Φώτα! Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου μένει Σπάρτη
Θεσπίστηκε “Βραβείο Σπάρτης” για το Kαλύτερο Eλληνικό Ντοκιμαντέρ – Από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου «παίζει» στη Σπάρτη
ΣΠΑΡΤΗ. Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου πάει Σπάρτη! Από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου!
Πού «μένει» το Φεστβάλ; Υπάρχει Βραβείο Σπάρτης;
Στη Σπάρτη, μέρος του προγράμματος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα προβληθεί στο,
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης.
- Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου, με τη στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) (πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως).
Καρπός της συνεργασίας με τον Δήμο Σπάρτης είναι και η θέσπιση νέου Βραβείου για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ, που χρηματοδοτείται από τον Δήμο με το ποσό των 2.000 €.
Η Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου).
Προβολές καθημερινά 21:00 – 23:00
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από 21:00 έως 23:00 λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επίσημες οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.
Είσοδος, ελεύθερη
Όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες στο κοινό.
Info
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες
- peloponnisosdocfestival.com
- https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/
Πρόγραμμα Σπάρτης
- Στο Προαύλιο 2ου Δημοτικού Σχολείου:
- Παρασκευή 16 – 25/7
21:00 - Κανελόριζα (38’)
Απόστολος Καρουλάς
22:00 - Τέταρτος Χαρακτήρας (84')
Κατερίνα Πατρώνη
- Σάββατο 17/7
21:00 - Συλλέγοντας το Χρόνο (30’)
Χρήστος Σαγιάς
22:00 - No Heroes (92')
Γιώργος Βιτσαρόπουλος *Παρουσία Σκηνοθέτη
- Κυριακή 18/7
21:00 - Το κορίτσι που γεννήθηκε δύο φορές (50’)
Νίκος Λουπάκης
22:00 - Μια ζωή (77’)
Ντίνος Γιώτης *Παρουσία Σκηνοθέτη
- Δεύτερα 19/7
21:00 - Το Κοντσετραμέντο της Ρόδου - Κρυφομιλώντας με την λευτεριά (52’)
Ολυμπία Γκογκέ, Δημήτρης Κόκκινος, Γιώργος Τζεδάκης *Παρουσία Σκηνοθέτιδας
22:00 - 317 (86')
Εμμανουήλ Μαύρος *Παρουσία Σκηνοθέτη
- Τρίτη 20/7
21:00 - Υ1 - Στη σιωπή του Βυθού (93’)
Φίλιππος Βαρδάκας
- Tετάρτη 21/7
21:00 - Ούριακος, Αυτό το Κάτι (45’)
Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη
22:00 - 1.000m² Xρόνου (90’)
Μάρω Αναστοπούλου
- Πέμπτη 22/7
21:00 - Ψωμί και μια κουβέρτα (39’)
Δημήτρης Γκρίντζος
22:00 - Θυμάμαι τη ναζιστική σφαγή (81’)
Κώστας Βάκκας *Παρουσία Σκηνοθέτη & Μοντέρ
- Παρασκευή 23/7
21:00 - Ημερολόγια Αποστολής-Νικόλας Παπαχρυσοστόμου (27’)
Δάφνη Τόλη, Δημήτρης Μαυροφοράκης *Παρουσία Σκηνοθέτιδας & Πρωταγωνιστή
22:00 - Ζώνες και περάσματα (110’)
Ηρώ Σιαφλιάκη *Παρουσία μοντέζ Μπονίτας Παπαστάθη
- Σάββατο 24/7
21:00 - Οι Υφάντρες (53’)
Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος *Παρουσία Σκηνοθέτη
22:00 - Ο Γιώργος του Κέδρου (83’)
Γιάννης Κολόζης *Παρουσία Σκηνοθέτη
21:00 - Τελετή Λήξης + Απονομή
22:00 - Η Μουσική των πραγμάτων (90’)
Μένιος Καραγιάννης *Παρουσία Σκηνοθέτη
- Προηγουμένως, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού, 25 – 27/6
- Παρασκευή 25/06
21:00 Μπαμπάς (52'), Lars Emil Leonhardt & Brendan Cooney
22:00 Φωτογράφος του πολέμου (78') Boris Benjamin Bertram
- Σάββατο 26/06
21:00 - Αλέξανδρος ο τρελός (65'), Pedro Pires
22:15 - Ο Άνεμος Ένα Ντοκιμαντέρ Τρόμου (75') Michal Bielawski
- Κυριακή 27/06
21:00 - To ταξίδι του Χαβιέρ Ερώ (96') Javier Corcuera
Κατάλογος Των Ελληνικών Ταινιών
317
Σκηνοθέτης: Εμμανουήλ Μαύρος / Emmnanuel Mavros
Παραγωγός: Σοφία Ευαγγελινού, Λάζαρος Αγγουράς, Δημήτρης Ευαγγελινός, Εμμανουήλ Μαύρος, Δημήτρης Βλαχοπάνος / Sofia Evagelinou, Lazaros Agouras, Dimitris Evagelinos, Emmnanuel Mavros, Dimitris Vlahopanos
Σενάριο: Εμμανουήλ Μαύρος, Δημήτρης Βλαχοπάνος/ Emmnanuel Mavros, Dimitris Vlahopanos
Διάρκεια: 86’37’’
(2019)
Awards/Βραβεία: 2nd Award for Best Feature @ 14th FilmDoc Festival 2020 (Chalkida, Greece)
Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος - Φιλόλογος, Ιστορικός Ερευνητής - εξιστορεί τη σφαγή του χωριού Κομμένου, του Νομού Άρτας, από τους Ναζί της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών την 16 Αυγούστου 1943, έχοντας ως βοήθεια τις μαρτυρίες των επιζώντων, που μέχρι σήμερα αγωνίζονται για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, εισπράττοντας την αδιαφορία των ένοχων Γερμανικών κυβερνήσεων αλλά και την πολυετή σιωπή των Ελληνικών κυβερνήσεων. Μια ιστορία γεμάτη βία και απανθρωπιά, με καλά κρυμμένα μυστικά και πολύ παρασκήνιο, με ερωτήματα που ψάχνουν μέχρι σήμερα να βρουν την απάντησή τους.
1.000m² of time
Σκηνοθέτης: Μάρω Αναστοπούλου / Maro Anastopoulou
Παραγωγός: Lilette Botassi
Σενάριο: Μάρω Αναστοπούλου / Maro Anastopoulou
Διάρκεια: 89’
(2019)
Μελετώντας ένα κομμάτι γης 1.000 τετραγωνικών μέτρων σε ένα χωριό της νότιας Ελλάδας, το Γεράκι Λακωνίας, μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί να ανασυνθέσει το μακρινό παρελθόν της ακρόπολης των αρχαίων Γερονθρών. Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις πέτρες, σε αυτά τα σκληρά τοπία του μεσογειακού νότου, οι αρχαιολόγοι μαζί με τους κατοίκους του Γερακίου προσθέτουν το δικό τους στρώμα χρόνου στην αιώνια αναζήτηση κατανόησης του παρελθόντος.
Georg
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Μπέκας/ Sotiris Bekas
Παραγωγός: Σωτήρης Μπέκας, Σοφία Λαμπροπούλου/ Sotiris Bekas, Sofia Labropoulou
Σενάριο: Cody J. Inglis, Σωτήρης Μπέκας
Διάρκεια: 104’
Ουγγαρία-Ελλάδα (2019)
Το ντοκιμαντέρ Georg για τον Ούγγρο μαρξιστή φιλόσοφο, θεωρητικό της αισθητικής, ιστορικό και κριτικό λογοτεχνίας Γκέοργκ Λούκατς (1885-1971) είναι βασισμένο σε μία ιδέα του Σωτήρη Μπέκα και την έρευνα των Κόντι Ίνγκλις, Άγκνες Κέλεμεν και Τζόρνταν Σκίνερ.
Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους: Αγκνες Χέλερ (φιλόσοφο, μαθήτρια του Λούκατς και άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος, μέλος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών) που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, Γιάνος (Τζίμι) Κέλεμεν, (καθηγητή φιλοσοφίας και μέλος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών), Βασίλη Βασιλικό (συγγραφέα, διπλωμάτη, βουλευτή επικρατείας), Άνσελμ Γιάπε (καθηγητή φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης και πολιτικής και οικονομικής θεωρίας), Μαρία Σέκεϊ και Μίκλος Μέστερχάζι (εργαζόμενους και ερευνητές στο Αρχείο του Λούκατς), Ζακ Ρανσιέρ (φιλόσοφο και καθηγητή φιλοσοφίας), Μίκαελ Λεβί (κοινωνιολόγο και φιλόσοφο), Γιούντιτ Μπάρντος (καθηγήτρια κινηματογραφικής αισθητικής), Άνταμ Τάκατς (καθηγητή φιλοσοφίας), Κωνσταντίνο Καβουλάκο (καθηγητή κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας), Νικόλαο Βλαχάκη (σύμβουλο τύπου και επικοινωνίας - διπλωμάτη), Βέρα Λίγκετι (ψυχαναλύτρια), Γκαμπριέλα Τσόσζο (φωτογράφο και ακτιβίστρια) και Τίμπορ Σάμπο (φιλόσοφο και καθηγητή πολιτικών επιστημών).
Τη μουσική του φιλμ συνέθεσαν η Σοφία Λαμπροπούλου και ο Γιάννης Σαξώνης, ενώ τα γραφικά επιμελήθηκε ο Αργύρης Νάκος.
Το ντοκιμαντέρ “Georg” έχει παρουσιαστεί στη Βουδαπέστη (τον Σεπτέμβριο του 2019) και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (τον Ιανουάριο του 2020).
English
HOMMAGE
Σκηνοθέτης: Σπύρος Αλιδάκης / Spiros Alidakis
Παραγωγός: Σπύρος Αλιδάκης, Ναταλία Αντωνάκου / Spiros Alidakis, Natalia Antonakou
Σενάριο: Σπύρος Αλιδάκης / Spiros Alidakis
Διάρκεια: 74’
(2020)
Awards/Βραβεία: Nominated for Best Documentary at the Iris Awards
Ένα ντοκιμαντέρ - φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή. Mια περίεργα ονειρική, συνειρμική περιήγηση στον κόσμο του Λευτέρη και στον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Εικόνες, ντοκουμέντα, ήχοι, σπάνιο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από τις παραστάσεις του, αναμνήσεις και συνεντεύξεις συνεργατών του, συνυφαίνονται αρμονικά σε μια σύνθεση. Ο θεατρικός χώρος γίνεται ένας ζωντανός χάρτης αναμνήσεων, φαντασίας και ερμηνείας.
No Heroes
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Παραγωγός: Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Λίνα Κολιού
Σενάριο: Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Διάρκεια: 92’
(2020)
Awards/Βραβεία: Audience Award @ 14th Documentary Film Festival Chalkida Greece/ DOCFEST Chalkida
Περίληψη και σκοπός του ντοκιμαντέρ «No Heroes»
Το ντοκιμαντέρ «No Heroes» καταγράφει εκτεταμένα επεισόδια από τις ομαδικές δραστηριότητες του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) Μαρούσι, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019.
Ο σύλλογος άνοιξε τις πόρτες των προπονήσεων σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο και επέτρεψε επιπλέον στα μέλη του (5 άτομα) να ακολουθούν την ομάδα στα ταξίδια και στους αγώνες της, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Η συρραφή των στιγμιότυπων για ένα χρονικό διάστημα επτά μηνών συνοδεύεται από συνεντεύξεις των συντελεστών της ομάδας, κατά τις οποίες μοιράζονται πληροφορίες για την προσωπική τους ιστορία, για το βίωμα της κινητικής αναπηρίας, για την επιλογή του ειδικού αθλητικού εξοπλισμού, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το άθλημα και ο ειδικός αθλητισμός στην Ελλάδα.
Το σύνολο του ΑΣΚΑ Μαρούσι αποτελείται από επτά αθλητές, τρεις αθλήτριες και έναν προπονητή. Τα οκτώ από τα δέκα μέλη έχουν κάποια βαθμό κινητικής αναπηρίας, ο οποίος ποικίλει στο εύρος της ομάδας (τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμός). Επιπλέον, ένα μέλος προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη (Συρία) και ένα ακόμη έχει μεταναστεύσει στην Ελλάδα από γείτονα χώρα (Αλβανία) για εργασία. Αποκαλύπτεται έτσι ένα ποικιλόμορφο αθλητικό γκρουπ, που δημιουργεί ένα ενιαίο μωσαϊκό απόψεων και οπτικών, μέσα από τη συναρμολόγηση διαφορετικών κομματιών.
Πιο αναλυτικά, στην ταινία παρουσιάζονται στιγμιότυπα από την περίοδο προετοιμασίας (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019), από ένα φιλικό παιχνίδι (Νοέμβριος 2018) και από τέσσερα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος μπάσκετ με αμαξίδιο, την άνοιξη του 2019. Επίσης, παρουσιάζονται οι ταξιδιωτικές διαδικασίες του συλλόγου κατά τη μετάβαση των μελών του σε δύο τοποθεσίες, Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Τέλος, καταγράφονται οι συνήθειες των αθλητών και των αθλητριών πριν, μετά και κατά την διάρκεια των αγώνων – μεταφορά αμαξιδίων, ξενοδοχεία, αποδυτήρια, πάγκος κ.ο.κ.
To ντοκιμαντέρ βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή στο στάδιο του μοντάζ και του ηχητικού σχεδιασμού. Στόχος είναι να διαγωνιστεί σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ στο άμεσο μέλλον, μέχρι το φθινόπωρο του 2020, με απώτερο σκοπό όχι την διάκριση, αλλά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του αθλήματος και των κοινωνικών προεκτάσεων που το συνοδεύουν. Τέλος, κοινή πεποίθηση όλων των μελών του κινηματογραφικού συνεργείου, είναι πως οι απόψεις των μελών του ΑΣΚΑ Μαρούσι, αξίζουν μία σταθερή θέση στη δημόσια σφαίρα.
(Η) ανάκτηση του χαμένου
Σκηνοθέτης: Ιωάννης Ασβεστάς
Παραγωγός: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού / Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων - Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Σενάριο: Ανδρομάχη Πενταρβάνη
Διάρκεια: 33’
(2021)
Greek Premiere: Ναι
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, συνήθιζαν να λένε οι παλιοί μας δάσκαλοι, αρχίζουν στο χώμα, συνεχίζονται στα εργαστήρια συντήρησης και συμπληρώνονται στην ταυτοποίηση των ευρημάτων στις μουσειακές αποθήκες, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία.
Σε καθένα από τα στάδια αυτά, ο ίδιος μόχθος, η ίδια αγωνία για τη διάσωσή τους, η ίδια χαρά της ανακάλυψης, απαράλλαχτη η γοητεία της μοναδικής στιγμής που ένα αντικείμενο κρυμμένο για αιώνες, από τα χέρια του δημιουργού του παραδίδεται στο άγγιγμα των δικών μας χεριών.
Η ανάκτηση του χαμένου. Η μεγάλη βουτιά στην άβυσσο του χρόνου. Τέλος, η αναγνώριση, συχνά η ταύτιση με τον γλύπτη, τον κεραμέα, το χαλκουργό που μας γίνεται οικείος, δικός μας άνθρωπος αφού στα μάτια μας αναδύονται η έμπνευσή του, οι γνώσεις του, η προσπάθειά του ακόμα και η αστοχία του.
Από τα κομμάτια, το ακέραιο. Από τα θρύψαλα, η ομορφιά. Από τα κενά, το πλήρες. Από τα αχνά αποτυπώματα, η ανάγνωση των βημάτων μιας ολόκληρης πορείας. Αυτή είναι η προσπάθειά μας…
Χρηστικά ή διακοσμητικά, αντικείμενα της καθημερινότητας ή αναθήματα για τους θεούς, δώρα της ανάγκης ή του έρωτα, τα έργα των ανθρώπων που κατάπιε η ανωνυμία ενός χρόνου αδυσώπητου παλεύουν με τη λήθη ελπίζοντας να βγουν νικητές.
Σε αυτούς τους αγώνες αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος από τις σκέψεις, τις κινήσεις, τις πράξεις και τα συναισθήματά μας, ένα μεγάλο μέρος από το χρόνο της ζωής μας.
Αυτές οι μικρές ή μεγαλύτερες νίκες είναι και δικές μας. Των συντηρητών των αρχαίων έργων ή καλύτερα των έργων των αρχαίων που ξαναγεννιούνται στα χέρια μας.
Αυτά τώρα ερχόμαστε να καταθέσουμε
Η Διευθύντρια της Εφορείας Πειραιώς και Νήσων Χρυσουλάκη Στέλλα
Αναπληρωτής/ Substitute Teacher
Σκηνοθέτης: Αρης Αγάθος / Aris Agathos
Παραγωγός: Αρης Αγάθος / Aris Agathos
Σενάριο: Αρης Αγάθος / Aris Agathos
Διάρκεια: 30’
(2020)
Ο Βασίλης Κυριακίδης εδώ και δέκα χρόνια είναι αναπληρωτής δάσκαλος. Τα τελευταία πέντε υπηρετεί στους Φούρνους Κορσεών –από επιλογή, όχι από ανάγκη. Η εύθραυστη «κανονικότητα» της ζωής ενός αναπληρωτή, η αβεβαιότητα, ο νομαδισμός, η μοναξιά, το ταλέντο στο πακετάρισμα, η ειλικρινής αγάπη για τα παιδιά είναι μέρη της αφήγησής μας.
Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Έκρηξη / Babel - From Silence to the Explosion
Σκηνοθέτης: Μελέτης Μοίρας / Meletis Miras
Producer/Παραγωγός:
Σενάριο: Μελέτης Μοίρας / Meletis Miras
Διάρκεια: 73
(20200
Αθήνα, Φεβρουάριος 1981.
Πώς μια παρέα ανθρώπων, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την 9η Τέχνη, έμαθαν στο ελληνικό κοινό ότι τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά.
Η ιστορία του Θρυλικού περιοδικού κόμικς (και όχι μόνο) Βαβέλ και των διεθνών φεστιβάλ που διοργάνωνε.
(Ο) Γιώργος του Κέδρου / Yiorgos of Kedros
Σκηνοθέτης: Γιάννης Κολόζης & Γιώργος Κολόζης
Διάρκεια: 82
(2020)
- Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα. Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμός τότε στο νησί. Μένοντας μόνος στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το όνομα "Ο Γιώργος του Κέδρου". Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποίο ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.
Ζώνες και περάσματα / Zones and passages
Σκηνοθέτης: Ηρώ Σιαφλιάκη
Παραγωγός: Μαρία Γεντέκου
Σενάριο: Ηρώ Σιαφλιάκη
Διάρκεια: 109’
(2019)
Εικόνες της εργασίας και της ανεργίας σήμερα. Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Σκουριές... “Κομμάτι-κομμάτι, το ξεπούλημα του κόσμου προχωράει.” Στιγμές της ρήξης με ότι θεωρούσαμε ως τώρα πως όριζε τον κόσμο της εργασίας αλλά και της δυναμικής που εφεύρουν κάποια μέτωπα που αγωνίζονται.
Ημερολόγια Αποστολής Νικόλας Παπαχρυσοστόμου / «Diaries from the field Nicholas Papachrysostomou»
Σκηνοθέτης: Δάφνη Τόλη, Δημήτρης Μαυροφοράκης
Παραγωγός: Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα
Σενάριο: Μήτση Περσάνη/MSF, Δημήτρης Ρουμπής/MSF, Γεωργία Τσισμετζόγλου
Διάρκεια: 27'
(2019)
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μετά την ολοκλήρωση σπουδών Οικονομίας στον Καναδά, ο Νικόλας ξεκινούσε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σε πολυεθνική εταιρία στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Αθήνα των αρχών των 00’s. Ο ίδιος όμως είχε άλλα σχέδια. Ή μάλλον δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο, όταν αποφάσισε να αμφισβητήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε αρχίσει να παίρνει η ζωή του. Αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολυεθνική εταιρία στην οποία εργαζόταν για να ακολουθήσει το όνειρό του, πραγματοποιώντας το γύρο του κόσμου σε 7 ολόκληρα χρόνια. Μετά από αυτήν την περιπλάνηση εντάσσεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ξεκινώντας να συμμετέχει σε αποστολές της οργάνωσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου: Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Μοζαμβίκη, Ισπανία.
Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιανατολικό Μπανγκλαντές, το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής», διάρκειας 27 λεπτών, παρακολουθεί τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου, στον ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως αυτές καταγράφονται από τον ίδιο στα «Ημερολόγια Αποστολής» που συνηθίζει να κρατάει, ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν από τον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών στην επείγουσα ανθρωπιστική δράση.
Μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις, ο Νικόλας βρίσκεται αντιμέτωπος με πηγαία ερωτήματα για την ορθότητα των αποφάσεών του, τα κίνητρα και το ρόλο του, καθώς επίσης και τον πραγματικό αντίκτυπο της σύγχρονης ανθρωπιστικής δράσης. Ο εσωτερικός διάλογος και η προσωπική ενδοσκόπηση τον οδηγεί αναπόφευκτα στο να αναλογιστεί πώς μπορεί κανείς να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνεχείς αντιθέσεις που βιώνει: Από την ανθρώπινη δυστυχία και τον πόνο με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά στα πιο δύσκολα μέρη του πλανήτη μέχρι τη βαθιά ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν προσφέρει βοήθεια άνευ όρων σε συνανθρώπους του. Από την παρουσία του στη ζωή άγνωστων ανθρώπων που έχουν απόλυτη ανάγκη μέχρι τη συνεπακόλουθη απουσία του από την καθημερινότητα των αγαπημένων του προσώπων, ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου στοχάζεται σε σχέση με την αξία της μη-γραμμικής πορείας της ίδιας του της ζωής εξαιτίας των προσωπικών επιλογών του, οι οποίες αναπόφευκτα τον οδηγούν σε ένα άγνωστο, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο νέες προκλήσεις, παρόν και μέλλον.
Θυμάμαι τη ναζιστική σφαγή
Σκηνοθέτης: Κώστας Βάκκας
Παραγωγός:
Σενάριο: Κώστας Βάκκας
Διάρκεια: 81'
(2020)
Αφήγηση: Βαγγέλης Σακκάτος
Ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών από τους Γερμανούς ναζί στην Κεφαλονιά το 1943. Ο Βαγγέλης Σακκάτος μας αφηγείται τα γεγονότα, όπως τα περιέγραψε στο βραβευμένο από τους Ιταλούς βιβλίο του. Επίσης, άλλοι Κεφαλονίτες και Ιταλοί μιλούν στο ντοκιμαντέρ, καθώς και ο ηλικίας 101 χρονών επιβιώσας Ιταλός Marco Botti.
Κανελόριζα
Σκηνοθέτης: Απόστολος Καρουλάς
Διάρκεια: 38'12''
(20200
Μέσα από την προετοιμασία της θεατρικής παράστασης "Κανελόριζα" ο θεατής εισβάλλει στο άχρονο σύμπαν της παράδοσης όπου η Μνήμη, ο Έρωτας και ο Αποχωρισμός γίνονται το εφαλτήριο για μία εξερεύνηση της ασυνείδητης σύνδεσης του σύγχρονου ανθρώπου με τις ρίζες του.
Κάμερα: Απόστολος Καρουλάς , Χρήστος Γεωργιάδης , Χριστίνα Πάρτση
Ηχοληψία: Μυρτώ Χατζηανδρέου, Αριστοτέλης Μανάκος
Ηχητικός σχεδιασμός: Στέλιος Ντάρας
Μοντάζ: Απόστολος Καρουλάς
Συντελεστές θεατρικής παράστασης:
Σκηνοθέτις: Σμαρώ Πλατιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρήστου
Ποίηση/Κείμενα: Αναστασία Γκίτση, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λίζα Ψωμιάδου
Χορευτές: Αναστασία Δίγκα, Γιώργος Πανόπουλος, Κωστής Κώτσος
Μουσικοί: Γρηγόρης Πυργιαλάκος, Βασιλική Αλεξίου, Ματίνα Νούτσου
Κεχαγιάς - O Άνθρωπος της Γης/ «Kehajas» - Man of the Land
Σκηνοθέτης: Γιώργος Κωμάκης /George Komakis
Σενάριο: Γιώργος Κωμάκης / George Komakis
Διάρκεια: 62’
(2021)
Greek Premiere: Ναι
Το «κεχαγιάς - ο άνθρωπος της γης» πρόκειται για ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Λήμνο, το πεδινότερο από τα νησιά του Αιγαίου.
Ο λημνιός γεωκτηνοτρόφος, ο κεχαγιάς - κατά την προφορική παράδοση του τόπου που τον γέννησε - αποτέλεσε μιά πολυσήμαντη και πολυτάραχη έννοια, ώς επί το πλείστον παρεξηγημένη. Το ντοκιμαντέρ, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο των κεχαγιάδων και τη βιωμένη τους εμπειρία, έρχεται να καλύψει το ήδη υπάρχον κενό της επίσημης μνήμης και τοπικής Ιστορίας για την ύπαρξη της ίδιας της ομάδας . Μνήμες, λήθες, σιωπές και ταυτότητες βοηθούν να φωτιστεί η αγροτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού μία βάση κυρίως εξελικτική. Η ιστορία της ομάδας των κεχαγιάδων δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ιστορία βιωμένη από τα κάτω, από υποκείμενα που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα στην επίσημη ή γραπτή ιστορία και στη θεσμική μνήμη της Λήμνου.
(Το) Κοντσετραμέντο της Ρόδου - Κρυφομιλώντας με την λευτεριά
Σκηνοθέτης: Ολυμπία Γκογκέ, Δημήτρης Κόκκινος, Γιώργος Τζεδάκης
Διάρκεια: 53'
(20200
ΚΕΙΜΕΝΑ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΑΦΗΓΗΣΗ: Δημήτρης Κόκκινος
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της παλιάς πόλης της Ρόδου. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός. Παρόλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.
(Το) κορίτσι που γεννήθηκε δύο φορές
Σκηνοθέτης: Νίκος Λουπάκης
Παραγωγός: Νίκος Λουπάκης
Σενάριο: Νίκος Λουπάκης
Διάρκεια: 51’
(2020)
Animation ανάπλασης: Μανώλης Μαραβελάκης
Awards: •1ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Docfest) 24-29/11/2020
- Tιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου (5-17/8/2020)
- 1st prize for best short length film at the 14th Chalkis Documentary Festival (Docfest)
- Honorary distinction at the 3rd Epirus International Documentary Film Festival (Docfest)
Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε στην ανάπλαση της μορφής, από ειδικούς επιστήμονες, ενός 11χρονου κοριτσιού – θύματος του λοιμού που το 430 π.Χ. σκότωσε το 1/3 των κατοίκων της Αθήνας. Η Μύρτις κατάφερε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους του 21ου αιώνα και αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτιστικού αγαθού, καθώς είναι οντότητα με στοιχεία που αφορούν και την επιστήμη και την εκπαίδευση, ενώ λειτουργεί και ως μέσον αφύπνισης συνειδήσεων, καλώντας σε δράση για μεγάλα παγκόσμια προβλήματα: ενάντια στον πόλεμο, σε δράση για τη σωτηρία πολλών εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν.
Κυριακές
Σκηνοθέτης: Alethea Avramis
Παραγωγός: Giorgos Karnavas, Konstantinos Kontovrakis
Σενάριο: Alethea Avramis
Διάρκεια: 81’
(Ελλάδα, Γαλλία 20200
Μετά από τριάντα χρόνια στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Eκκλησίας ως ιερέας στην Αμερική, ο Τομ Αβράμης αποφασίζει να αποποιηθεί την ιδιότητά του, αιφνιδιάζοντας την οικογένειά του και τους ενορίτες που τον θαύμαζαν. Όταν η κόρη του ανακαλύπτει ένα παλιό βίντεο που έφτιαξε ο ίδιος για τη ζωή του με λεπτομέρειες σχετικά με τα βάρη και τα μυστικά που κουβαλούσε, εκείνη στρέφει την κάμερα στον πατέρα της, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερα μυστικά για το παρελθόν του.
Μια ζωή / A Life
Σκηνοθέτης: Ντίνος Γιώτης / Dinos Giotis
Παραγωγός: Παναγιώτης Κακαβιάς, Ντίνος Γιώτης/ Panagiotis Kakavias, Dinos Giotis
Σενάριο: Ντίνος Γιώτης / Dinos Giotis
Διάρκεια: 77’
(2019)
Awards/Βραβεία: Best Documentary (1st Award)@ London Greek Film Festival 2019, Special Mention@ Chalkida Documentary Festival 2019
Η ζωή είναι μοναδικό γεγονός και μας συμβαίνει μια φορά. Τι θα έκανα ή τι δεν θα έκανα ξανά, εάν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω; Έζησα, άραγε, σωστά ή μήπως σπατάλησα το μερίδιο του χρόνου που μού έτυχε; Σπουδαίοι άνθρωποι στο μεταίχμιο της ζωής τους, ελεύθερα πια, καταθέτουν το πολύτιμο απόσταγμα του βίου τους, ενώ παρακολουθούμε τη ζωή ενός παιδιού, παράλληλα με τον πλου ενός μικρού ξύλινου καραβιού: από τις πηγές ενός ποταμού έως τις εκβολές στη θάλασσα, σε αντιστοίχιση με την πορεία του ανθρώπου, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
(Η) μουσική των πραγμάτων / The music of things
Σκηνοθέτης: Μένιος Καραγιάννης
Παραγωγός: Μένιος Καραγιάννης
Σενάριο: Μένιος Καραγιάννης
Διάρκεια: 90’
(2020)
Τρεις άνθρωποι απόλυτα προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν. Ένας μουσικός, ένας ξυλουργός κι ένας φωτογράφος, μας προσκαλούν στον προσωπικό τους κόσμο και μας αποκαλύπτουν τις πιο ευαίσθητες πτυχές της δουλειάς τους. Χωρίς λόγια, οι εικόνες και οι ήχοι αποκτούν άλλη σημασία, ενώ η μουσική γεννιέται ζωντανά, στις συναντήσεις με τα πράγματα. Η ταινία μας ταξιδεύει σε μια πορεία χωρίς προορισμό, στις λεπτομέρειες όπου κρύβεται το σύμπαν.
Όπου υπάρχουν άνθρωποι
Σκηνοθέτης: Νίκος Μεγγρέλης
Σενάριο: Νίκος Μεγγρέλης
Διάρκεια: 71’
(2020)
Awards/Βραβεία: Ελαβε εύφημο μνεία στο 7ο φεστιβάλ Aegean Docs και απέσπασε το τρίτο βραβείο καλύτερης ταινίας στο 14ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
Βασισμένο στο σπάνιο οπτικό υλικό των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας και στις προσωπικές μαρτυρίες των εθελοντών της οργάνωσης, ο Νίκος Μεγγρέλης σκηνοθετεί ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που μας μεταφέρει εκεί “όπου υπάρχουν άνθρωποι” κατατρεγμένοι από πολέμους, πείνα, φτώχια και φυσικές καταστροφές. Εκεί ,όπου οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου, αγωνίζονται να σώζουν ζωές και παρέχουν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, φύλου, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Δεν είναι μια χρονολογική παράθεση των 30 χρόνων λειτουργίας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Είναι μικρές συναρπαστικές ιστορίες που βίωσαν οι εθελοντές κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
Με το ντοκιμαντέρ του ο Νίκος Μεγγρέλης αναδεικνύει τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και καταγράφει τα συναισθήματα που βιώνουν οι εθελοντές στα πεδία της δράσης τους: Ελπίδα και απογοήτευση, αγωνία και φόβο, χαρά και λύπη. Παράλληλα, το “Οπου υπάρχουν άνθρωποι” είναι ένα ιδιότυπο ταξίδι στον κόσμο και στα μεγάλα γεγονότα των 30 τελευταίων ετών που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, (πόλεμος στη πρώην Γιουγκοσλαβία, τσουνάμι και σεισμός στη Σρι Λάνκα και στην Ινδονησία, πόλεμος στο Ιράκ, σεισμός στη Τουρκία κλπ.
Ούριακος, αυτό το «κάτι»
Σκηνοθέτης: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη
Σενάριο: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη
Διάρκεια: 46
(2010)
Το 2006 ο Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκος Ευστράτιου βρέθηκε μπροστά́ σε μια απρόσμενη ανακάλυψη: χιλιάδες προϊστορικά́ εργαλεία σκορπισμένα σε μια ερημική́ παραλία της Λήμνου. Η ταινία παρουσιάζει την έρευνα που ακολούθησε και αναζητά́ την παρέα των κυνηγών που έζησαν εκεί́ 12.500 χρόνια πριν από́ σήμερα, αφήνοντας μόνη ανάμνηση τα λίθινα εργαλεία που έφτιαχναν για να κυνηγήσουν. Μια εποχή́ κλιματικής αλλαγής, όπως και η δική́ μας, στις απαρχές της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο.
Συλλέγοντας τον χρόνο
Σκηνοθέτης: Χρήστος Σαγιάς
Παραγωγός: Χρήστος Σαγιάς
Διάρκεια: 30’
(20190
Ο Δημήτρης Πιστιόλας, συνταξιούχος των ΕΛΤΑ, είναι κάτοχος του μεγαλύτερου κινηματογραφικού μουσείου παγκοσμίως. Σε δύο μικρούς χώρους στην Αθήνα απλώνεται η αναγνωρισμένη επί μια δεκαετία από τα ρεκόρ Γκίνες συλλογή του. Ενενήντα χρονών πλέον, ο Δημήτρης αναπολεί το παρελθόν που κρύβουν οι μηχανές του, ελπίζοντας οι αναμνήσεις να μη χαθούν για πάντα.
Ταξίδι του Οδυσσέα (Το) - Η Τέχνη της Μνήμης
Σκηνοθέτης: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Σενάριο: Μαρίνος Σκλαβουνάκης, Τάσος Γεωργόπουλος
Διάρκεια: 15’
(20200
Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει σκοπό να δώσει ένα μικρό δείγμα της πολυπολιτισμικής σχέσης μεταξύ του ομηρικού μύθου και της μουσικής παράδοσης της Μεσογείου.
Παίζουν οι μουσικοί:
Γεωργόπουλος Τάσος: “Στα βήματα του Οδυσσέα”
Αποστολάκης Δημήτρης: “Ερωτόκριτος”
Λουδοβίκος των Ανωγείων: “Χωρίς αποσκευές”
Βαΐτσης Χαρακοπίδης – Γκάιντα: (Ελεύθερος συγκαθιστός)
Αντώνης Ξυλούρης – Ψαραντώνης: “Γιάντα ‘σαι νύχτα σκοτεινή”
Λάμπης Ξυλούρης-Ούτι με Παναγιώτη Μπουτσάκη-Λαούτο: “Ο πόνος του Ηρακλή”
Αρετή Κετιμέ: “Στο’πα και στο ξαναλέω”
(Ο) Τέταρτος Χαρακτήρας/ The Fourth Character
Σκηνοθέτης: Κατερίνα Πατρώνη
Παραγωγός: Ελένη Χανδρινού, Μαρία Κοντογιάννη, Μιχάλης Σαραντίνος
Σενάριο:
Διάρκεια: 84’
(2019)
Οι παράλληλοι μονόλογοι τριών ξένων μεταξύ τους ανθρώπων ψηλαφούν τα βιώματα της απώλειας, της ενοχής, της πίστης και της αναζήτησης της λύτρωσης. Οι εξομολογήσεις τους συνυφαίνονται με τον εξωτερικό δημόσιο χώρο σε μία κινηματογραφική σύνθεση του εσωτερικού κόσμου των χαρακτήρων με το αστικό τοπίο, στο οποίο οι ήρωές μας περιπλανώνται τελώντας τις μικρές τους τελετουργίες αποκαλύπτοντας απρόσμενες όψεις του.
Υ1-Στη σιωπή του Βυθού / Y1-Silence of the Deep
Σκηνοθέτης: Φίλιππος Βαρδάκας
Παραγωγός: Στέλιος Ευσταθόπουλος
Σενάριο: Μάγδα Γεωργιάδου
Διάρκεια: 93’
(2019)
Awards/Βραβεία: 7th International Documentary Festival, Ierapetra & awards_ August 2020
Best Greek Feature Documentary Award
5th "Beyond the Borders” International Documentary Festival_ Castellorizo_ August 2020
Special Award "Odysseus"
Greek Documentary Festival-Docfest Chalkida_ November 2020
Best Director Award
Περίληψη: 14.09.1943: Το θρυλικό Υποβρύχιο «Υ1-Λ. Κατσώνης» βυθίζεται βόρεια της Σκιάθου από Γερμανικό Ανθυποβρυχιακό. Η αφήγηση μέσα από το βιβλίο του Υπάρχου Ηλία Τσουκαλά που διεσώθη κολυμπώντας 9 ώρες μέχρι τις ακτές του νησιού, απόρρητα έγγραφα , ημερολόγια των μελών του πληρώματος είναι το νήμα που ξετυλίγει τις ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται γύρω από το υποβρύχιο. 75 χρόνια μετά, με την υποστήριξη του Π. Ναυτικού αναζητούμε το βυθισμένο στα 253 μ. υποβρύχιο και το κινηματογραφούμε πρώτη φορά.
(Οι) Υφάντρες
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Παραγωγός: Βαγγέλης Γεροβασιλείου
Σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Διάρκεια: 54’
(20200
Awards/Βραβεία: MEDITERRANEAN MEMORY AWARD sponsored by INA (Institut National de l’Audiovisuel) - PriMed - Marseille, France
- BEST DOCUMENTARY - 3d Athens Fashion Film Festival - Greece
- Βραβείο 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.
Το 1963, η ΙΜ, σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση ιδρύει στη Βλάστη, ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας, ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής. Για 25 χρόνια αυτό το διαπολιτισμικό εγχείρημα θα στηρίξει τις γυναίκες του χωριού, αλλά κι έναν προικισμένο τόπο, που δοκιμάστηκε σκληρά από τους πολέμους, την φτώχεια και την εγκατάλειψη. Το χρονικό των Υφάντρων προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Ψωμί και μια κουβέρτα / Bread and A Blanket
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Γκρίντζος
Σενάριο: Δημήτρης Γκρίντζος
Διάρκεια: 39’
(2020)
Awards/Βραβεία: - 14ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους)
Περίληψη: Δευτέρα 13 Δεκέμβρη του 1943, τα Καλάβρυτα πυρπολούνται από τον κατοχικό στρατό της Ναζιστικής Γερμανίας ενώ παράλληλα εκτελούνται όλοι οι άνδρες και οι έφηβοι του χωριού. Αυτό το έγκλημα πολέμου θα καταγραφεί στην ιστορία, μαζί με τη σφαγή της Μεραρχίας Άκουι, ως η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τρεις άνδρες που έζησαν τα γεγονότα ως παιδιά κλεισμένα στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων με τα υπόλοιπα γυναικόπαιδα, διηγούνται την τραυματική αυτή εμπειρία.
Βραβείο Σπάρτης
Βιογραφικά κριτικής επιτροπής που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη
Ελένη Αλεξανδράκη
Η Ελένη Αλεξανδράκη, γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Σορβόννη, Paris I, και στο National Film and TV School της Αγγλίας. Είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτις, και παραγωγός ταινιών μυθολπασίας και ντοκιμαντέρ και πιστεύει ότι δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη. Ταινίες της έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά: «Σταγόνα στον Ωκεανό» (μυθοπλασία)(Mionneto Film Award/ Forum / Φεστιβάλ Βερολίνου, 1996 και βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου στηνΑμαλία Μουτούση στα Φεστιβάλ της Κωσταντινούπολης και του Valladolid),) “Μυρίζει Πάσκα", (ντοκιμαντέρ) 1999, “Περί του Αγίου και Μυστηριώδους Μύρου” (ντοκιμαντέρ) 2002,, «Η Νοσταλγός» (μυθοπλασία) (Κρατικό βραβείο Μουσικής 2006 στον Νίκο Παπάζογλου και Τιμητική Διάκριση στο Eco Film Festival της Ρόδου) «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» (μυθοπλασία) (Gold Remi Award / WorldFest Houston 2009), «Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος» (ντοκιμαντέρ) (Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών / 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2018 και Πρώτο βραβείο στο 6ο Φεστιβάλ Aegean Docs 2018, Τιμητική Διάκριση στο 12ο Φεστιβάλ Docfest της Χαλκίδας 2018).
Η ατομική εταιρία παραγωγής της λέγεται Pomegranate Films.
Ρόμπι Εκσιέλ
Δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, ο Ρόμπυ Εκσιέλ ξεκίνησε το 1987 να αρθρογραφεί ερασιτεχνικά στο περιοδικό Cine 7 και δύο χρόνια μετά να ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο ως συντάκτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, του οποίου και παρέμεινε συνεργάτης μέχρι το τελευταίο τεύχος, το 2017. Πολιτιστικός συντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1993 και κριτικός κινηματογράφου του εντύπου από το 1998 μέχρι το 2017, υπήρξε επίσης συνεργάτης περιοδικών ποικίλης ή πολιτιστικής ύλης (Αθηνόραμα, Max, Βαβέλ, Men, κ.α.), όπως και της τηλεοπτικής εκπομπής «Εικονομαχίες» (1992-1993). Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος FilmCenter του Ε.Κ.Κ. την περίοδο 2007-2009, όπως και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το διάστημα 2006-2016. Mέλος της FIPRESCI, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από το 2017 αρθρογραφεί στον κινηματογραφικό ιστότοπο www.flix.gr, ενώ διατελεί σύμβουλος προγράμματος στο Φεστιβάλ Ελληνικού Σινεμά της Νέας Υόρκης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.
Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Θεολογία στο ΕΚΠΑ και Σκηνοθεσία στη Σχολή Χατζίκου. Ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου παρουσίασε στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 3 εκπομπές.
Είναι διευθυντής, από 2007, της δεκαπενθήμερης πολιτικής εφημερίδας «Χριστιανική», όπου αρθρογραφεί. Άρθρα, δοκίμια και κινηματογραφικές κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πληθώρα περιοδικά της χώρας. Ως σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους αλλά και σειρές ντοκιμαντέρ. Έχει γράψει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι τακτικός κινηματογραφικός κριτικός στις εφημερίδες «Ρήξη» και «Νέα Ευθύνη».
Είναι τακτικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Π.Ε.Κ.Κ., στην οποία ήταν Γενικός Γραμματέας από το 2005 έως το 2012.
Δ.Π.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις