Στην ΤΕΡΝΑ κατοχυρώθηκε (και) το έργο φωτοβολταϊκών σταθμών στη Μεγαλόπολη!
Μεγάλες δουλειές στις … «Μεγάλες Λάκκες» στη Μεγαλόπολη. Για εμβληματικό έργο στη Μεγαλόπολη κάνει ο λόγο ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες ΑΕ, Κωνσταντίνος Μαύρος
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός των εταιρειών ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΑΕ και ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΑΕ (θυγατρικών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ) για τους δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 39MW και 11ΜW, αντίστοιχα, στη θέση «Μεγάλες Λάκκες» του Δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.
Ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες ΑΕ, Κωνσταντίνος Μαύρος, ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό το οποίο μάλιστα «ανοίγει εν τοις πράγμασι, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρωτοπόρα, την αγορά των διμερών συμβολαίων αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας».
«Αυτό είναι σημαντικό διότι δείχνει την ωριμότητα της αγοράς, διότι θα μειωθεί ουσιαστικά το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό θα έχει "απόηχο" στους προμηθευτές και τον τελικό καταναλωτή» , είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι ο διαγωνισμός ήταν προϋπολογισμού 30.725.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., διενεργήθηκε ηλεκτρονικά, ήταν διεθνής και επιτυχής. Κατατέθηκαν 8 εγχώριες και διεθνείς προσφορές, κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ και δεν ασκήθηκε καμία προδικαστική προσφυγή. Κριτήριο ανάθεσης ήταν η πλέον συμφέρουσα, από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής.
«Η περιοχή Μεγάλες Λάκκες, είναι περιοχή απόθεσης ορυχείου στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολη ς. Καταδεικνύεται η ευρύτερη στρατηγική που έχει χαραχθεί από την πολιτική ηγεσία για ουσιαστική πρόοδο της απολιγνιτοποίησης», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και επισήμανε ότι το έργο εντάσσεται στην κεντρική πολιτική απολιγνιτοποίησης, εγκαθίσταται στον εθνικό και ενωσιακό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καθώς «με το συγκεκριμένο έργο, θα παράγονται περίπου 100 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και θα αποφεύγουμε 67 εκατ. τόνους διοξειδίου». «Το προκείμενο έργο, αποτελεί τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού της άμεσης αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων ανανεώσιμων, εντάσσεται στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης», είπε ο κ. Μαύρος.
«Η ανάγκη της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, που σήμερα φαίνεται τόσο επιτακτική, καθώς το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας έχει ξεπεράσει τα 90 και τα 100 ευρώ, δεν ήταν τόσο φανερή, 2 χρόνια πριν, όταν ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ότι θα αποσύρουμε πολύ γρήγορα και θα προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας και πρόσθεσε: «Οταν η ΔΕΗ αγοράζει από τη χονδρεμπορική αγορά για να πουλήσει ενέργεια, επειδή δεν την παράγει η ίδια ως καθετοποιημένη, τότε το κόστος αγοράς είναι πολύ υψηλό. Το να προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ, είναι συμφέρον και αυτό είναι αυτονόητο. Πολύ δε περισσότερο όταν τελικά θα αγοράζει από τη θυγατρική της εταιρεία. Δηλαδή, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», που είναι ο πυλώνας, ο βραχίονας του Οργανισμού για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έτσι να είναι καθετοποιημένη και σε αυτό το κομμάτι. Δηλαδή, στο κομμάτι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αγορά και πώληση».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις