Αδιάφορη η Αυτοδιοίκηση για την ρύπανση του Ευρώτα!
Οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δε βλέπουν, δεν ακούνε, δε διαβάζουν, δε μυρίζουν τίποτα για τη ρύπανση του Ευρώτα από τα απόβλητα των Ελαιουργείων.
To θέμα – και φυσικά μέγα πρόβλημα – της ρύπανσης του Ευρώτα από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μετα τα δημοσιεύματα του notospress.gr απασχολεί ήδη τον κ Εισαγγελέα Σπάρτης. Αυτούς που απ’ ότι φαίνεται, δεν αφορά, είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπάρτης αλλά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λακωνίας.
Φαίνεται ότι όσα αποκαλύφθηκαν από το ρεπορτάζ δεν ήταν αρκετά για να φέρουν έστω μία δειλή ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ή στην Περιφέρεια. Αποδεικνύεται ότι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Άρχοντες «χρησιμοποίησαν» τον Ευρώτα μόνο κατά την προεκλογική τους φιλολογία. Καμία αντίδραση, καμία επισήμανση, καμία αναφορά. Ευτυχώς που τον φάκελο του ρεπορτάζ τον ζήτησαν τόσο ο Εισαγγελέας Σπάρτης όσο και η γ.γ. του Υπουργείου περιβάλλοντος κ Καραβασίλη.
Θυμίζουμε όμως ότι πριν από έναν χρόνο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Πλειώτας και ο Δήμαρχος κ. Αργειτάκος, ενημέρωσαν το Σώμα για μια πρόταση που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή από την εταιρεία ARMONY LTD, που εκπροσωπούσε ο σύμβουλος επιχειρήσεων Άγγελος Βασιλακόπουλος. Ο Δήμαρχος παραδεχόμενος προφανώς το πρόβλημα που υπάρχει είχε αναφερθεί τότε στην ανάγκη να γίνει διαχείριση εκτός από τα στερεά απόβλητα στη λυματολάσπη και στον κατσίγερο από τα ελαιοτριβεία. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την πρόταση της εταιρείας.Σήμερα όμως ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση κι έλεγχο των ελαιουργείων είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά αρμόδια αρχή για την προστασία του Ευρώτα προφανώς είναι κάθε αρχή που σέβεται την εντολή του λαού και διαχειρίζεται πόρους και μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλίμονο αν δεν έχει, πολιτική, έστω, αρμοδιότητα ο Δήμος Σπάρτης για τον Ευρώτα!
Δείτε όμως στην γειτονική Καλαμάτα πως προβληματίζονται για το πρόβλημα των αποβλήτων των ελαιουργείων τους.
Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τη διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο Διοικητήριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life για την προστασία των εδαφών από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων στις μεσογειακές χώρες. Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε συνεργασία με του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αναφέρουμε μόνον τις εισηγήσεις και τους εισηγητές για να διαπιστώσετε πόσο σοφότεροι εξήλθαν οι Μεσσήνιοι από την ημερίδα:
«Η προστασία του εδάφους στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές χώρες». Δρ Σ. Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
«Υφιστάμενη κατάσταση ελαιουργείων και Πυρηνελαουργείων στο Νομό Μεσσηνίας. Προβλήματα, τρόποι αντιμετώπισής τους». Κ Βασιλόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας.
«Ελαιοτριβεία Νομού Μεσσηνίας – Προτάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων». Αντώνης Κορακάκης, πρόεδρος ιδιοκτητών Ελαιοτριβείων Μεσσηνίας.
«Πρόγραμμα Life – Sage 10: Αειφορία στην ελαιοκαλλιέργεια προς όφελος του παραγωγού, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος». Δρ Ειρήνη Ματζούνη, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
«Οι επιπτώσεις της διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος και στο Περιβάλλον». Δρ. Βίκτωρ Καββαδίας, Ιντσιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
«Αποτελέσματα του έργου Life Prosodol. Προτάσεις προς τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Δρ. Μαρία Ντούλα, επιστημονική υπεύθυνη του έργου Prosodol, Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών.
Οι Λάκωνες δεν έχουν παρα να μιμηθούν και να αντιγράψουν τους Μεσσήνιους. Η ενημέρωση είναι το δεύτερο βήμα. Το πρώτο ήδη το έχουν αναλάβει ο Εισαγγελέας Σπάρτης και η Γενική Γραμματέας του Υπ Περιβάλλοντος.