«Ζήτημα επιβίωσης η αναγέννηση των καλλιεργειών στη Μάνη»
Φάκελο στη Βουλή κατέθεσε ο Νεοκλής Κρητικός, για τις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Μάνη
ΛΑΚΩΝΙΑ. Φάκελο με αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία και τα κόστη για την αντικατάσταση των καμένων ελαιόδεντρων στην Ανατολική Μάνη, όπως επίσης και για την ενίσχυση των μελισσοκόμων, μετά την καταστροφή, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός κατά τη διάρκεια τα ομιλίας του στις 26/8.
«…Το πρόβλημα που έχουν οι συμπολίτες μας, δεν είναι πρόβλημα καλής διαβίωσης, αλλά ουσιαστικής επιβίωσης», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κρητικός και ζήτησε να αντιμετωπιστεί η Μάνη κι αυτή ως ένα ξεχωριστό πρότζεκτ αναγέννησης.
Απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κρητικού:
«Η χώρα μας δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με τις εκατοντάδες φωτιές που έκαψαν δασικές, αλλά και εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Στη νότια Λακωνία, στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης βιώσαμε πολύ δύσκολες στιγμές με τις φωτιές να καίνε περίπου 100.000 στρέμματα συνδυασμένης βλάστησης.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, φυσικά έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και είναι ευτυχές το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινη απώλεια, παρόλο που οι συνθήκες της φωτιάς και του αναγλύφου της περιοχής ευνοούσαν κάτι τέτοιο.
Οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που συζητάμε σήμερα περιλαμβάνουν τα πολύ σημαντικά και άμεσα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών, την προστασία του Περιβάλλοντος και την στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας.
Κορωνίδα των άμεσων μέτρων, με τα οποία έτρεξε και θα τρέχει τις διαδικασίες αποζημιώσεων η Κυβέρνηση είναι η διαλειτουργική πλατφόρμα για την εθνική αρωγή. arogi.gov.gr.
Η νέα πλατφόρμα ήδη τέθηκε σε λειτουργία από το απόγευμα της 18ης Αυγούστου και έχουν μέχρι στιγμής γίνει περισσότερες από 1500 αιτήσεις για την καταβολή των προκαταβολών. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της πλατφόρμας στηρίχθηκε στην άμεση καταγραφή σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο από το Υπουργείο Υποδομών και θα ήθελα εδώ να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου για την οργάνωση και τις γρήγορες ενέργειες.
Παράλληλα τρέχει η διαδικασία καταγραφών των ζημιών σε φυτική παραγωγή και ζωϊκό κεφάλαιο από τον Οργανισμό του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο να υπάρξει αποζημίωση και σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης στα άμεσα μέτρα είναι η κήρυξη όλων των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων με σκοπό τον αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εντός αυτών, όπως επίσης και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας αναδάσωσης, δημιουργώντας το θεσμό του «Αναδόχου».
Φυσικά οι διαδικασίες αναδάσωσης θα γίνουν με την έγκριση των δασικών υπηρεσιών και πάντα υπό την καθοδήγηση των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημόνων. Βασικός στόχος είναι η εκπόνηση μελέτης αναδάσωσης και η εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων.
Μετά την αναφορά των πολύ σημαντικών μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί και εφαρμόζονται θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά για την περιφερειακή μου ενότητα τη Λακωνία και συγκεκριμένα τη Μάνη, που δοκιμάστηκε και φέτος, όπως και το 2020.
Έχω ήδη ενεχειρίσει αυτόν τον φάκελο με προτάσεις στον αρμόδιο για το σχέδιο της εθνικής αρωγής Υφυπουργό κ.Χρήστο Τριαντόπουλο, στον οποίο περιέχονται ενημερωτικά σημειώματα τόσο για τις ελαιοκαλλιέργειες όσο και για την καταστροφή που έγινε στη μελισσοκομία. Πολλά από τα μελίσσια ήταν τοποθετημένα πέριξ της περιοχής του Γυθείου και όπως καταλαβαίνετε τα περισσότερα εξ αυτών καταστράφηκαν.
Αντίστοιχα κάηκαν πέραν των άλλων καλλιεργειών περίπου 300.000 ελαιόδεντρα, το 30% δηλαδή των συνολικών ελαιόδεντρων που κάηκαν πανελλαδικά. Ελαιόδεντρα 60 και 80 χρόνων, τα οποία αποτελούσαν περιουσία που πέρασε από δύο γενιές και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούσε ο βασικό εισόδημα για τις οικογένειες της περιοχής.
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Μάνης με το έντονο ανάγλυφο, το άγονο και πετρώδες έδαφος, με την έλλειψη νερού καθιστούν την ανάπτυξη καλλιεργειών ένα εγχείρημα εκ προοιμίου δύσκολο.
Σε αυτό συντείνει και το μικροκλίμα με τις ξηροθερμικές συνθήκες, τον ισχυρό αέρα και την έλλειψη αρδεύσιμου νερού, γεγονός που εμποδίζει την υδρολίπανση ή τη φυλλολίπανση, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε ελαιόδεντρα φυτευτούν να φέρουν παραγωγή μετά τη δεκαετία.
Όλα τα ανωτέρω, με εξαίρεση τις παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές που κάηκαν και οι οποίες μπορούν σχετικά εύκολα να ξαναφυτευτούν, καθιστούν την αντικατάσταση των καμένων ελαιόδεντρων, εξαιρετικά χρονοβόρα, κοστοβόρα και επίπονη, ενώ η εξαιρετικά μικρή τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο, καθιστά αμφίβολη και επίφοβη την αντικατάσταση των καμένων ελαιόδεντρων στις πληγείσες περιοχές.
Η εμπειρία των ελαιοκαλλιεργητών έχει περιγράψει τη διάσταση του προβλήματος καθώς πέραν των αρχικών εξόδων εγκατάστασης (αγορά δενδρυλλίων, μεταφορικά, διάνοιξη λάκκου φύτευσης – φυτόχωμα – λίπασμα – εργατικά), πρέπει να συνυπολογιστούν τα ετήσια για δέκα χρόνια, προτού ξεκινήσει ο ελαιώνας να παράγει ελιές και ελαιόλαδο. Σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθούν και τα διαφυγόντα κέρδη, καθώς καθ΄ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης των ελαιόδεντρων ο καλλιεργητής δε θα έχει ετήσιο εισόδημα από αυτόν.
Από την καθημερινή παρουσία που είχα στα μέτωπα της φωτιάς και στη συνέχεια την καθημερινή επικοινωνία που έχω με τους συμπολίτες μου, θεωρώ πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί και η Ανατολική Μάνη ως ένα ξεχωριστό πρότζεκτ αναγέννησης.
Δεν είναι ζήτημα καλής διαβίωσης, αλλά επιβίωσης των συμπολιτών μου».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις