ΛΑΚΩΝΙΑ. Στους χώρους της προσφάτως ανασυσταθείσας ιστορικής Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου Λακωνίας, ξεναγηθήκαν, το Σάββατο 19/2, ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, από τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Μονής και πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων, Χρήστο Ηλ. Τσίχλη (νομικό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου), με τις ευλογίες του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιότατου Ευσέβιου Ρασσιά.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η εξέταση έργων, που θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την επαναλειτουργία της ιστορικής Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, στην οποία διέμενε για μεγάλο διάστημα, ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας, αφού η Ιερά Μονή συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο, αρμοδιότητα της περιφέρειας.

Οι δύο θεσμικοί παράγοντες του τόπου, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκαταλέγονται πλέον στους εθελοντές της ιεράς Μονής.

Και οι δύο διατύπωσαν πρωτότυπες ιδέες, για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, ώστε να επαναλειτουργήσει στην πράξη η Ιερά Μονή.

Ο Νεοκλής Κρητικός ως κυβερνητικός βουλευτής και προνομιακός συνομιλητής των υπουργών και ο Νίκωνας Τζινιέρης ως αντιπεριφερειάρχης με πολύτιμη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, την οποία κατέχει επάξια.

Η Ιερά Μονή, ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 1619 και προσέφερε τα μέγιστα στην ελληνική επανάσταση το 1821.

Με διάταγμα της 7/10/1833, του Βασιλιά Όθωνα, αποφασίστηκε η διάλυση όλων των μοναστηριών που είχαν λιγότερους από 6 μοναχούς.

Με άλλο διάταγμα (8/5/1834) απαγορεύτηκαν οι δωρεές στην Εκκλησία και όλη η μοναστηριακή περιουσία περιήλθε στο κράτος .

Με την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος, υπαριθμ. 1672/928/2021 (ΦΕΚ 2390 Β/7-6-2021, απόφαση Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης179/219/15.4.2021 ): Αποφασίζεται η επανασύσταση της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου Λακωνίας της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης:

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Έχοντας υπόψη:

Την υπ' αρ. 179/219/15.4.2021 εισήγησιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ την επανασύσταση της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, με έδραν την τοπικήν κοινότητα Γεωργιτσίου, της δημοτικής ενότητος Πελλάνης, του Δήμου Σπάρτης, της περιφερειακής ενότητος Λακωνίας, της Περιφερείας Πελοποννήσου, η οποία ιδρύθη προ του έτους 1619, ως εμφαίνεται εκ της υπερθύρου επιγραφής του Καθολικού Ιερού Ναού και αναγράφει επί λέξει: «Ο ναός εκτίσθη εκ βάθρων γης και ανιστορήθη το έτος 1619 διά δαπάνης και επιμελείας Ιερομονάχου Νεοφύτου», και εκηρύχθη διά της 15904/24.11.1962 (Β' 473) υπουργικής αποφάσεως ως ιστορικόν διατηρητέον μνημείον".

Όπως αναφέρθηκε, «…Η απόφαση συνδέεται και με την συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, καθώς η ανωτέρω ιερά μονή συνέβαλε στην επανάσταση . Αποτελεί αναμφισβήτητα προσωπική πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος έχει δημοσιεύσει βιβλίο του, για την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, τέλεσε αρχιερατικό εσπερινό στην Ιερά Μονή και ανακοίνωσε την τοποθέτηση ηγουμενοσυμβουλιου.»

Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη - Καστόρι - Λογκανίκος, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την πρόσβαση στην Ιερά Μονή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις