Η μετάλλαξη της κεντρικής πλατείας Σπάρτης!
Στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Επί χρόνια, η συνύπαρξη νυκτερινών καταστημάτων διασκέδασης και μονίμων κατοίκων στο κέντρο της Σπάρτης δεν ήταν ανυπόφορη. Επί χρόνια, η συνύπαρξη επιχειρήσεων ανταγωνιστικών δεν ήταν προβληματική. Άλλωστε όλοι και όλα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά και συνθετικά.
Όμως, τους τελευταίους μήνες, πολίτες, αρχές και επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στη λειτουργία της κεντρικής πλατείας εκτραχύνεται. Εντοπίζουν το πρόβλημα στον πεζόδρομο Γκορτσολόγου. Η λειτουργία επιχείρησης προκαλεί υπερβολικό συνωστισμό, αφόρητη ηχορύπανση, κακό ανταγωνισμό, αναμέτρηση με τις αρχές και τελικά, εκ των πραγμάτων, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αληθινής ψυχαγωγίας ευρύτερα στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, απ΄ ότι φαίνεται ως Υπηρεσία έχει εξαντλήσει την αρμοδιότητά της, έχοντας ήδη δύο μηνύσεις για αναστολή άδειας λειτουργίας επιχείρησης. Υποθέσεις που επί μήνες εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του Δήμου Σπάρτης είναι προφανής η αναρμοδιότητά του να ορίσει κανόνες τάξης αλλά και η αδυναμία του να συγκεράσει τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε βάρος, συχνά, όσων τηρούν τα προβλεπόμενα, τους νόμους και τους κανονισμούς.
Σε ό,τι αφορά, δυνητικά, την ενέργεια και λειτουργία επί της κεντρικής πλατείας, τις ώρες αιχμής, υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική και το ΕΛΑΒ, μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσο θα έχουν αυτή την ευχέρεια σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής δεκάδων κατοίκων του κέντρου φαίνεται ότι εισέρχεται σε φάση απόλυτης υποβάθμισης και ευθείας αμφισβήτησης του δικαιώματος να είσαι κάτοικος στο κέντρο της πόλης.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του κλάδου εστίασης επίσης φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης παρέμβασης, νουθεσίας και επίπληξης.
Τέλος, σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό του κλάδου φαίνεται ότι απέναντι σε μια διαρκώς οξυμένη κατάσταση δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής.
Τον λόγο έχουν τα Διοικητικά Δικαστήρια που εφόσον και καθόσον καθυστερούν στις σχετικές αποφάσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συντελούν στην παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων (για την ακρίβεια συνεπειών) στην κοινωνική, κοσμική και οικονομική ζωή της Σπάρτης.
Σε ό,τι αφορά τέλος, σημεία και τέρατα με σκηνή την κεντρική πλατεία, που έχουν να κάνουν με ανήλικες, ανεκδιήγητους καλλιτέχνες, θρασύτατους Ρομά, κ.λ.π. ας ευχηθούμε να μην αποτελούν το προοίμιο της «μετάλλαξης» της κεντρικής πλατείας από κέντρο της πόλης σε κέντρο διασκέδασης.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις