Καλαμάτα: Τα «γκρίζα σημεία» των συνδικαλιστών για το Εργασιακό Νομοσχέδιο
Γράφει η Χριστίνα Μανδρώνη
ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Τις θέσεις και την αντίθεσή τους για το νέο εργασιακό χάρτη της χώρας, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν συνδικαλιστές από την Καλαμάτα.
«Απαραίτητος και παράλληλα ‘μητέρα των μαχών’ είναι ο αγώνας για να παρθεί πίσω το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση η Κυβέρνηση» σημείωσε ο Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ & Επικεφαλής της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελλάδας» Θάνος Βασιλόπουλος ξεκινώντας την παρουσίαση με τα γκρίζα σημεία που αφορούν στο ωράριο, τις απολύσεις, την επιθεώρηση εργασίας αλλά και τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στις συμβάσεις εργασίας.
«Αυτό που κάνει το νέο ν/σ είναι να τελειώνει την έννοια της εργασίας όπως υπάρχει σήμερα. Ουσιαστικά, χτυπά με χειρουργική ακρίβεια σε καίρια σημεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για δικαιώματα στους εργαζομένους, καθιστώντας τους έρμαια στον εκάστοτε εργοδότη» σχολίασε ο ίδιος.
«Στην Ελλάδα, με αφορμή την πανδημία, το σύστημα έμεινε πάνω σ’ αυτό το ζήτημα κι έτσι με εύκολο τρόπο μπόρεσε να τα τσακίσει όλα και να ρυθμίσει την οικονομία ώστε να αλλοιωθούν κυριολεκτικά τα πάντα», συνέχισε. «Πρόκειται για την απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου επάνω στην εργασία», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Τα πέντε «γκρίζα σημεία» που επισημαίνει ο ίδιος για το νέο Νομοσχέδιο είναι:
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας
«Πλέον, το τοπίο θα είναι «περισσότερα, λιγότερα, φθηνότερα» σε σχέση με τους εργαζόμενους», τόνισε ο Θ. Βασιλόπουλος. «Δηλαδή θα μπορεί να ρυθμίζεται το ωράριο εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου ή και ετήσια, ώστε η εργασία με 10 ώρες ανά ημέρα να μην πληρώνεται σαν υπερωρία και ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες του εργοδότη να σε καλεί ο ίδιος, με το πρόσχημα ότι αυτές οι ώρες θα αφαιρούνται ή θα δίνονται σε ρεπό»
- Οι υπερωρίες
«Όσον αφορά τις υπερωρίες που μέχρι τώρα ήταν 48 ανά εξάμηνο για την Βιομηχανία και την Βιοτεχνία, και 120 για τους υπόλοιπους κλάδους το χρόνο, μεταφέρονται και γίνονται 150 ώρες για όλους τους κλάδους. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ξεπερνάνε τα όρια και διαλύεται κυριολεκτικά ο μισθός. Διαλύεται μαζί και το συγκεκριμένο ωράριο που υπήρχε, το περίφημο «πενθήμερο, οχτάωρο, σαραντάωρο», ενώ θα έχουμε πλέον εργαζομένους που θα δουλεύουν από Δευτέρα μέχρι Κυριακή και προφανώς οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο οικονομικές αφού μέσα από αυτή την αλλαγή, εξαφανίζεται η προοπτική της ατομικής εργασίας και διαλύεται ο οικογενειακός ιστός»
- Οι απολύσεις
«Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου ο εργοδότης δύναται να περνά σε απολύσεις όπως αρέσκεται και χωρίς κανένα απολύτως όριο. Ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να λάβει 3-4 μισθούς παραπάνω, ενώ σε περίπτωση Δικαστικής απόφασης, θα του απαγορεύεται να προσέλθει στην εργασία που σημαίνει ότι παράνομα και καταχρηστικά ο εκάστοτε εργοδότης θα μπορεί να τον απολύει και να τον ξεφορτώνεται από τον χώρο εργασίας. Αυτό το ν/σ εκτός από όλα τα άλλα χτυπάει και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα γιατί δεν πρέπει να υπάρχει συνδικαλιστική αντίδραση που να μπορεί να λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση»
- Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας
«Το Σώμα επιθεωρητών εργασίας, μεταφέρεται και λαμβάνει τη μορφή της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή δεν θα λειτουργεί και δεν θα υπάρχει για τίποτα. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει ο Σ.ΕΠ.Ε, περνώντας έτσι σε μια ατομικότητα»
Τα παραπάνω ενισχύονται με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που έχουν πλέον εδραιωθεί και είναι: 1) Η κατάργηση του βασικού λόγου απόλυσης, 2) η κατάργηση της επιστροφής στην εργασία σε περίπτωση δικαστικής δικαίωσης ενάντια στον εργοδότη, 3) η κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ)
- Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
«Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης κι επομένως με βάση τον παραπάνω νόμο, δεν επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις», ενώ «αν θέλουμε να έχουμε ένα οποιοδήποτε μέλλον στα εργασιακά, πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το νομοσχέδιο και να αποσυρθεί τελικά», σημείωσε κλείνοντας.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαρία Μήτση, υπερασπίστηκε τις θέσεις όσων εκπροσωπεί, λέγοντας ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου έρχεται να ολοκληρώσει την ακραία και νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, ανάμεσά τους και στον εργασιακό.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρα ενάντια στο νέο ν/σ, καθώς αποτελεί έναν ακόμα κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί με πρόσχημα την οικονομική λιτότητα, τα μνημόνια και τελευταία την πανδημία. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης όμως, στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού δικαίου καθώς απειλούν το 8ωρο και τον μισθό, στερώντας από όλους τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία η οποία έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα», συνέχισε.
Παράλληλα, η ίδια θέλησε να τονίσει το γεγονός ότι δεν χωράει καμία διαβούλευση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και κανένα θετικό στοιχείο δεν μπορεί να προκύψει από ένα ν/σ που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται ατομικά και όχι με συλλογικές συμβάσεις τους όρους με τους οποίους θα εργαστούν.
Μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Γιώργος Κανέλης ανέφερε ότι «Η ενότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική στις καταστάσεις που βιώνουμε αυτό τον καιρό», θέλοντας να συμπορευθεί με τις απόψεις των προηγούμενων δύο, ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «μόνο ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορέσει να αποτρέψει το αντεργατικό ν/σ και το σχέδιο της Κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα».
«Να μην περάσει το αντεργατικό ν/σ, να επιβιώσει η κοινωνία και οι δυνάμεις της εργασίας, να διατηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας –που προστατεύουν από τον εργοδοτική αυθαιρεσία» τόνισε κλείνοντας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις