ΣΠΑΡΤΗ. Τη χαριστική βολή δίνουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ΕΛΜΕ Λακωνίας. Με επιστολή που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, η ΕΛΜΕ προβάλλει τις τραγικές ελλείψεις και κενά στη στελέχωση και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε κοινωνικούς αγώνες για την απόσυρση των μνημονιακών μέτρων.

Αναλυτικά, η ΕΛΜΕ Λακωνίας αναφέρει τα εξής:

«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά την ώρα που οι «σωτήρες» της χώρας εφαρμόζοντας πιστά το μνημόνιο, προετοιμάζουν τη μεγαλύτερη λεηλασία που έχει υποστεί διαχρονικά η κοινωνία και η χώρα μας. Ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το νέο πακέτο σφαγιαστικών περικοπών των 11,7 δις ευρώ που στο τέλος θα φτάσει τα 22 δις ευρώ!

Την ίδια στιγμή η κυβερνητική «τρόικα του εσωτερικού» σε πλήρη ευθυγράμμιση με την «τρόικα του εξωτερικού» οδηγεί την ελληνική εκπαίδευση στην υποβάθμιση και την απαξίωση.

Στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα, περιλαμβάνονται, συνεχίζονται και εντείνονται, νέα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα που αποτελούν τη χαριστική βολή στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η νέα περικοπή των μισθών, μέσα από την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού, η νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η τεράστια φορολογική επιβάρυνση που μας αφαιρεί 3-4 μισθούς για να πληρώσουμε το φόρο εισοδήματος και τα χαράτσια, η νέα κατακρεούργηση του εφάπαξ, η νέα περικοπή των δαπανών για την υγεία και η ουσιαστική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, αποτελούν και πάλι το βάρβαρο πλαίσιο πολιτικής της τρικομματικής Κυβέρνησης. Η εφεδρεία, ανεξάρτητα από προσωπεία, θα είναι περισσότερο σκληρή και βάρβαρη από την εφεδρεία που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Οι απολύσεις και η εφεδρεία, ανεξάρτητα τι μορφή θα έχει (με τελικό στόχο 150000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι το 2015), σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης» θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι νέοι εκπαιδευτικοί με τα 640 ευρώ μισθό και την υποχρεωτική παραμονή για χρόνια μακριά από την κατοικία τους οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση.

Ο φετινός αριθμός διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο μικρότερος των τελευταίων ετών, μόλις 225 (185 στη δευτεροβάθμια, 5 στην Λακωνία), είναι σκανδαλωδώς ανεπαρκής σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας εκτιμούσε τους αναγκαίους διορισμούς σε τουλάχιστον 1000, ενώ το χρονικό διάστημα από 30-6-10 μέχρι 30-7-12 πάνω από 11000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν! Τα κενά είναι εξίσου μεγάλα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικής αγωγής . Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διενεργηθεί ποτέ ΑΣΕΠ στην ειδική αγωγή με αποτέλεσμα να στερείται μόνιμου προσωπικού καθώς το 80% αυτού αποτελείται από αναπληρωτές. Έτσι οι χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καταδικάζονται στην ανεργία ή την ελαστική εργασία (συμβασιούχοι διαφόρων κατηγοριών), με πενιχρές αμοιβές, κάτω και των 300 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Επισημαίνουμε δε ότι η τακτική αυτή, πέραν της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών λειτουργών, παραβιάζει και την ουσία της εκπαιδευτικής νομοθεσίας που απαγορεύει το διορισμό αναπληρωτών και ωρομισθίων για να καλυφθούν οργανικές θέσεις, όπως καταφανώς συμβαίνει με τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις.

Το Υπ. Παιδείας αποδύεται σε μια αδιέξοδη επιχείρηση «κάλυψης των κενών» επιστρατεύοντας αντιπαιδαγωγικά μέτρα, όπως έχει ήδη κάνει και στο παρελθόν, που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο. Τέτοια είναι οι καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές τάξεις, η σχεδιαζόμενη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και η περαιτέρω υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών λειτουργιών όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία και η στήριξη των παιδιών που συναντούν μαθησιακές δυσκολίες, η στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή/και αναπηρίες, το ολοήμερο δημοτικό. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία των σχολικών επιτροπών!

Όταν η χώρα μας βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση με επιταχυνόμενους ρυθμούς χειροτέρευσης, την καλπάζουσα ανεργία, τις καθημερινές πλέον αυτοκτονίες και την φτωχοποίηση του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού, τότε το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας όχι μόνο δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα άλλα οξυμμένα προβλήματα, αλλά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επικαιρότητα, με το αξιακό της φορτίο να καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαίο για την επιβίωση του λαού, για την ανόρθωσή του και την έξοδο από τη βαρβαρότητα που τον οδηγούν οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μέσα σε ένα τέτοιο ζοφερό κλίμα απαιτείται η μαζική και αποτελεσματική αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι μονόδρομοι στην Ιστορία δεν υπάρχουν. Αυτό που επιβάλλεται είναι η επανεκκίνηση των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή της δολοφονικής λιτότητας και των μνημονίων».