Η Υφαντική Τέχνη αποθεώνεται στο Γεράκι
Σε πρωτεύουσα της Υφαντικής Τέχνης Ορθού Αργαλειού μετατρέπεται το Γεράκι Λακωνίας
ΓΕΡΑΚΙ. Σε κυψέλη άοκνης καλλιέργειας της Υφαντικής Τέχνης Ορθού Αργαλειού έχει μετατραπεί το Γεράκι, γραφικό κεφαλοχώρι του νομού Λακωνίας, 40 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης.
Τα κιλίμια του Γερακίου, που φημίζονται σε όλη τη Λακωνία, έχουν βραβευθεί στις εκθέσεις της Βιέννης το 1873 και του Ζαππείου το 1890.
Από το 2019, η προαιώνια Υφαντική Τέχνη Ορθού Αργαλειού του Γερακίου έχει εγγραφεί στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Unesco).
Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εκπαίδευση νέων υφαντών/ριών και έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων και συναντήσεων για την ευόδωση του σκοπού αυτού.
Έτσι, συγκεκριμένη Δράση εκπαίδευσης συνολικής χρονικής διάρκειας 120 ωρών, θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πάρα πέρα, «...ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, διατύπωσε την πρόθεση του Δήμου για αγορά κτηρίου στο κέντρο του Γερακίου και τη μετατροπή του σε Μουσείο Υφαντικής Τέχνης».
Τέλος, «...Ο Σύλλογος, στις προτάσεις του για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έχει εντάξει και την υφαντική Τέχνη...».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, προχώρησε σε δημόσια έκφραση ευχαριστιών, προς όλους όσοι στέκονται αρωγοί στο έργο του:
«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, αναγνωρίζοντας ως πολύ σημαντικό στοιχείο την από το έτος 2019 εγγραφή της προαιώνιας Υφαντικής Τέχνης Ορθού Αργαλειού του Γερακίου στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Unesco), εδώ και ένα χρόνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εκπαίδευση νέων υφαντών/ριών, δεδομένου ότι η Τέχνη τείνει να εξαλειφθεί από τον τόπο μας. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά συζητήσεων με όλα τα σωματεία του χωριού, καθώς και συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, όπως 3 συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, 2 συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα και 2 συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ευρώτα, κ. Δήμο Βέρδο.
Ο κ. Περιφερειάρχης, εκδήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον του στην πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για υλοποίηση εκπαίδευσης νέων υφαντών/ριών, συνολικής χρονικής διάρκειας 120 ωρών. Προέβη δε στην υπόσχεση ότι η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη δράση που συνίσταται στην κατασκευή 15 αργαλειών εκπαιδευομένων, 1 αργαλειό της διδάσκουσας την Τέχνη, αγορά των απαραίτητων αναλωσίμων (νημάτων κλπ). Το συνολικό κόστος των παραπάνω ανέρχεται στα 20000 ευρώ. Κατά τις σχετικές συνομιλίες αλλά και σε πρόσφατη δήλωσή του στα λακωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Περιφερειάρχης, έδωσε και την προοπτική η εκπαίδευση υφαντών/ριών να συνεχιστεί σε βάθος πενταετίας και να παρέχεται από Κέντρο Εκπαιδευτικής Κατάρτισης που θα ιδρυθεί στο Γεράκι.
Στις αντίστοιχες συζητήσεις, ο Δήμαρχος, κ. Δήμος Βέρδος, διατύπωσε την πρόθεση του Δήμου Ευρώτα για αγορά κτηρίου στο κέντρο του Γερακίου και τη μετατροπή του σε Μουσείο Υφαντικής Τέχνης με συμβατικά και ψηφιακά εκθέματα. Στην πολύ αξιόλογη αυτή πρόταση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών δεν θα μπορούσε παρά να υπερτονίσει ότι το Γεράκι έχει ανάγκη από έναν τέτοιο, ζωντανό όμως, πολιτιστικό οργανισμό όπου θα προβάλλεται με επιστημονικό τρόπο η ιστορία μιας Τέχνης αιώνων.
Ο Σύλλογός μας, τέλος, στις προτάσεις του για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έχει εντάξει και την υφαντική Τέχνη, δεδομένου ότι τεκμήρια αυτής, αναγόμενα στην Τουρκοκρατία και την Επανάσταση, υπάρχουν στο χωριό. Έτσι, εδώ και 6 μήνες βρισκόμαστε σε συνεχή - δια ζώσης και τηλεφωνική - επικοινωνία με την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για τις Επετειακές Εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Κατά την ξενάγηση της κας Σπυριδάκου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο αναφέρθηκαν τα ευρήματα της υφαντικής τέχνης στην Ακρόπολη των Αρχαίων Γερονθρών, στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Γερακίου, όπως και οι 3 βραβεύσεις των υφαντών κιλιμιών στη Βιέννη (1873), στο Ζάππειο (1888) και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (1932).
Εν κατακλείδι, σημαντικοί φορείς βρίσκονται στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για την ανάδειξη μιας σπουδαίας Τέχνης που πρέπει να μην χαθεί. Το ενεργό ενδιαφέρον και η συμπαράσταση της Ένωσης των Απανταχού Γερακιτών, δε, του ιστορικού Σωματείου του τόπου μας, εκδηλώνεται διαρκώς.
Αποδίδουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας προς όλους τους παραπάνω φορείς και πρόσωπα και ευχόμαστε όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι να ευοδωθούν».
Δ.Π.