Διήμερες εκδηλώσεις για την Ηρωίδα Μανιάτισσα και τη συμβολή της στο 1821
ΜΑΝΗ. Σειρά εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της 195ης ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού - όταν οι Ηρωίδες Μανιάτισσες το 1826 με τα δρεπάνια του θερισμού απώθησαν το στρατό του Ιμπραήμ, διαφύλαξαν την Ελευθερία της Μάνης και διέσωσαν την Επανάσταση, συνδιοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με την Ιερά Μητρόπολη Μάνης. Οι εκδηλώσεις που φέτος συνέπεσαν με τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (και ειδικότερα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας) και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Την πρώτη μέρα, Σάββατο 26 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Μάνης διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρεόπολης ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με θέμα τη συμβολή των γυναικών σε αυτή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις άθλο των Μανιατισσών που αντιστάθηκαν «ως λέαινες κι έδωσαν πνοή σε μια δύσκολη στιγμή του Αγώνα όταν η Ελληνική Επανάσταση, πέντε χρόνια μετά την έναρξή της, πήγαινε να σβήσει». Ανέφερε πως «στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τρία σημεία πρέπει να προσέξουμε ως συμπεράσματα από τα 200 χρόνια: Να είμαστε γνώστες της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας και όχι λήσμονες και παραχαράκτες, να έχουμε σεβασμό στην ιερότητα και να μην να μην είμαστε άνθρωποι της ύλης και του κορεσμού, αλλά ως λαός να έχουμε όραμα το πνεύμα».
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος συνεχάρη τον σεβασμιώτατο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας και τόνισε πως η συμβολή της Εκκλησίας διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην Εθνική Απελευθέρωση. «Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι δύο έννοιες που συνδέονται στενά μεταξύ τους», είπε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε πως «Η εκκλησία υπήρξε πάντα στυλοβάτης του Ελληνικού Έθνους μέσα στους αιώνες της τουρκοκρατίας, διατηρώντας ζωντανή την ελληνική γλώσσα, την πίστη και τα εθνικά ιδανικά».
Ο συγγραφέας - δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μονεμβασίτης απήγγειλε τα ποιήματα για την Ηρωίδα Μανιάτισσα με τίτλους «Η Μανιάτισσα» και «Το Μάθημα της Μανιάτισσας» του Γερμανού ποιητή και φιλέλληνα Βίλχελμ Μύλλερ. Ακολούθησε απονομή βραβείων στους νικητές του μαθητικού διαγωνισμού έκφρασης και δημιουργίας που είχε διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Μάνης με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και χαιρετισμός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ που εκπροσωπούσε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αργότερα, την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε στο ακρογιάλι του Διρού η Αναπαράσταση της μάχης με τη συμμετοχή των μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής και εθελοντών. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ηρωίδας Μανιάτισσας, έργο που φιλοτέχνησε ο Μανιάτης καλλιτέχνης κ. Πέτρος Γεωργαρίου. Κατόπιν έγινε η απονομή βραβείων στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με το τον Σκοπευτικό Σύλλογο «Ταίναρο», και ακολούθησε δεξίωση αθλητών και επίσημων προσκεκλημένων στην παραλία Διρού.
Την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, Κυριακή 27 Ιουνίου, τελέστηκε ο Όρθρος και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διρού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ενώ στη συνέχεια εψάλη η Επίσημη Δοξολογία.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας επίσημοι και κοινό μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός του Δημάρχου. Ο κ. Ανδρεάκος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απαράμιλλη αυτοθυσία των Γυναικών του Διρού αλλά και στον Μανιάτικο Αγώνα συνολικά, που για πολλά χρόνια δυστυχώς δεν τύγχανε της αντίστοιχης οφειλόμενης αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία. «Εμείς οι Μανιάτες γνωρίζουμε την ουσιαστική συμβολή μας στην Επανάσταση του 1821 και πάντα τιμούμε με περηφάνεια τους ένδοξους προγόνους μας. Είναι καιρός όμως όλο το Ελληνικό Έθνος και κυρίως οι νεότερες γενιές, που αποτελούν και τη συνέχεια του Γένους, να καταστούν κοινωνοί των αγώνων και της μεγάλης ιστορίας του τόπου μας». Τόνισε ακόμα πως φέτος, που πάνδημος ο Ελληνισμός γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Επανάστασης, είναι ιδανική ευκαιρία να φωτιστούν γεγονότα και μεγάλες μορφές της ιστορίας που μπορεί έως σήμερα να παρέμεναν άγνωστες σε πολλούς. «Γνωρίζοντας το παρελθόν μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον. Γι' αυτό και είναι σημαντικό ένδοξες στιγμές, όπως αυτή που γιορτάζουμε σήμερα, να γίνουν ευρύτερα γνωστές. Στιγμές, που απέδειξαν πως με τόλμη και ομόνοια μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και το ανέφικτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη. Η Υφυπουργός τόνισε τη σπουδαία ιστορική σημασία της Μάχης του Διρού για τον επαναστατικό αγώνα του Έθνους και την αξία της ως προτύπου φιλοπατρίας και ευγενούς αγώνα, που οριοθετεί και υπενθυμίζει το χρέος κάθε σύγχρονου Έλληνα πολίτη. «Να αναλογιστούμε το μέγεθος του ηρωισμού και να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να αναφέρουμε τη μάχη αυτή σε μικρά παιδιά μέσω της ιστορίας αλλά και των εκδηλώσεων μνήμης. Ας γίνουμε φορείς υπόμνησης σε μικρούς και μεγάλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου με θέμα το Μανιάτικο μοιρολόι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αλητέχνες» και ριζίτικα τραγούδια από τους Ασηγωνιώτες του αδελφοποιημένου με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης Δήμου Αποκορώνου.
Την 195η Επέτειο της Μάχης του Διρού τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φίλλιπος Χαμαργιάς, πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Πορφύρης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, οι Βουλευτές του νομού Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, Σμύναρχος Ιπτάμενος Κωνσταντίνος Καραβλίδης (Διοικητής 120 ΠΕΑ), ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Ναυτικός Διοικητής Ιονίου Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Γιαννουδάκης Π.Ν., ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Ανδρέας Λεουτσάκος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτριος Γιαννημάρας, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Δημήτρης Αράπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας Πύραρχος Γεώργιος Αλικάκος, ο Λιμενάρχης Γυθείου Πλωτάρχης Ευάγγελος Τσάλης, μέλη των αδελφοποιημένων συλλόγων της Ασής Γωνιάς «ο Άγιος Γεώργιος», του συλλόγου Μεσολογγιτών «Λιάρος», του συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», του συλλόγου Αναβιωτών «Σάλωνα του ‘21», περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις