Δειλία, πονηριά, ανευθυνότητα, εγωισμός. Μηδενική αγάπη, κανένα όραμα!
«Δρυὸς πεσούσης πᾶς ἀνὴρ ξυλεύεται!»
ΣΠΑΡΤΗ. Έλεγε ο Μένανδρος, αθηναίος κωμικός ποιητής: «Δρυὸς πεσούσης πᾶς ἀνὴρ ξυλεύεται». Ο τύπος δρυός είναι η γενική του ουσιαστικού η δρυς που σημαίνει η βελανιδιά. Η φράση δρυός πεσούσης σημαίνει όταν πέσει η βελανιδιά. Ξυλεύεται είναι του ρήματος ξυλεύομαι που σημαίνει κόβω ξύλα, προμηθεύομαι ξύλα. Ολόκληρη η φράση κατά κυριολεξία σημαίνει: «Όταν πέσει η βελανιδιά πέσει, όλοι τρέχουν να μαζέψουν ξύλα». Μεταφορικά η φράση αυτή σημαίνει πως όταν κάποιος ισχυρός χάσει τη δύναμή του, τότε όλοι προσπαθούν να επωφεληθούν, να κερδίσουν κάτι καλό από την εξασθένισή του.
Αυτό το ήξερα. Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι στη Σπάρτη φύονται βελανιδιές…
«Ευθύνας ετέρους αξιών διδόναι, και αυτός ύπεχε»
Ο Σόλωνας, αρχαίος Αθηναίος νομοθέτης και φιλόσοφος έλεγε: «Ευθύνας ετέρους αξιών διδόναι, και αυτός ύπεχε». Δηλαδή «Αν ζητάς να αποδοθούν ευθύνες σε άλλους, να είσαι έτοιμος να αποδοθούν ευθύνες και σε εσένα». Αν αποδεχθούμε ότι η Απέλλα είναι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο τότε ας εξετάσουμε αν ισχύει έστω και λίγο η φράση του Σόλωνα. Μήπως δηλαδή αυτοί που ζητούν τις ευθύνες έχουν ανάλογες; Εκτός και αν θέλουμε να υπακούσουμε σε Σπαρτιάτη Νομοθέτη, τον Λυκούργο που έλεγε: «Το μεν αξιόχρεον των ανθρώπων έφη εν τη ουσία κείσθαι το δε αξιόπιστον εν τοις τρόποις» δηλαδή «η μεν φερεγγυότητα των ανθρώπων βρίσκεται στην περιουσία, η δε αξιοπιστία στον χαρακτήρα».
«Να θυσιάζεις τον μικρότερο στόχο για τον μεγαλύτερο»
Ο Λέων Τολστόι, ρώσος συγγραφέας έγραψε: «Να έχεις έναν στόχο για όλη σου τη ζωή, έναν στόχο για ένα μέρος της ζωής σου και έναν στόχο για κάθε χρόνο. Έναν στόχο για κάθε μήνα, έναν στόχο για κάθε εβδομάδα, έναν στόχο για κάθε μέρα, έναν στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις τον μικρότερο στόχο για τον μεγαλύτερο». Δυστυχώς στη Σπάρτη προεκλογικά μας μιλούν για τους στόχους της ζωής και μετεκλογικά δεν αφιερώνουν γι’ αυτούς ούτε ένα λεπτό την ημέρα.
«Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους»
Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ξενοφών έλεγε: «Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους» Δηλαδή «να θεωρείς την πατρίδα σπίτι σου και τους συμπολίτες συντρόφους». Δυστυχώς σήμερα όσοι οδεύουν προς την εξουσία, ακόμα και την πιο προσιτή στον πολίτη, όταν περνούν το χάσμα αρχής - λαού, ρίχνουν πίσω τους τη γέφυρα και αρχίζουν να φωνάζουν για το καλό μας… Τελικά μας πείθουν να ξαναστήσουμε μαζί τη γέφυρα και το κάνουμε, κάπου εκεί λίγο πριν τις εκλογές… Τέτοια αγάπη!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις