Ηρ. Τριχείλης: Σαν Δήμος, λειτουργούμε πλήρως
Πώς αντιμετώπισε, με επιτυχία, την πανδημία ο Δήμος Μονεμβάσιας, πώς κινείται η οικονομία και ποιον θεωρεί ο κ. Τριχείλης τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον – Ο Δήμος δεν κατέβασε τα μολύβια...
Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος
ΜΟΛΑΟΙ. Ο Δήμος Μονεμβασίας, από τους πιο δυναμικούς και εν εγρηγόρσει Δήμους της Λακωνίας, καλύπτει ολόκληρο το νοτιοανατολικό κομμάτι του Νομού, ως κάτω τον Καβο - Μαλιά, αποτελώντας μόνιμο πόλο έλξης για γηγενείς και ξένους επισκέπτες. Ποιος δεν έχει μαγευτεί περπατώντας στα σοκάκια του Κάστρου της Μονεμβασιάς ή επισκεπτώμενος τα πολυάριθμα γραφικά χωριουδάκια όλης της επικράτειας του Δήμου!
Ο Δήμαρχος Μονεμβάσιας, κ. Ηρακλής Τριχείλης, με εμπειρία μάλιστα 5 τετραετιών στην Αυτοδιοίκηση, σε αδρές γραμμές έδωσε στο notospress.gr, το σημερινό πορτραίτο του τόπου του.
Πρώτο ζήτημα, η υγειονομική συνθήκη. Πώς τα καταφέρνει ο Δήμος με το θέμα της πανδημίας;
Ο κ.Τριχείλης, αναφέρει:
«Γενικότερα, σαν Δήμος, πάμε καλά, πολύ καλά. Τα κρούσματα ήταν περιορισμένα. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι γίνεται στο μέλλον. Αυτή η κατάσταση είναι σαν την πυρκαγιά. Μπορεί να εξαπλωθεί. Μπορεί να τη σβήσεις τώρα, κι ύστερα αυτή να αναζωπυρωθεί. Ή μπορεί ενώ καίει σε κάποιο σημείο, να εμφανιστεί κάπου αλλού. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση!
>Λειτουργούμε με πολλές προφυλάξεις, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα. Με εκ περιτροπής εργασία, κυρίως με ραντεβού. Γίνονται και πολλές συναλλαγές κι από το παράθυρο, έχουμε φτιάξει έναν ειδικό χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και στα ΚΕΠ. Όλες οι υποθέσεις εξυπηρετούνται.
>Ο Δήμος δεν κατέβασε τα μολύβια. Εξακολουθεί και κάνει μελέτες, προτάσεις, εργασίες.
>Ξεπεράσαμε το θέμα με τα κρούσματα που είχαμε στους εργάτες γης τον Οκτώβριο, κάναμε μαζικά τεστ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Δεν είχαμε πολλά κρούσματα, όμως, φροντίσαμε για την απομόνωσή τους τη σίτισή τους. Έχουμε διαμορφώσει χώρους υποδοχής.
>Σε επόμενη φάση, καλύψαμε το θέμα με τους φοιτητές που επέστρεφαν σπίτια τους πριν τις γιορτές ή με ανθρώπους που έρχονταν από την Αθήνα γιατί και τότε ήταν πολύ επιβαρυμένη υγειονομικά. Και τώρα βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή.
>Σαν Δήμος έχουμε κάνει πάρα πολλά rapid tests, και θα κάνουμε κι άλλα και σε εκπαιδευτικούς, κυρίως της Δευτεροβάθμιας».
Σε σχέση με τις Δομές Υγείας
«Έχουμε καλή συνεργασία και με το Νοσοκομείο Μολάων και με το Κ.Υ Νεάπολης. Τους έχουμε βοηθήσει πολλαπλώς. Φροντίζουμε να τους προμηθεύουμε ό,τι χρειάζονται, rapid tests, οικίσκους, μάσκες, γάντια, στολές».
Ο ΕΟΔΥ
«Ο ΕΟΔΥ, αδυνατεί, σε πολλές περιπτώσεις, να καλύψει τον ρόλο του γιατί υπάρχει σε όλη την Ελλάδα πρόβλημα. Μας βοηθάει βέβαια με τα rapid tests. Ουσιαστικά, όμως, όλο το κομμάτι των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων, έχει περάσει στην Αυτοδιοίκηση. Αφού, σκέψου, η ίδια η αστυνομία ειδοποιείται ύστερα από 2 μέρες. Έτσι λοιπόν τις ιχνηλατήσεις τις κάνει ο Δήμος και οι Δομές Υγείας. Ο Δήμοςφροντίζει και για την σίτιση των κρουσμάτων, να ελέγχει την καραντίνα κ.α. Είναι κάτι που κάνουμε αγόγγυστα, και καλά κάνουμε. Πήραμε και έκτακτο προσωπικό για να καλύψουμε τις περιστάσεις.
>Μέχρι πρόσφατα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε, ως Δήμος, δωρεές στις Δομές Υγείας. Επετράπη, εντέλειδια νόμου, κι έτσι προχωρήσαμε».
Ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην οικονομική ζωή του Δήμου και των δημοτών του. Τώρα;
Όπως αναφέρει ο κ. Τριχείλης, «...Θα τρέπει να είμαι μάγος για να προβλέψω τι θα γίνει, τι εξέλιξη θα έχουμε. Προσβλέπουμε στα εμβόλια. Αν εξελιχθούν καλά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα κινηθεί καλά κι ο τουρισμός. Αν όχι....
>Η προηγούμενη τουριστική περίοδος ήταν πολύ καλή για εμάς. Πήγαμε πολύ καλά. Στηριχτήκαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στον εσωτερικό τουρισμό. Σε 2 μήνες θα μπορούμε να μιλήσουμε, θα δούμε.
>Η Επιτροπή Τουρισμού δεν έχει σταματήσει να εργάζεται, να κάνει τον σχεδιασμό της».
Τουριστικό Περίπτερο, Οικία Ρίτσου, πρανή Κάστρου Μονεμβάσιας
Το Τουριστικό Περίπτερο, τοπόσημο κι αυτό, θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος.
«Έχουμε πάρει την έγκριση για το Τουριστικό Περίπτερο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η οικία Ρίτσου, έχει αποκτηθεί από τον Δήμο μας, σκοπεύουμε να την μετατρέψουμε σε Μουσείο.
>Ο Δήμος δεν έχει πάψει να λειτουργεί, εκπονεί μελέτες, κάνει έργα, εργασίες. Σημαντικό έργο, η στερέωση των βραχωδών πρανών στο Κάστρο της Μονεμβάσιας. Κι αυτό το έργο έχει εγκριθεί και περιμένουμε τη δημοπράτησή του. Είναι γεγονός, πως δεν υπάρχει Πρόγραμμα, είτε ΕΣΠΑ είναι αυτό, είτε “Αντ. Τρίτσης”, είτε το “Φιλόδημος” πριν, που να μην έχουμε υποβάλει κάποια πρόταση».
Ο Αγροτικός Τομέας – «Προσβλέπεις στο τυχαίο»
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον έταιρο οικονομικό πνεύμονα του Δήμου Μονεμβασίας. Πού βρισκόμαστε;
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος, «...Τώρα με τσιγκλάς... Είμαι κι ο ίδιος αγρότης, πάνω από 30 χρόνια στην “πιάτσα”. Προσβλέπουμε στο τυχαίο. Το λάδι έχει κολλήσει και δεν πουλιέται. Η τιμή είναι στα 2,80€. Λες ότι, κάτι θα γίνει και θα σου ανεβάσει την τιμή. Τα πορτοκάλια είναι ακούνητα.
>Ο παραγωγός μόνο τα έξοδα μπορεί να υπολογίσει, τα έσοδα όχι.
>Έχουμε κάνει 2 πολύ σημαντικές προτάσεις στο “Αντ. Τρίτσης”, από 2,5 εκ. € η κάθε μια.
>Η πρώτη αφορά στην Αγροτική Οδοποιία, αφού έχουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων που χρειάζονται συνεχή συντήρηση.
>Η δεύτερη αφορά στην Ύδρευση. Έχουμε σημαντικό ζήτημα με το νερό. Υπάρχει μια προϊούσα διαδικασία υφαλμύρωσης του νερού, έτσι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες. Βαθμιαία, θα φτάσουμε στην ερημοποίηση της περιοχής, που θα ξεκινήσει από τα νότια και θα κινηθεί προς τα πάνω. Έχουμε εδώ, 150- 200 γεωτρήσεις και κάθε χρόνο χάνουμε τις 10! Δεν έχουν πια νερό, την αφήνεις, πας σε άλλη. Αλλά σε λίγο, ούτε εκεί θα βρεις νερό. Έχουμε επενδύσει τεράστια ποσά σε γεωτρήσεις, αλλαγές δικτύων και καινούργια δίκτυα. Μιλάμε για μια αέναη μάχη.
>Το καλοκαίρι όταν τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός, δεν μπορείς να πείς στον άλλον ότι δεν έχεις να του δώσεις νερό να πιεί και να πλυθεί. Και το αγαθό αυτό σε εμάς είναι εν ανεπαρκεία.
>Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, σε βάθος χρόνου, για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον.
>Τέλος, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άρδευσης. Τα 9/10 του νερού καταναλώνονται για άρδευση και το 1/10 για ύδρευση. Αν το 90% δεν κάνει οικονομία σε νερό, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
>Μπορείς να ποτίσεις με σταλάκτη, που κάνεις οικονομία. Αυτός ο τρόπος πρέπει να επιδοτηθεί, και να γίνουν οι καλλιέργειες με σταλάκτη.
>Αλλά και οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να κατανοήσουμε ότι το νερό είναι το στοιχείο της ύπαρξής μας. Οι Έλληνες δεν συμπεριφερόμαστε καλά στο νερό, δεν το εκτιμάμε, δεν εκτιμάμε την αξία του...».
Πόλεμος στην Πελοπόννησο! 116 κρούσματα σε μια μέρα!
Αντί να φύγουν έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στο κέντρο της Σπάρτης;
Μαραγκός: «Η βρετανική μετάλλαξη του ιού είναι ανάμεσά μας!» (video)
Στη ΜΕΘ Πάτρας 9χρονος που νοσεί από κορωνοϊό! (video)
Ακατάσχετες και αφορολόγητες οι επιδοτήσεις Covid-19 στους ελαιοπαραγωγούς