Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας: «Κι άλλες Ανεμογεννήτριες; Όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω!»
Κατά πλειοψηφίαν «όχι», από το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας στην λειτουργία Αιολικών Σταθμών στις θέσεις «Αγία Κυριακή» και «Κριθίνα», της ΔΕ Βοιών, με πρόβλεψη για 17 και 14 Ανεμογεννήτριες αντίστοιχα
ΜΟΛΑΟΙ. Αρνητικά τάχθηκε, απέναντι στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για 2 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) (=31 ανεμογεννήτριες) στη χερσόνησο του Καβομαλιά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας, κατά την τελευταία συνεδρίασή του.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο, σε δημόσια διαβούλευση βρίσκονται οι (ΜΠΕ) για Αιολικό Σταθμό στη θέση «Κριθίνα» (έως 28/5) και για έτερο στη θέση «Αγία Κυριακή» (έως 8/6), περιοχές που χωροταξικά ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Βοιών.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως μοναδικό θέμα τη χωροθέτηση των Ανεμογεννητριών στον Καβομαλιά, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρ. Τριχείλης έκανε την εισήγηση.
Ανέφερε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας
- «Στη θέση «Αγία Κυριακή» νότια της Κ. Βελανιδίων και ανατολικά της Κ. Αγίου Νικολάου Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, χωροθετείται Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 15.3 MW, με εγκατάσταση 17 Ανεμογεννητριών και ύψους 77 μ. περίπου.
- Στη θέση «Κριθίνα» μεταξύ των κ. Βελανιδίων και Αγίου Νικολάου Δ.Ε. Βοιών του Δήμου μας, χωροθετείται ΑΣΠΗΕ ισχύος 12,6 MW, με εγκατάσταση 14 Ανεμογεννητριών και ύψους 77 μ. περίπου.
Η υλοποίηση των ανωτέρω έργων, από μόνα τους αλλά και από κοινού με άλλα 17 Αιολικά Πάρκα με συνολικό αριθμό ανεμογεννητριών 170, τα οποία έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής στην περιοχή του Ακρωτηρίου Μαλέα βλάπτει δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.
Ιδιαίτερα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Βοιών, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, το δικαίωμα του Δήμου και των κατοίκων του σε ένα βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».
Γιατί είμαστε αντίθετοι;
Συμπληρώνει ο εισηγητής:
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων στη χερσόνησο του Μαλέα, διότι:
Δημιουργείται κυριολεκτικά ένα “τείχος” Ανεμογεννητριών μήκους 25 χλμ από το ύψος του Κάστρου της Μονεμβασιάς έως το Ακρωτήριο του Μαλέα, στο “Μικρό Άγιο Όρος”, όπως αποκαλείται το ακρωτήριο του Μαλέα, όπου έχουν καταγραφεί 44 βυζαντινά μοναστήρια και ναοί, καθώς επίσης και το μεσαιωνικό φράγκικο κάστρο της Αγίας Παρασκευής στη Νεάπολη της Δ.Ε. Βοιών.
Κάτω απ’ αυτό το τείχος στην κορυφογραμμή, σε ελάχιστες αποστάσεις και προς το Λακωνικό Κόλπο και προς το Μυρτώο Πέλαγος υπάρχουν 14 Κοινότητες και 37 οικισμοί, οι οποίοι πλήττονται συνολικά με αλλαγή της φυσιογνωμίας τους, λόγω της αισθητικής υποβάθμισης και της υψηλής στάθμης του θορύβου.
Οι πλησιέστερες Α/Γ απέχουν μόλις 310 μέτρα από τα όρια των οικισμών!!!».
Συνοπτικά η εισήγηση
«Οι ανεμογεννήτριες θα σχηματίζουν στην κορυφογραμμή ένα τείχος σε μήκος περίπου 25 χιλιομέτρων, το οποίο θα είναι άμεσα ορατό και από τις δύο πλευρές της οροσειράς έως τον Κάβο Μαλέα.
Κάτω απ’ αυτές υπάρχουν 37 Κοινότητες και οικισμοί, που κατοικούνται, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις ανεμογεννήτριες και κάποιες απ’ αυτές απέχουν λιγότερο από 350 μέτρα.
Όποιος θα επισκέπτεται την περιοχή, θα βλέπει μόνο αυτό το τείχος μαζί και τις επεμβάσεις στο τοπίο από τα συνοδά έργα.
Η χερσόνησος του Μαλέα είναι ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα και γι’ αυτό έχουμε προτείνει να θεσμοθετηθεί ως Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο, επονομάζεται δε «Μικρό Άγιο Όρος» με 44 εκκλησάκια και μοναστήρια, με πάρα πολλές θέσεις αρχαιολογικής αξίας, Σπηλαιοβάραθρα, κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, το διάσημο Σπήλαιο της Καστανιάς, ο υδροβιότοπος της λίμνης Στρογγύλης, το Απολιθωμένο Δάσος.
Στην περιοχή φιλοξενούνται 132 είδη πτηνών και έχει καταγραφεί σπάνια και απειλούμενη ενδημική χλωρίδα.
Το υπό έγκριση ΓΠΣ της Δ.Ε. Βοιών είναι εντελώς αντίθετο με τη χωροθέτηση Α/Γ, χαρακτηρίζοντας τις περιοχές αυτές ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας.
Ο Δήμος έχει επιλέξει για την περιοχή αυτή, ήπια τουριστική ανάπτυξη με προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Είναι σαφές ότι η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων καταστρέφει το περιβάλλον, τον τουρισμό και αλλάζει τη φυσιογνωμία της περιοχής, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει ήδη τοποθετημένες στο βόρειο τμήμα του 78 ανεμογεννήτριες και έχουν χωροθετηθεί ακόμη 88, δηλαδή συνολικά 166. Έχουμε αποδείξει λοιπόν, ότι δεν έχουμε μια στείρα άρνηση σε σχέση με τις ΑΠΕ και ήδη συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εδώ και 2 έτη δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, παρά τις υποσχέσεις που μας έχουν δώσει, έτσι ώστε να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια για τις περιοχές χωροθέτησης και να επιλεγούν οι προσφορότεροι χώροι και όχι όπου βολεύει τους επενδυτές.
Η βούλησή μας είναι, στο νότιο τμήμα του Δήμου στην χερσόνησο του Μαλέα να μην τοποθετηθεί καμία για τους λόγους που προανέφερα και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες για να το πετύχουμε.
Σε περίπτωση έγκρισης των συγκεκριμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ο Δήμος θα προσφύγει εναντίον τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ελπίζω το όραμα και το πρότυπο της Κυβέρνησης να μην είναι η καταστροφή μιας πανέμορφης τουριστικής περιοχής, με την εγκατάσταση αυτού του τείχους των ανεμογεννητριών».
Η απόφαση
Κατόπιν των ανωτέρω, το Δ.Σ., αποφασίζει κατά πλειοψηφία:
- Γνωμοδοτεί αρνητικά για την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο Αιολικών Πάρκων της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΝΩΝΟΣ Α.Ε. στη θέση «Αγία Κυριακή» και της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΛΕΑ Α.Ε. στη θέση «Κριθίνα».
- Να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Επίσης γνωμοδοτεί αρνητικά και για τις επόμενες Μ.Π.Ε. των Α/Π στη Χερσόνησο του Μαλέα.
- Η απόφαση αυτή να αποσταλεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Επί συνόλου 26 παρόντων, 25 ψήφισαν την εισήγηση.
Μειοψηφούσης της κας Αναγνωστοπούλου, η οποία διαφωνεί με την τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών, πλην όμως ψηφίζει τη δική της πρόταση.
Όσον αφορά την πρόταση της παράταξης «Οι Δημότες Μπροστά», μετά από συζήτηση, συμφωνήθηκε ορισμένα τμήματά της να συμπεριληφθούν στην πρόταση του Δημάρχου.
Δ.Π.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις