«Στη… Βοιωτία αναφέρεται η ΜΠΕ για τις ανεμογεννήτριες στα Βάτικα Λακωνίας»!
Σύμφωνα με το έγγραφο Δ11 που κατέθεσε στη Δημόσια Διαβούλευση, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων τονίζει πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις ανεμογεννήτριες των Βατίκων, αφορούσε στη… Βοιωτία
ΒΑΤΙΚΑ. Το ότι «…η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν γράφτηκε για τα Βάτικα αλλά για... τη Βοιωτία» (!), υποστηρίζουν σθεναρά από την Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, και μάλιστα αυτό αποδεικνύεται και στο έγγραφο Δ11,
«…που η Ομοσπονδία κατέθεσε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης για 4 αιολικά της εταιρείας ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε. στις θέσεις "Κρανί", "Μεγάλη Κουτσουβέρα" - "Κοκκίνου", "Κριθίνα" και "Βάρδια", στη ΔΕ Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας».
Ανακριβής και ελλιπέστατη η ΜΠΕ
Υπογραμμίζω πως η Ομοσπονδία, εκτός των άλλων, ζητά |…την εξ ολοκλήρου απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση τεσσάρων(4) ΑΣΠΗΕ της εταιρείας ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε στη Δ.Ε. Βοιών, Δ. Μονεμβασίας, Π.Ε. Λακωνίας στις θέσεις "Κρανί", "Κοκκίνου", "Κριθίνα" και "Βάρδια", ως ανακριβούς και ελλιπέστατης, τόσο από την Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, όσο και από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες που γνωμοδοτούν επ' αυτής».
Επιχειρήματα
Τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας όπως αυτά αναπτύσσονται στο έγγραφο Δ11:
- Οι αναφορές σε περιοχές της Βοιωτίας είναι πολλές, ενώ η ΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψιν, καθώς ο μελετητής προφανώς τα αγνοεί, ούτε αποστάσεις των αιολικών από πολιτιστικά Μνημεία (βυζαντινά ναϊδρια του τόπου μας), ούτε από θεματικά πάρκα, ούτε από τουριστικές υποδομές, ούτε από οδούς αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. Προφανώς πρόκειται για άλλη μία μελέτη copy paste, από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι μελετητές που αναλαμβάνουν τις ΜΠΕ των εταιρειών αιολικών.
- Επιπροσθέτως, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Παν. Πατρών, κ. Χρήστος Καταγάς αποδεικνύει ότι αιολικά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εγκαθίστανται σε περιοχές με καρστικά πετρώματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η χερσόνησος του Μαλέα, όπου και τα Βάτικα, με τα τόσα σπήλαια), καθώς αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα της εκάστοτε περιοχής, αλλά κι ενέχει σοβαρότατο ρίσκο για τις επενδύσεις της εκάστοτε εταιρείας.
- Η αρχαιολόγος κα Έλενα Ζαββού, αναφέρει τις αρχαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή του Αγίου Μηνά, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο σταθμός Ανύψωσης Τάσης των αιολικών, σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων.
- Ο Βρετανός tour operator, κ. Έρικ Κάουτσι, με εξειδικευμένο πακέτο εκδρομών στην Πελοπόννησο και πελάτες από όλες τις αγγλόφωνες χώρες, αναφέρεται στις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών στα βουνά της χώρας μας.
- Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποδεικνύει με χάρτες και επίσημα στοιχεία ότι η χερσόνησος του Μαλέα είναι ένα σπουδαιότατο μεταναστευτικό πέρασμα πουλιών, όπου εντοπίζονται είδη σπάνιων και προστατευόμενων πτηνών, όπως ο γύπας, ο ασπροπάρης και ο σπιζαετός.
Τι ζητά η Ομοσπονδία;
Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ζητά τα εξής:
1) Την εξ ολοκλήρου απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση τεσσάρων(4) ΑΣΠΗΕ της εταιρείας ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε στη Δ.Ε. Βοιών, Δ. Μονεμβασίας, Π.Ε. Λακωνίας στις θέσεις "Κρανί", "Κοκκίνου", "Κριθίνα" και "Βάρδια", ως ανακριβούς και ελλιπέστατης, τόσο από την Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, όσο και από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες που γνωμοδοτούν επ' αυτής.
2) Την απόσυρση όλων των σχετικών σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα έως,
- Τη θεσμοθέτηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο, ως γνωστόν, θα ορίζει και Ζώνες Αποκλεισμού Εγκατάστασης Αιολικών, προκειμένου να εξυπηρετεί και τον εξαιρετικά σημαντικό σκοπό της προστασίας της Βιοποικιλότητας και του Τοπίου
- τη θεσμοθέτηση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Πελοποννήσου, το οποίο προτείνει τη Χερσόνησο του Μαλέα ως Τοπίο Διεθνούς Αξίας και Περιφερειακό Πάρκο
- τη θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Βοιών (ΓΠΣ Βοιών), ο οποίος προτείνει τους ορεινούς όγκους της περιοχής ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας
- τον ορισμό Αρχαιολογικών Ζωνών στη ΔΕ Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας.
«Eυχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν στη σύνταξη του κειμένου της Ομοσπονδίας, Πανεπιστημιακούς, απλούς πολίτες, όλους τους Συλλόγους του τόπου μας», αναφέρουν από την Ομοσπονδία.
Δες το σημαντικό έγγραφο Δ11 της Ομοσπονδίας:
https://drive.google.com/file/d/1B0XJoMq2J0_oaHAPl2RAwwG_EtajgNnT/view?usp=sharing
Δ.Π.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις