Μαγεία! 3D Virtual ξενάγηση από το ΥΠΠΟ στα σπήλαια Διρού (video)
Θα μπορούσες ανά πάσα στιγμή να επισκεφτείς από το χώρο σου ένα από τα δημοφιλέστερα Μουσεία της Ελλάδας και να αντικρίσεις τον αριστουργηματικό πίνακα του «Θριάμβου του Αχιλλέα»; Το ΥΠΠΟ το κάνει δυνατό
ΜΑΝΗ. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον στην υπηρεσία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, μία πρωτοβουλία της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Πώς θα αισθανόσουν αν με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσες να βρεθείς σε μία βάρκα και να οδηγηθείς από τη «Λίμνη των Νεραϊδών» έως τον «Μεγάλο Ωκεανό» των Σπηλαίων Διρού, ανακαλύπτοντας το μέρος όπου βρίσκεται o μεγαλύτερος αριθμός οστών ιπποπόταμων που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρώπη;
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής και ανάδειξης πολιτιστικών και ιστορικών χώρων, δίνει σήμερα τη δυνατότητα στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό να γνωρίσει τον εμβληματικό χώρο των Σπηλαίων Διρού μέσα από το ψηφιακό εργαλείο των τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων (3D Virtual Tours).
Παράλληλα, η ΕΤΑΔ, με γνώμονα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θέτει δωρεάν το νέο αυτό πρόγραμμα τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο, μετά την πρόσφατη έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα διατεθεί στη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς σε όλα τα σχολεία της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Ελλάδας.
Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή που υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους της ΕΤΑΔ έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη λειτουργία όλων των μουσείων παγκοσμίως λόγω των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μουσειακών Οργανισμών (ΝΕΜΟ) προκύπτει ότι το 70% των μουσειακών χώρων στην Ευρώπη παρέμειναν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του πανδημικού κύματος. Αυτό σύμφωνα με την ίδια έρευνα οδήγησε το 93% των μουσείων να στραφούν στη δημιουργία ψηφιακού υλικού που επιτρέπει την επαφή του κοινού με εκθέματα και χώρους χωρίς φυσική παρουσία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υιοθετεί σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών χώρων, προσφέροντας τόσο στους Έλληνες όσο και σε κάθε χρήστη από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την ευκαιρία να βιώσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία περιήγησης και ξενάγησης.
Στο σπήλαιο του Διρού με ένα κλικ
Το σπήλαιο Βλυχάδα του Διρού στη Μάνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο!
Η επίσκεψή γίνεται μέσω βαρκών, που κάνουν την περιμετρική διαδρομή του σπηλαίου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις διαδοχικές «Αίθουσες» που φέρουν αντίστοιχες ονομασίες που αποδόθηκαν από τους πρώτους εξερευνητές του σπηλαίου. Οι ονομασίες αυτές ανταποκρίνονται στη μορφή των σταλακτικών και σταλαγμιτικών σχηματισμών της κάθε αίθουσας και στους φυσικούς χρωματισμούς. Παράλληλα μετά την αποβίβαση από το λιμναίο τμήμα υπάρχει και μια δεύτερη διαδρομή που καλύπτει χερσαίο τμήμα.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσετε μέσα στην περιήγηση τα σημεία όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα ζώων και ειδικά ενός ζώου, που δεν θα φαντάζεστε ποτέ ότι θα μπορούσε να ανακαλυφθεί στην Ελλάδα. Μάλιστα αποτελεί τη νοτιότερη καταγραφή του στην Ευρώπη! Αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Σπήλαια σε όλο τον κόσμο με μοναδική απήχηση στο εξωτερικό, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών το επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Η περιήγηση που θα δείτε αφορά όλους τους επισκέψιμους χώρους του Σπηλαίου (λιμναίο και χερσαίο τμήμα), ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσω της δημιουργίας του σπηλαίου που συντελείται εξαιρετικά αργά σε μια διαδικασία που κρατάει εις το διηνεκές. Αναλυτικές πληροφορίες θα σας κατευθύνουν σε κάθε «Αίθουσα» και σε κάθε ειδικό σχηματισμό.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις