Μια σημαντική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου στην Αγόριανη Λακωνίας με θέμα τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα ιστορικά στοιχεία της Λακεδαίμονας.

Την εκδήλωση, που εξελίχθηκε στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου συνδιοργάνωσαν ο Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανη και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης ενώ συμμετείχαν ενεργά και οι Μικροί Εξερευνητές της Αγόριανης.

Θέμα και τίτλος της εκδήλωσης « Γ’ Αρχαιολογική και ιστορική περιήγηση στη Λακεδαίμονα». Πρόκειται για την 3η κατά σειρά ετών παρόμοια εκδήλωση που διοργανώνουν δραστήρια στελέχη της τοπικής κοινωνίας.

Το προεδρείο της εσπερίδας αποτελούσαν η Αρχαιολόγος Ευαγγελία Πάντου, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μάριος Τζωρτζάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΣ Νικόλαος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου της Αγόριανης ιατρός Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις των τριών ομιλητών, που πέρα από την αστάθεια του καιρού, οδήγησαν το πολυπληθές ακροατήριο σε μακρινούς δρόμους ιστορικής περιήγησης με σταθερή ιστορική και ρητορικη προσέγγιση.

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ανέπτυξε το θέμα: « Η Τοπική Εκκλησία και τα μοναστικά κέντρα της Λακωνίας. Κιβωτοί παιδείας και παραδόσεως».

Ο καθηγητής κ Δημήτριος Σπαντίδος αναφέρθηκε με εντυπωσιακή επιχειρηματολογία στο θέμα: « Η συμβολή των αγωνιστών από τις κοινότητες Παρδάλι, Αλευρού και Γεωργίτσι της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης στην Επανάσταση του 1821».

Ο αρχαιολόγος Λεωνίδας Σουχλέρης παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία στα πλαίσια του θέματος: « Οι πολιορκίες της Μεγαλόπολης και της Σπάρτης από τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου. Η χρήση των ελεφάντων στις πολιορκίες και η παρουσία τους στη Νότια Πελοπόννησο από την Παλαιολιθική εποχή έως και τους Παλιοχριστιανικούς χρόνους».

Από το τρίπτυχο των εισηγήσεων είναι φανερό ότι στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν στοιχεία και πληροφορίες που δημιούργησαν πραγματικές ιστορικές εικόνες μιας εποχής και μιας περιοχής που – για μια ακόμα φορά – αποδεικνύεται ως ιστορικής και γεωστρατηγικής σημασίας για τη Νότια Ελλάδα.

Η Βόρεια λακαεδαίμονα είναι μια περιοχή ξεχασμένη στο ιστορικό και αρχαιολογικό γίγνεσθαί της Λακωνίας. Τόσο οι ημερίδες του 2010 και του 2011 όσο και η εσπερίδα του 2012 συνθέτουν έναν πολύτιμο χάρτη πληροφοριών και στοιχείων για την ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Το notospress.gr ως χορηγός επικοινωνίας σας παρουσιάζει σήμερα την είδηση της εκδήλωσης και πολύ σύντομα θα δημοσιεύσει τα σημαντικότερα σημεία από τα πρακτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τοίχου (posters) των Λεωνίδα Σουχλέρη, Σταμάτη Φριτζίλα και Γρηγόριου Γρηγορακάκη που αφορούσαν:

- Ανάδειξη ελληνιστικού οχυρού Αθήναιου Βελεμίνας στις πηγές του Ευρώτα.

- Επιτύμβιες στήλες από τη Μεγαλόπολη.

- Νομισματικές μαρτυρίες από τη νοτιοανατολική Μεγαλοπολίτιδα Χώρα της Αρκαδίας. Νέα νομισματικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο έργο του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου – Σπάρτης.

- Νομίσματα από τις νεότερες ανασκαφές στο Παλλάντιο της Αρκαδίας.

- Ευρώτας, φωνές νερού μυριάδες.

- Οι ποταμοί της νότιας Αρκαδίας, Ελισσών Μεγαλόπολης, Γαθεάτας – Καρνίωνας Αιγύτιδας, Αλφειός, Όφις Μαντίνειας, Λίμνη Τάκα Παλλαντίου, Φωνές νερού μυριάδες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες πολίτες και προσκεκλημένοι ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. κ. Δαβάκης και Πατριανάκου, ο αντιδήμαρχος κ Καρμοίρης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κ Κουφός κ.α.

Αξιοπρόσεκτη ήταν η δραστηριότητα των «Μικρών Εξερευνητών» οι οποίοι από την πώληση εντύπων και βιβλίων, στα πλαίσια της εκδήλωσης, συγκέντρωσαν οικονομική ενίσχυση για τα Ιδρύματα της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Οι δύο βουλευτές στον χαιρετισμό τους απευθύνθηκαν τόσο στους διοργανωτές όσο και στους εισηγητές συγχαίροντας για την διοργάνωση αλλά και την κατεύθυνση της θεματολογίας της εσπερίδας.

Ο βροχερός καιρός δεν στάθηκε δυνατός να επηρεάσει την εκδήλωση.