Eκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Πελοπόννησο!
Πάνω από 600 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε πόλεις της Πελοποννήσου λόγω γραφειοκρατίας!
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Λαθραίοι, μοιραίοι, πρόσφυγες της φτώχειας, εμιγκρέδες και φυγάδες, μετανάστες της ανατολής, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, βρέθηκαν σε δομές φιλοξενίας στην Πελοπόννησο. Με την εντύπωση ότι ως αποδημητικά θα ακουμπήσουν λίγο να ξαποστάσουν στο ταξίδι του ξενιτεμού σε ένα τόπο ακίνδυνο και φιλόξενο.
Σκηνικά είδαμε σε Πάτρα, Σπάρτη, Κρανίδι, Τρίπολη και αλλού.
Στο μόνο που δεν έπεσαν έξω οι φιλοξενούμενοι είναι υποδοχή και ανοχή του ελληνικού λαού. Που είδε ξαφνικά ένα κύμα να καλύπτει ακτές, νησιά, πάρκα, πλατείες και τελικά δομές χωρίς όριο, χωρίς φραγμό, χωρίς όρους…
Ένα μικρό ποσοστό από αυτούς, 20-25% έχει ήδη προωθηθεί στην δύση της επαγγελίας… Το 80% προετοιμάζεται να αναχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Από αυτούς ένα ποσοστό 10-15% νιώθει εγκλωβισμένο και καταδικασμένο.
Ενώ έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, έχοντας εξασφαλίσει το άσυλο για μία νόμιμη παραμονή στην χώρα μας, ακόμα βρίσκονται στο κενό εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν παγώσει λόγω της πανδημίας και του κορωνοϊού. Δεν έχουν όλοι στα χέρια τους την σχετική κάρτα που να τους δίνει και τυπικά την ιδιότητα του πρόσφυγα. Άδικα περιμένουν μήνες και μήνες, κοντά στον έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διαδικασιών που καθυστερούν είναι οι άνθρωποι αυτοί να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, ούτε στις δομές του κράτους, όπως δικαιούται ο κάθε πολίτης που ζει νόμιμα σε αυτή την χώρα.
Το πιο τραγικό; Όταν μετά από όλες αυτές τις καθυστερήσεις φτάσει στα χέρια των ανθρώπων αυτών η κάρτα , η ημερομηνία λήξης της θα είναι πολύ κοντά Και θα πρέπει να κινήσουν τις ίδιες διαδικασίες από την αρχή…
Χωρίς την κάρτα προσφύγων στα χέρια τους οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν ούτε διαβατήριο να εκδώσουν, οπότε αναγκαστικά στο μεσοδιάστημα που περιμένουν να βρίσκονται στην χώρα μας, μη έχοντας την δυνατότητα να πάνε σε κάποιος κράτος της Ευρώπης για να βρουν τους δικούς τους.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μοιάζουν με το μαρτύριο της σταγόνας κατά την διάρκεια των μηνών της πανδημίας. Όμως πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις κρύβεται ανικανότητα των αρμοδίων αλλά και ο αγώνας των ανθρώπων αυτών για την επιβίωση τους.
Στην Πάτρα
Πάνω από 500 ψυχές ζουν στην Πάτρα, έχοντας έρθει από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη ή έχοντας ξεριζωθεί από τα σπίτια τους λόγω των καταστάσεων που υπάρχουν εκεί.
Στο πρόγραμμα «Ήλιος» συμπεριλαμβάνονται 30 περίπου οικογένειες με κοντά στα 90 ανήλικα παιδιά. Ο αριθμός σε επίπεδο ατόμων φτάνει γύρω στα 130. Οι οικογένειες αυτές έχουν εξασφαλίσει μέσω του προγράμματος μια στέγη προσωρινά, διαμένοντας σε σπίτια της Πάτρας τα οποία είναι μισθωμένα από το πρόγραμμα.
Κανείς δεν ξέρει τι απογίνουν οι οικογένειες αυτές όταν το πρόγραμμα τελειώσει, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος για τη σίτιση τους.
Πέρα από των οικογενειών αυτών υπάρχει η κατηγορία των άστεγων προσφύγων που έχουν κάνει αίτηση για τα χαρτά ασύλου και περιμένουν, ζώντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στους χώρους του Λαδόπουλου, της Πειραϊκής Πατραϊκής , στο κτίριο των πρώην υπηρεσιών λιμένα και σε διάφορα εγκαταλειμμένα ακίνητα της Πάτρας. Είναι γύρω στα 140 με 150 άτομα.
Και υπάρχει μία τρίτη κατηγορία αυτή των προσφύγων που έχοντας κάποια χρήματα στην άκρη, έχουν νοικιάσει ένα σπίτι, μένοντας μαζί με άλλους ομοεθνείς τους, μοιράζοντας τα έξοδα.
Με την πανδημία και το πάγωμα των αγροτικών, αλλά και οικοδομικών εργασιών δεν έχουν κατορθώσει για μήνες να βρουν ένα μεροκάματο και όποια λεφτά είχαν στην άκρη τελειώνουν.
Έτσι γύρω στα 160 άτομα κινδυνεύουν με έξωση από τα σπίτια που διαμένουν και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την επιβίωση τους.
Στη Σπάρτη
Στην δομή φιλοξενίας του Sparta Inn οι φιλοξενούνται πρόσφυγες είναι σήμερα 230. Οι 178 έχουν ήδη πάρει άδεια διαμονής (ΑΔΕΤ). από τους 178 οι 137 αναμένουν τις επόμενες ημέρες τα διαβατήρια τους (TDV), ενώ οι υπόλοιποι 41 θα κάνουν προσεχώς την αίτηση για κτήση διαβατηρίου. Οι 33 έχουν αιτηθεί για άδεια διαμονής (ADET) και κτήση διαβατηρίου (TDV) και αναμένεται τις επόμενες 10 ημέρες να τα παραλάβουν. Οι τελευταίοι 15 δεν έχουν κάνει ακόμη καμία αίτηση, αλλά μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα υπάρξει μέριμνα και γι' αυτούς. Δύο (2) έχουν και άδεια διαμονής και διαβατήριο.
Στις 31/12/2020 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα "Filoxenia" καi από τότε και μέχρι τις 26/2 θα ολοκληρωθεί η δίμηνη παράταση που δόθηκε από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), και την οποία αιτήθηκε το Υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 15 ξενοδοχεία πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και της Σπάρτης, με σκοπό την ολοκλήρωση κτήσης των απαραίτητων εγγράφων.
Οι πρόσφυγες στη δομή της Σπάρτης είναι μια γροθιά. Οι 180 που φαίνεται να έχουν τακτοποιηθεί βγαίνουν στους δρόμους μαζί με τους 50 που φαίνεται να είναι εγκλωβισμένοι. Πολιτικές δεσμεύσεις υπάρχουν αλλά απομένουν 10 ημέρες για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν.
Σταδιακά και μέχρι το τέλος του μήνα οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα έχουν όλοι αποκτήσει άδεια διαμονής (πρακτικά υπολείπονται 50 να την παραλάβουν), θα αποχωρήσουν από τη δομή φιλοξενίας και θα προχωρήσουν σε αυτόνομη ενοικίαση μισθίου, σε κάποιο μεγάλο κέντρο της Επικρατείας, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εγγραφούν και στο πρόγραμμα "Helios", απ' όπου θα επιδοτηθεί από 6 έως 12 μήνες το ενοίκιο τους.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν στις σημερινές δομές φιλοξενίας στις πόλεις της Πελοποννήσου αναμένονται νέοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες όπως επίσης ποτέ δεν δόθηκε εξήγηση γιατί υπάρχει τόση μυστικότητα, εσωστρέφεια, έλλειψη ενημέρωσης και στρουθοκαμηλισμός γύρω από ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την κοινωνία και τους πολίτες της.