Από το Καστρί Κυνουρίας ένα ακόμα «ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες!
«Δευτέρα 9 Αυγούστου 8:00μμ. συγκέντρωση πολιτών στο Καστρί γιατί η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι»
ΑΡΚΑΔΙΑ. Η «Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ» καλεί τους κατοίκους των χωριών του Βόρειου Πάρνωνα, να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, «για να πούν ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια, που θα καταστρέψουν τα όμορφα βουνά μας».
Όπως αναφέρεται στην Πρόσκληση – Καταγγελία «τα εκατομμύρια m3 εκσκαφών και εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 σίδηρο και μπετόν και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών θα μείνουν για πάντα στον τόπο μας, αν δεν σταματήσουμε το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Εμείς οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Πάρνωνα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό θα πληγούμε ιδιαίτερα από αυτήν την εγκατάσταση των τεράστιων αιολικών βιομηχανικών συγκροτημάτων.
Η εναντίωση των προέδρων της Μεσοράχης, της Νέας Χώρας, της Περδικόβρυσης, της Ωριάς, του Καράτουλα, του Έλατου και του Στόλου συνέβαλε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Τρίτη 27-7-2021 να πει όχι στην εγκατάσταση 6 νέων Ανεμογεννητριών στη θέση Ταρνάρα που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βέρβενα – Κούτρουφα – Βούρβουρα και Πηγαδάκια, παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας κατά πλειοψηφία είχε πει ναι.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα απαιτώντας ρεύμα φθηνό για τον λαό.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.
Συγκεντρώνουμε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές στο κείμενο που είναι στη πίσω σελίδα, σαν μέσο πίεσης στους υπεύθυνους για το τι θέλει ο λαός.
Όλοι και όλες στο Καστρί!»
Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Πουλοκέφαλος και Νίκος Γόντικας.
Στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ
«Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Δεκάδες δις ευρώ θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ – Π∆Ε και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.
Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί µε την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στους ορεινούς όγκους.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό µε την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα. Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, µε απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, µε αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή.
Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίµα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.
Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών - εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στον Πάρνωνα και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.
Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι µόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.
Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα µας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις