Στην Κεραμέως, οι αντιρρήσεις γονέων και κηδεμόνων της Σπάρτης
Ο Πέτ. Δούκας, με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας, προώθησε τις επιφυλάξεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Σπάρτης ως προς τη δια ζώσης εκπαίδευση
ΣΠΑΡΤΗ. Έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις είχαν εκφράσει οι Γονείς και Κηδεμόνες του 1ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Σπάρτης, καθώς του 5ου Δημοτικού, ως προς τη δια ζώσης συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στον Δήμο παραμένει υψηλό, παρά το συνεχιζόμενο lockdown.
Η ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του, και εν τέλει προωθήθηκε στην υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, από το τον Δήμαρχο της Λακωνικής πρωτεύουσας, κ. Π. Δούκα.
Η επιστολή του Δημάρχου
«Αγαπητή Υπουργέ,
Απλά να μεταφέρω την έντονη ανησυχία πολλών γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής μας και των συλλόγων τους για τους κινδύνους της διά ζώσης διδασκαλίας.
Αν και γνωρίζω ότι παρακολουθείτε από πολύ κοντά, με όλες τις υγειονομικές αρχές, τις εξελίξεις σχετικά με την μεταδοτικότητα του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του και έχετε συντάξει αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα αντιμετώπισής του, παρακαλώ να εξετάσετε και τις παρακάτω ανησυχίες των συνδημοτών μας».
Η ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων
«Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν στις 5/2/21 από τον ΕΟΔΥ, ως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των 1ου, 3ου και 4ου Γυμνασίων Σπάρτης και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, εκφράζουμε τις σοβαρές μας επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις μας ως προς την δια ζώσης συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε μια περίοδο κατά την οποία στον Δήμο Σπάρτης μετά από 20 ημέρες αυστηρού lockdown, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και με αυξητικές τάσεις, η ανησυχία μας είναι μεγάλη ως προς την ασφάλεια των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση της μικής μας κοινωνίας.
Η εφαρμογή της δια ζώσης διδασκαλίας, φαίνεται ότι συντελεί στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης μας, όπως πολλοί λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν γενικότερα ότι συμβαίνει. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να προστεθούν στις λίστες των κρουσμάτων που έχουν νοσήσει από κορονοϊού. Δεν θέλουμε να πειραματιστούμε αν θα κολλήσουν ή όχι.
Γνωρίζουμε τις άσχημες επιδράσεις που είχε στον ψυχικό κόσμο των παιδιών μας η απομάκρυνσή τους από το σχολείο και πρώτοι εμείς είμαστε που δεν θέλουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πολύωρη ενασχόλησή τους με τους υπολογιστές. Όμως τη δεδομένη στιγμή θεωρούμε ότι πρώτιστα πρέπει να διασφαλισθεί η υγεία τόσο των ίδιων όσο και των εκπαιδευτικών καθώς και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε να σταματήσει η δια ζώσης διδασκαλία μέχρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιωθούν και αντί αυτής να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, να σταθούν στο πλευρό μας και να αναλάβουν τις κατάλληλες κατ’ αρμοδιότητά τους ενέργειές τους, ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει δυνατούς και υγιείς δίπλα στα παιδιά μας και στους εκπαιδευτικούς μας».