Αγορά ελαιολάδου: Τι συμβαίνει σε Ευρώπη, Ελλάδα και Πελοπόννησο!
Η πανδημία καθορίζει την κινητικότητα και το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι του Ισπανικού. Ωστόσο η διστακτικότητα στην αγορά καθιστά την τιμή των 3 ευρώ προνόμιο ολίγων, προς το παρόν, της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι περιορισµένες ποσότητες ποιοτικών ελαιολάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη κατοχυρώνουν τις προϋποθέσεις για µια ανοδική πορεία των τιµών παραγωγού το επόµενο διάστηµα. Ωστόσο η αγορά στην Ελλάδα κινείται σε υποτονικούς ρυθµούς τελευταία, κάτι που οφείλεται στη διστακτικότητα εµπόρων και βιοµηχανιών να αγοράσουν µε βάση τις µεσοπρόθεσµες ανάγκες τους.
Από την άλλη, οι τιµές παραµένουν αµετάβλητες στα επίπεδα που διαµορφώθηκαν ήδη από τον περασµένο ∆εκέµβριο.
Όσο λοιπόν η αγορά, ελέω της επίµονης συνθήκης της πανδηµίας, αδυνατεί να διαµορφώσει έναν προγραµµατισµό µε ορίζοντα ως το καλοκαίρι, όπως συνήθως γινόταν τέτοια εποχή τις προηγούµενες χρονιές, οι αγοραστές θα σκέφτονται διπλά την κάθε τους κίνηση. Αυτό τουλάχιστον επισηµαίνουν παραγωγοί στην Agrenda που εκτιµούν πως η κίνηση στα εµπορικά κέντρα θα επιστρέψει µόλις φανούν τα πρώτα σηµάδια επανεκκίνησης της αγοράς ιδίως στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη.
Αντίστοιχο είναι το εµπορικό κλίµα και στη γειτονική Ιταλία, όπου οι δεξαµενές συνεταιρισµών και βιοµηχανιών παραµένουν γεµάτες, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες που είχε φέτος η χώρα αριθµούν σε λιγότερο από 250.000 τόνους. Η συσσώρευση αυτή φαίνεται ότι θα εκτονωθεί σε µια ανοδική πορεία των τιµών µόλις τα µέτρα περιορισµού χαλαρώσουν στην Ευρώπη.
Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη και στις αρχές του µήνα, όταν τα στοιχεία της ισπανικής παραγωγής επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για πλήγµα στην παραγωγή εξαιτίας του παγετού που έπληξε τη χώρα στις αρχές του 2021. Τότε οι τιµές παραγωγού στην Ιβηρική σηµείωσαν αύξηση και διαµορφώθηκαν σε επίπεδα πέριξ των 2,70 µε 2,80 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ενώ καταγράφτηκαν και πράξεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ το ψυχολογικό φράγµα των 3 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία οι τιµές παραγωγού προσεγγίζουν τα 5 ευρώ το κιλό, ενώ και η Πορτογαλία κινείται γύρω από τα 3,10 ευρώ το κιλό, γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί ασθµαίνοντας τον ανοδικό κύκλο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.
Στην ελληνική αγορά οι τιµές παραγωγού εµφανίζουν µια σταθεροποίηση λίγο πάνω από τα 2,90 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, µε λιγοστές πράξεις να αγγίζουν τα 3 ευρώ το κιλό, έπειτα από την πώληση από πλευράς του συνεταιρισµού Μεταµόρφωσης δύο βυτίων στα 3,10 ευρώ το κιλό πριν από 15 περίπου ηµέρες. Στο ταβάνι των 3 ευρώ το κιλό βρίσκουν οι τιµές παραγωγού και στην Κρήτη, µε τον «κανόνα» να διαµορφώνει τιµές πέριξ των 2,80 ευρώ το κιλό. Σε ελαφρώς χαµηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιµές στη Μεσσηνία, µε την περιοχή ωστόσο να εµφανίζει µια ελαφρώς µεγαλύτερη κινητικότητα συγκριτικά µε τη γειτονική Λακωνία.
Όπως εκτιµούν άνθρωποι της αγοράς, ο τρόπος µε τον οποίο κινείται το εµπόριο αλλά και η σταθεροποίηση των τιµών σε αυτά τα επίπεδα, είναι ενδεικτικά του κλίµατος συσσώρευσης, µε τις προβλέψεις τιµών να τοποθετούν τη βάση της τιµής παραγωγού τις επόµενες εβδοµάδες σε επίπεδα άνω των 3 ευρώ το κιλό. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό όµως είναι το άνοιγµα της εστίασης αλλά και η προοπτική ανοίγµατος της τουριστικής περιόδου, αφού όσο η λιανική παραµένει το βασικό κανάλι απορρόφησης του προϊόντος, δύσκολα µπορεί να σπάσει η ατσάλινη γραµµή που επιβάλουν οι µεγάλες αλυσίδες για παραλαβές φθηνού προϊόντος.