Ολοκληρώθηκαν αισίως οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου από το Ινστιτούτο Σπάρτης
Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα, “Οι Διεθνείς Σχέσεις στην αρχαιότητα: Η περίπτωση της Σπάρτης”, ήταν αφιερωμένο στα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών με τιμώμενη πόλη τη Σπάρτη της Πισιδίας, στη Μικρά Ασία
ΣΠΑΡΤΗ. Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη του Ινστιτούτου Σπάρτης, το Σαββάτο και την Κυριακή 11 – 12/9, στη Σπάρτη.
Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών, με τιμώμενη πόλη τη Σπάρτη της Πισιδίας, στη Μικρά Ασία, την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Ο τελευταίος, μάλιστα, παρουσίασε την πόλη και την κοινωνία της και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς με τη μητέρα ιστορική Σπάρτη της Λακωνίας.
Το θέμα του Συνεδρίου που ήταν, «Οι Διεθνείς Σχέσεις στην αρχαιότητα: Η περίπτωση της Σπάρτης», αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για το κοινό.
Οι εισηγήσεις, πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από πλευράς ανάλυσης, αλλά και από πλευράς πλήθους νέων πληροφοριών σχετικά με τη Σπάρτη ως Αρχέτυπο, όπως την αποκάλεσε ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Κώστας Κολιόπουλος, ο οποίος στην εισήγηση του εξήγησε γιατί η υψηλή στρατηγική της Σπάρτης την καθιέρωσε επί αιώνες ως παγκόσμια δύναμη και διεθνή πρωταγωνιστή.
Οι προσεγγίσεις σε σχέση με τον διεθνή ρόλο και την ιδιαιτερότητα της Σπάρτης ανάμεσα στις άλλες ελληνικές δυνάμεις προκάλεσαν έναν πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικό διάλογο ανάμεσα στους εισηγητές.
Ιδιαίτερα δε κατά την διαδικτυακή ανάλυση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Δρ. Αθανάσιου Πλατιά, ο οποίος έδωσε την οπτική του Θουκυδίδη για την Σπάρτη, κατά την ανάλυση του Δρ Αθανάσιου Γραμμένου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Σπάρτη ηγεμόνευσε ως περιφερειακή δύναμη μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, καθώς και κατά την ξεχωριστή εισήγηση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Dr David Phillips, ο οποίος προσδιόρισε την έννοια της μοιχείας στην αρχαία Σπάρτη, δίνοντας στοιχεία που ακούστηκαν για πρώτη φορά, και με τα οποία κατανοήσαμε το κλίμα της εποχής και τις ιδιαίτερες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στο εσωτερικό περιβάλλον της Σπάρτης.
Η θεματική του Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ Χαράλαμπου Παπασωτηρίου, σχετικά με την στρατιωτική τεχνολογία στην αρχαιότητα, τα πολεμικά συστήματα της Σπάρτης και των άλλων ελληνικών δυνάμεων και πώς ο εξοπλισμός και η διάταξη στην μάχη αποτελούσαν καθοριστικές παραμέτρους για την ηγεμονία της Σπάρτης, αλλά αργότερα και για την ήττα της λόγω ανάπτυξης νέων καινοτόμων στρατιωτικών μεθόδων και τεχνολογιών, έδωσαν πολλές απαντήσεις
Η αναφορά δε του υπ. Διδάκτορος κ. Παπιομίτογλου στη σχέση της Σπάρτης με τους Πτολεμαίους και ιδιαίτερα στην προσωπικότητα και στον ρόλο του Ιππομέδοντος Αγησιλάου Λακεδαιμονίου, που για πρώτη φορά ανακοινώθηκε σε συνέδριο, ήταν καταλυτική για τον ρόλο και την παρουσία της Σπάρτης κατά τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Στην ίδια περίοδο αναφέρθηκε και η εισήγηση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέα κ. Μιλτιάδη Μιχαλόπουλου, ο οποίος έδωσε μία διεξοδική προσέγγιση στις στρατιωτικές εξελίξεις στην ελληνιστική Σπάρτη, περίοδο κατά την οποία οι ηγέτες της Σπάρτης προέβησαν σε τολμηρές πολιτικο-κοινωνικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό να ισχυροποιήσουν την Σπάρτη και να της ξαναδώσουν τη χαμένη της ακτινοβολία.
Εξαιρετικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι εισηγήσεις της τέταρτης ενότητας του Συνεδρίου, η παρουσίαση δηλαδή του ρόλου της θρησκείας στις διεθνείς εξελίξεις όπου πρωταγωνίστησε η Σπάρτη.
Η Καθηγήτρια Dr Rita Sassu από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, προσέγγισε την αποικιοκρατική ταυτότητα της Σπάρτης μέσω της ανάλυσης της παρουσίας και του ρόλου των τοπικών θρησκειών.
Η Dr Stefania Gollino από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ανέλυσε την έννοια της ηρωικής λατρείας στην Σπάρτη και του ρόλου της στην εδραίωση των υπερεθνικών σχέσεων της Σπάρτης.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούμενος ο Dr Nicola Nenci, προσέγγισε τον τρόπο με τον οποίον η θρησκεία και συγκεκριμένα η λατρεία του Καρνείου Απόλλωνα υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη των δεσμών της Σπάρτης στην Μεσόγειο που τόνωσαν περαιτέρω τον ρόλο της ως παγκόσμιου πρωταγωνιστή.
Κλείνοντας την ενότητα, ο Dr Andrien Delahaye, Επιστημονικός συνεργάτης της Ecole Francaise d’ Athenes, συνεργάτης στο project του Αμυκλαίου, έδειξε πώς ο Αμυκλαίος Απόλλων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα Σπαρτιατικό ιερό, αφού οι διεθνείς διαστάσεις της λατρείας του καθιστούσαν την Σπάρτη ηγέτιδα δύναμη και μέσω της θρησκευτικής λατρείας.
Καθοριστική για την επιτυχία του Συνεδρίου υπήρξε η Προεδρία του Δρ Κώστα Μαρινάκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, του Δρ Γιώργου Κωστάκου, Εκτελεστικού Διευθυντή Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) με έδρα τις Βρυξέλλες, του Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δρ Σταύρου Βλίζου, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος στο Αμύκλαιο και της Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης κας Αναστασίας Κανελλοπούλου.
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου πολύ δωρικά , διακριτά και κατανοητά κατέγραψε ο Καθηγητής κ. Κώστας Κολιόπουλος, ενώ τις εργασίες έκλεισε με χαιρετισμό και θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της επιτυχίας του Συνεδρίου η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κα Αναστασία Κανελλοπούλου, ξεκινώντας από την Επιστημονική Επιτροπή, την Οργανωτική και Τιμητική Επιτροπή, τους Εισηγητές που ήρθαν στην Σπάρτη από πολλές και μακρινές χώρες, τους Έλληνες Πανεπιστημιακούς που στάθηκαν εξαιρετικοί υποστηρικτές της πραγματοποίησης του Συνεδρίου.
Η κα Κανελλοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Λακωνίας για την οικονομική στήριξη και την αιγίδα τους, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής Καθηγητή Δρ. Παναγιώτη Αλεξόπουλο για την παραχώρηση του εξαιρετικού Συνεδριακού χώρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Διερμηνείας και Μετάφρασης Καθηγητή Δρ. Σωτήρη Λίβα για την εξαιρετική συμβολή των τελειόφοιτων φοιτητριών κας Παναγούλια, κας Κακούρη, κας Νταγιαντά του Τμήματος, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριάς τους, Δρ Παππά, και την εποπτεία του Καθηγητή Δρ. Ιωαννίδη, στην διερμηνεία του Διεθνούς Συνεδρίου σε 2 γλώσσες.
Τέλος η κα Κανελλοπούλου ανακοίνωσε ότι τα πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν σε τόμο και οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου θα αποτελέσουν το πρωταρχικό υλικό για την ενεργοποίηση του επιστημονικού περιοδικού, Historical Review of Sparta
Το Συνέδριο χαιρέτισε διαδικτυακά η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Dr. Brook Holmes, πρόεδρος του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Prinston.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν με την φυσική του παρουσία ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, πατέρας Ραφαήλ Τσάλτας, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός και κ. Σταύρος Αραχωβίτης , ενώ αναγνώσθηκε και χαιρετισμός του βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη.
Χαιρετισμό απηύθυναν με την φυσική τους παρουσία ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων κ. Νίκος Μάζης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών και Εμπόρων και η κα Αγγελική Λάσκαρη- Κερασιώτη εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης , ενώ παρευρέθη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λακωνίας ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις