«Το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο απειλεί την εργασία. Επιβάλλονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί»
Το μοντέλο της οικονομίας και η έλευση της ψηφιακής εποχής και της πράσινης ανάπτυξης επιβάλουν εγρήγορση από την Κυβέρνηση και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στην εργασία. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι έχουν προετοιμαστεί ενώ το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσουν…
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Μια ζοφερή κατάσταση στην οικονομία και στην εργασία διαπιστώνει αλλά και προμηνύει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας κ. Σωτήρης Τσώνης. Ως μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι τα μνημόνια και η πανδημία συρρίκνωσαν τα εργασιακά δικαιώματα και η απειλή από τη μετάβαση στη νέα εποχή της ψηφιακής εποχής και της πράσινης ανάπτυξης είναι όλο και πιο εμφανής ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, αν δεν γίνει διοχέτευση των πόρων στη βάση. Ζητά ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εργασία και φυσικά 8ωρο απασχόλησης.
Μιλώντας στο notospress.gr o κ. Τσώνης αναφέρεται στις αιτίες και στους κινδύνους και χαρακτηρίζει τον Μάϊο κρίσιμο μήνα για τα εργασιακά ενώ τον Σεπτέμβριο καταλυτικό μήνα για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ζούμε μεγάλες δυσκολίες . Εδώ και μια 10ετία έχουμε υποστεί μεγάλη κρίση από την εσωτερική υποτίμηση με τα μνημόνια. Ήρθε και η πανδημία και επιδείνωσε την κατάσταση και σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και στην οικονομία. Τα προβλήματα θα φανούν μετά το καλοκαίρι όταν η οικονομία και η αγορά λειτουργήσουν ολοκληρωτικά. Η Ελλάδα βασίστηκε στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια και οι συνέπειες είναι μεγάλες από το πλήγμα της πανδημίας».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας διαπιστώνει ότι «όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση και την συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε επίπεδο χώρας αλλά και νομού Μεσσηνίας το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι σε αναστολή» και υπογραμμίζει: «Πρέπει να διδαχθούμε και να αναπτυχθούμε σε άλλους τομείς. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Ψηφιακή εποχή και η Πράσινη ανάπτυξη είναι εδώ. Στην χώρα μας θα έρθουν 50 δις και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Εμείς αλλά και όλη η Πολιτεία πρέπει να δούμε πως θα διοχετευθούν αυτοί οι πόροι προς την βάση. Να ενισχυθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ελέγχουν αλλά πρέπει όλοι να ελέγχουμε... Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι για να γίνει το άλμα προς τα εμπρός και από επιχειρηματίες και από εργαζόμενους και από την κοινωνία. Η χώρα μας πρέπει να κερδίσει το στοίχημα».
Ο Σωτήρης Τσώνης σημειώνει ότι «μετά το καλοκαίρι ένα 40 με 50% των μικρών επιχειρήσεων θα κλείσουν. Σήμερα έχουν ακόμα και προβλήματα δανεισμού. Τα πάντα αλλάζουν και το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού απλώνεται παντού. Οι μεγάλοι Όμιλοι Επιχειρήσεων έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτό. Σε κάποια πράγματα θα πάμε προς τα πίσω… Το κράτος ίσως χρηματοδοτεί μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες... Πρέπει να δούμε τον δρόμο που θα βαδίσει η Παγκόσμια Οικονομία. Η Ελλάδα βέβαια πάντα ακολουθεί τις εξελίξεις…»
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην εργασία τονίζει ότι «μετά τα μνημόνια πολλές κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν καταργηθεί. Τα μνημόνια ήταν η αφορμή για να συρρικνωθεί η εργατική νομοθεσία. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα έγιναν με την πανδημία. Εκ περιτροπής εργασία, κ.λ.π.».
Σχετικά με το 10ωρο εργασίας λέει: «Σε ότι αφορά στο 8ωρο θα είναι το κεντρικό θέμα τον Μάιο. Το Συνδικαλιστικό κίνημα στοχεύει πάντα στην πλήρη εργασία καις το 8ωρο. Όμως στην πράξη ανθεί η μαύρη εργασία, η εκμετάλλευση, οι παράνομες υπερωρίες το 12ωρο. Κυρίαρχο ζήτημα είναι ο ρόλος του Κράτους. Το υπουργείο πρέπει να αναβαθμίσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίες και τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς. Αλλιώς δεν μπορεί να ελέγξει και πάντα, θα υπερισχύει ο εργοδότης που καταστρατηγεί τα δικαιώματα του εργοδότη. Από το 1990 έχουν περάσει 5 Νομοθετήματα για την εργασία. Το 6 Νομοσχέδιο, τώρα, περιλαμβάνει και την ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου. Η ΓΣΣΕ θα κληθεί για διαβούλευση και μέχρι να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο θα αλλάξουν πολλά... Στα θετικά είναι η τηλεργασία, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, η προστασία του πατέρα εργαζόμενου, εξίσωση της αποζημίωσης εργατών και υπαλλήλων, κ.α.»
Επίμονη ήταν η αναφορά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου στη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών για την θωράκιση της εργασίας.