Λιβανός - Αποστόλου στην ίδια γραμμή. Ενιαίο το μέτωπο της Πελοποννήσου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
Την αβίαστη διαπίστωση ότι η σύσκεψη υπο τον υπουργό Λιβανό για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είχε στόχο την αποδόμηση του μετώπου Μεσσήνιων, Λακώνων κ.α. και την ανάδειξη της απόφασης Αποστόλου κάνουν οι μεσσηνιακοί φορείς που στηρίζουν την κατοχύρωσή της
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η ομάδα διαχείρισης και προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ αξιολογεί την σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 6/4 υπο τον υπουργό για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
«Λυπούμαστε ειλικρινά για την έκβαση της σύσκεψης στο ΥΠ.Α.Α.Τ. την Τρίτη 6/4/2021 και ειλικρινά μας προβληματίζει σφόδρα το γεγονός της τέταρτης (4ης) κατά σειρά αναβολής δίκης στο ΣτΕ για το θέμα της ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ.
Η αέναη αναβλητικότητα στην επίλυση του εθνικού πλέον θέματος, καταπιέζει σε δυσβάστακτα χαμηλά επίπεδα την αμοιβή Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων αμιγώς ελληνικής ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ και διατηρεί τις συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού από KALAMATA OLIVES τρίτων χωρών σε βάρος της ενωσιακά καταχωρισμένης και προστατευμένης ονομασίας ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Με άλλα λόγια, ενώ η Ε.Ε. μας παραχωρεί αποκλειστικά την ένδειξη KALAMATA OLIVES - ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, με την Υ.Α. Αποστόλου αποποιούμαστε την προνομιακή αυτή θέση προς όφελος παραγωγών τρίτων χωρών.
Χαιρόμαστε δε, που δεν παρευρεθήκαμε στη σύσκεψη αυτή, γιατί κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, απεδείχθη ως σύσκεψη με μοναδικό σκοπό την επιτακτική ευθυγράμμιση των θεσμικών εκπροσώπων της Μεσσηνίας με την διατήρηση της Υ.Α. Αποστόλου, μια πράξη που θεωρούμε ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα και εξισώνει εμπορικά την Ελληνική «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» με «KALAMATA OLIVES» από όλο τον κόσμο, οπουδήποτε και να καλλιεργούνται. Οι αρνητικές επιπτώσεις της Υ.Α. Αποστόλου είναι πλέον αισθητές στον παραγωγικό ιστό της χώρας, και δυστυχώς προβλέπουμε πως θα καταστούν ολέθριες και μη αναστρέψιμες στο μέλλον.
Σαφές είναι πλέον στη συνείδησή μας πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν διαθέτει την απαιτούμενη ανεξαρτησία για τη διαχείριση του εθνικού αυτού θέματος, γεγονός που δεν της επέτρεψε καν να αναφερθεί και να συζητήσει τεκμηριωμένες προτάσεις που της είχαν δεόντως κατατεθεί για λογαριασμό μας ένα μήνα πριν. Προτάσεις τεχνικά εφικτές, χρονολογημένες και κοστολογημένες, αλλά και ευθυγραμμισμένες στην εύρεση λύσης για όλους, με γνώμονα τη διατήρηση του «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως μοναδικό Ελληνικό προνόμιο.
Σαφές είναι πλέον πως ο σκοπός της σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ δεν ήταν ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος με σκοπό τη σύνθεση, αλλά η αποδόμηση του ενιαίου μετώπου μεταξύ Λακώνων και Μεσσήνιων παραγωγών, η πόλωση και ο διχασμός και η πάση θυσία διατήρηση μιας «παρά φύσην» λύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.
Εμείς μεταφέρουμε τον αγώνα μας πλέον στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, συνεχίζουμε να δίνουμε στοιχεία και δεδομένα στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, ώστε από μόνοι τους, δίχως κινδυνολογία, εκφοβισμό και επιβολή γραμμής πλεύσης, να συνθέσουν τη δική τους άποψη και να συνεισφέρουν παραγωγικά για το μέλλον του τόπου και των οικογενειών τους.
Συνεχίζουμε σήμερα ως ενιαίο μέτωπο με τους Λάκωνες, και αύριο με τους Αρκάδες και Ηλείους, και μεθαύριο με όσους θέλουν να μας ακούσουν. Θέτουμε τους φορείς μας στην διάθεση των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για διάλογο και γόνιμες λύσεις».
Την ομάδα συγκροτούν: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – Η ΕΝΩΣΗ (δ.τ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ), ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΗΛΕΑΣ , ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΝΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ