ΣΠΑΡΤΗ. Συνεχίζοντας τις διαδικτυακές της ομιλίες, η Πνευματική Εστία Σπάρτης θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 22/9 στις 8:00 μμ, την ομιλία του Γιώργου Γιαξόγλου, αρχιτέκτονα και μέλους του συμβουλίου της, με θέμα «Περί καμπαναριών ο λόγος».

Μέσω zoom

Tην ομιλία μπορείτε να την παρακολουθήσετε με την εφαρμογή zoom πληκτρολογώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (Join Zoom Meeting):

https://us02web.zoom.us/j/83740663747...

Meeting ID: 837 4066 3747

Passcode: 982741

Αναφέρει ο Γιώργος Γιαξόγλου:

«Τα καμπαναριά ή κωδωνοστάσια, εκτός από την σημασία που έχουν στην λειτουργία της Εκκλησίας αποτελούν και ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο των χριστιανικών ναών. Είτε σε πυργοειδείς κατασκευές (καμπαναριά – πύργοι), είτε σε απλούστερες προεκτάσεις των τοίχων κυρίως πάνω από την κεντρική είσοδο (τοξωτά καμπαναριά), είτε τέλος στα δίδυμα καμπαναριά των νεότερων ναών, φέρουν στα ψηλότερα τμήματά τους την καμπάνα ή τις καμπάνες.

Ο ήχος της καμπάνας αποτελούσε μέσο ενημέρωσης. Εκτός από την υπενθύμιση των ωρών λειτουργίας των ναών, ενημέρωναν τους κατοίκους με το διακεκομμένο, λυπητερό, χτύπημά τους για τους θανάτους των συγχωριανών. Με το συνεχές, βίαιο, χτύπημα ξεσήκωναν τους κατοίκους και τους ενημέρωναν ότι κάτι κακό συμβαίνει, φωτιά ή κάτι άλλο. Με το ρολόι που τοποθετήθηκε στα καμπαναριά τα νεότερα χρόνια, ενημερώνονταν οι κάτοικοι του χωριού και των πόλεων για την ώρα.

Με αφορμή μία ανάρτηση που είχα κάνει στο Facebook με την φωτογραφία ενός καμπαναριού είδα ότι «άρεσε».

Το γεγονός αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να ετοιμάσω μία ομιλία με θέμα «Περί καμπαναριών ο λόγος».

Στην ομιλία θα αναφερθώ κατ’ αρχήν στις καμπάνες, πότε εμφανίστηκαν αλλά και το κυριότερο πότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Χριστιανική Εκκλησία. Στην συνέχεια θα δούμε την εξέλιξη και την τυπολογία των καμπαναριών κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους.

Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση εικόνων με χαρακτηριστικά καμπαναριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις