεριάς οργάνωσης και ακόμα και το αυτονόητο να υπάρχουν υπεύθυνοι ώστε να κατευθύνουν τα πυροσβεστικά στο μέτωπο δείχνουν τον βαθμό προετοιμασίας της τοπικής αρχής στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Τα δε μέτρα πυροπροστασίας ανύπαρκτα, ευτυχώς που υπάρχει η θάλασσα που έσβησε την φωτιά. Το γεγονός ότι ο προβλήτας της Νεαπόλεως χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρησιακό στρατηγείο καταδεικνύει περίτρανα ότι τα πυροσβεστικά γέμιζαν θαλασσινό νερό διότι οι αγωγοί του πόσιμου νερού είχαν τοποθετηθεί επιφανειακά και κάηκαν κάτι που είναι ανεπίτρεπτο τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την θωράκιση της περιοχής από φαινόμενα πυρκαγιάς, Από τύχη δεν θρηνήσαμε πάλι θύματα.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της ΔΕ Βοιών το οποίο ενώ ο Δήμος έχει πληρώσει ειδικό χωροτάκτη μελετητή και είχε υποβάλει προς έγκριση και εντέλει πήρε το πράσινο φως το 2017 από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορούσε να θωρακίσει την περιοχή από την απειλή της κατακρεούργησης του Κάβο Μαλέα από την τοποθέτηση Αιολικών Πάρκων, εντούτοις η αντιπολίτευση το έφερε προς επικύρωση με την μορφή του κατεπείγοντος, και η Δημοτική Αρχή το καταψήφισε!!
Τα έργα που έκανε ο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καταποντισμένου καλωδίου με την Κρήτη, εκτός του ότι το καλώδιο ποντίστηκε μέσα από τον κόλπο Βοιών χωρίς να υπάρξει ισχυρή αντίδραση από μεριάς της τοπικής αρχής, τα έργα διασύνδεσης, δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της ΤΚ Κάμπου και Αγίων Αποστόλων για περίπου 1 χρόνο, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην διέλευση οχημάτων και κατ’ επέκταση στην οδική ασφάλεια στις εν λόγω περιοχές με την ανοχή των τοπικών αρχών.
Τα πρόσφατα έργα για τον βιολογικό καθαρισμό άφησαν πίσω τους χαραγμένα τα σημάδια της κακοτεχνίας. Εκτός της έντονης δυσοσμίας που παρατηρείται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες σε όλη την παραλία αλλά και στις κατά τόπους γειτονιές της Νεάπολης, μετέτρεψαν το σχετικά νέο ασφαλτοτάπητα που είχε στρωθεί, σε σεληνιακό τοπίο με αποτέλεσμα η κατάσταση του δρόμου να θυμίζει μια παραμελημένη πόλη ιδιαίτερα στην είσοδο της Νεάπολης.
Το γήπεδο του μπάσκετ στο παλιό Γυμνάσιο το οποίο παρέμεινε ανενεργό για περισσότερο από δυόμιση (2,5) χρόνια! Το γήπεδο κατέρρευσε το 2018 και αποκαταστάθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο 2021 με τη βοήθεια του «εκτρώματος» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παραλία της Νεάπολης (τεράστιες πέτρες πεταμένες στη θάλασσα).
Ο δρόμος Λάχι – Σπήλαιο Καστανιάς που είχε κατασκευαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσει την ευκολότερη πρόσβαση προς το σπήλαιο της Καστανιάς, είχε καταρρεύσει στο Παραδείσι, λίγο καιρό μετά την παράδοσή του και αποκαταστάθηκε μετέπειτα.
Όλα τα παραπάνω αφορούν στις Βοιές και η Δημοτική Αρχή συστηματικά αποποιείται των ευθυνών της για τις κακοτεχνίες, αστοχίες και παραλήψεις οι οποίες εκτός του γεγονότος ότι η αποκατάστασή τους απαιτεί επιπλέον χρήματα τα οποία είναι σπατάλη ειδικά την περίοδο που διανύουμε, ο τόπος στερείται άλλων υπηρεσιών και κυρίως απειλείται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Είναι έργα δηλαδή ανύπαρκτα ή αμφιβόλου ποιότητος και ασφάλειας.
Επιστρέφοντας ξανά στην αρχική εικόνα της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, το οικοδόμημα αυτό κτισμένο 11 με 12 αιώνες πριν, έχει αντέξει πολλές θαλασσοταραχές και όχι μόνο. Κτισμένο με τα «μέσα» εκείνης της εποχής, ακριβώς στα όρια του βράχου με την θάλασσα. Στέκει σήμερα σε άψογη κατάσταση τόσους αιώνες και φυσικά έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του στο πέρασμα του χρόνου. Από την άλλη μεριά, η διαλυμένη καστροπολιτεία που προσπαθεί να χτίσει η Δημοτική Αρχή στις Βοιές.
Το κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας για το κάστρο της Μονεμβασιάς, εκτός από ιστορική έχει και αλληγορική σημασία αναφέροντας:
«Την τελεία οχύρωση του κάστρου τελειοποίησαν οι Βυζαντινοί κατά τον 9ο-10ο αιώνα, για ν’ αντιμετωπίσουν τον Αραβικό κίνδυνο που απειλούσε τη Μεσόγειο. Τότε η Μονεμβάσια έγινε ναυτική δύναμη και στρατιωτική βάση με τα απόρθητα φρουριακά συγκροτήματα της κάτω και απάνω πόλης. Το κάστρο έγινε ο σπουδαιότερος και ενδοξότερος προμαχώνας του Βυζαντίου [….] Σήμερα, το θεόκτιστο κάστρο, των βυζαντινών είναι γεμάτο ερείπια. Μόνο η Αγιά Σοφιά, το περίτεχνο αυτό δημιούργημα της αρχιτεκτονικής, στέκει ανέπαφο, στη βορινή πλευρά του βράχου (κράνους) στο χείλος του απότομου γκρεμού. Ανεμόδαρτη από τους μανιασμένους βοριάδες και απροστάτευτη από τους κεραυνούς και τις καταιγίδες, διατηρείται, αιώνες τώρα, ασάλευτη, για να μας θυμίζει “τα περασμένα μεγαλεία”.».
Η Δημοτική Αρχή στο δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστη η Νεάπολη από ένα περιοδικό φαινόμενο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρωτοφανές ακραίο φαινόμενο, γνωστό στους κατοίκους της Νεάπολης με την φημισμένη ναυτοσύνη τους, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο καταστράφηκε το πρόσφατα ανακαινισμένο τουριστικό κέντρο της πόλης και ο ακόμη πιο πρόσφατος δρόμος του Παλαιοκάστρου.
Η περιγραφή αναδεικνύει το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι επί σειρά ετών για την στατικότητα και την ανθεκτικότητα του παραλιακού μετώπου και των κλιμάκων, έργων που πλήρωσαν οι συμπατριώτες μας και θα έπρεπε να αποτελούν εκτός από στολίδι και ανθεκτικές κατασκευές για την ασφάλειά τους. Δείχνει επίσης ότι εκ’ της κατασκευής τους τα έργα έχουν πολλές ελλείψεις που τα καθιστούν ευάλωτα ακόμα και στα φύκια όπως ομολογείται:
«Όσον αφορά τις ζημιές, αυτές προκλήθηκαν από την πρωτοφανή θαλασσοταραχή με πολύωρη ένταση, συγκεκριμένη κατεύθυνση ανέμων και υψηλό κυματισμό με αποτέλεσμα τόσο την υπερπήδηση θάλασσας και υλικών της (άμμο, βότσαλα, φύκια, κλπ) σε μεγάλο μέτωπο της παραλιακής οδού της Νεάπολης , όσο και την υποσκαφή σε ορισμένα τμήματα του κρηπιδώματος(τοιχίου) και της μίας κλίμακας(σκάλας).» (Δελτίο τύπου)
Άμμος, Βότσαλα και…. Φύκια...
Ο τίτλος αναφέρεται στην ομολογουμένως καλλιτεχνική τακτική πολιτικής που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή με το νέο παρατράγουδο που εξέδωσε στον λογαριασμό της παράταξής και σε άλλα social media μετά την παρωδία που έζησε ο τόπος. Εδώ λοιπόν επανερχόμαστε να εξηγήσουμε πώς επιχειρείται στον τόπο μας ο εξοστρακισμός της κοινωνίας σε πεποιθήσεις που συνάδουν με τα οργανωμένα συμφέροντα.
Η ανακολουθία των δηλώσεων σε σχέση με την ανάληψη της ευθύνης δεδομένου ότι θα μπορούσαν να έχουν συμβεί τραγικά γεγονότα με τα πεπραγμένα που είχε αναλάβει ως εποπτεύουσα αρχή, επαληθεύουν την άποψη ότι εξοστρακίζεται η ευθύνη των κακοτεχνιών. Δηλαδή φταίει η αντιπολίτευση επειδή είτε δεν είναι καθ' υπόδειξη ντόπια είτε επειδή εκτελεί σωστά και νόμιμα τα καθήκοντά της αλλά φταίει και ο «κακός μας ο» καιρός για την ντροπιαστική εικόνα του διαλυμένου κέντρου της Νεάπολης και της μετ’ εμποδίων διάβασης του δρόμου του Παλαιοκάστρου από τους κατοίκους.
Το γεγονός ότι Α) η Δημοτική Αρχή δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την κατάρρευση του κέντρου της Νεάπολης και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν και Β), ο Επικεφαλής τού Δήμου δεν ζήτησε ποτέ την παραίτηση του/των αντίστοιχου/ων συνεργάτη/συνεργατών του μετά από την αξιολόγηση της κατάστασης και των συστηματικών παραλήψεων και αστοχιών, επαληθεύει επαρκώς την ηθική και πολιτιστική κατάπτωση που βιώνουμε στον Δήμο μας.
(*) Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμος Μονεμβασίας
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις