Υψηλού επιπέδου, προβληματισμού και στόχου, η τηλεδιάσκεψη για την ελιά Καλαμών από το Επιμελητήριο Λακωνίας
ΛΑΚΩΝΙΑ. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 τηλεδιάσκεψη φορέων και επιχειρηματιών της Λακωνίας με θέμα την αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) έναντι της απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ένταξη του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», που αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Επιμελητήριο Λακωνίας, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των μελών του, ανέθεσε σε δικηγόρο την κατάθεση Παρέμβασης στο ΣτΕ εκ μέρους του Επιμελητηρίου προς διατήρηση του κύρους της υπουργικής απόφασης με την οποία είναι δυνατή η χρήση του ονόματος KALAMATA ως συνωνύμου για την ονομασία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Την ίδια παρέμβαση έχουν καταθέσει και πρόκειται να καταθέσουν και άλλα Επιμελητήρια και φορείς, αλλά και Δήμοι περιοχών που πλήττονται από την τυχόν κατάργηση της εν λόγω απόφασης.
Το Επιμελητήριο Λακωνίας κάλεσε τους φορείς της Λακωνίας και επιχειρηματίες στην τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να τεθούν προτάσεις για την επίλυσή του.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
Από το Επιμελητήριο Λακωνίας ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης Ιωάννης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Αθανασιάδης και η Δικηγόρος Αθηνών κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου στην οποία έχει ανατεθεί η κατάθεση της παρέμβασης στο ΣτΕ,
Οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης,
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Αδαμαντία Τζανετέα, κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου και κ. Νίκωνας Τζινιέρης,
Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ζάχος Μπούτσαλης
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας,
Από την Πενελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) η Διευθύντρια κα Κίμη Ζαζή,
Επιχειρήσεις της Λακωνίας: ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΕΑ ΑΒΕ, ο κ. Γεώργιος Μπάρδης και η κα Κατερίνα Βαλιώτη της Σπάρτα Γκουρμέ ΑΒΕΓΕΤ, ο κ. Ηλίας Νιάρχος μέλος της Νιάρχος Παναγιώτης και Σια ΕΕ, ο κ. Γιώργος Χρηστάκης Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γερακίου και η κα Αντωνία Νίκια μέλος του Συνεταιρισμού.
Διαβάστε: Γιάννης Παναρίτης, Νίκος Προκοβάκης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Πέτρος Δούκας, Νεοκλής Κρητικός.
Στη σύσκεψη τέθηκαν τα στοιχεία της ετήσιας παραγωγής ελαιοκάρπου της ποικιλίας «Καλαμών» που οδηγείται στην επιτραπέζια χρήση:
Νομός Ποσότητες (τόνοι) Συμμετοχή στην εγχώρια παραγωγή
Αιτωλοακαρνανίας 40.000 44%
Λακωνίας 25.000 28%
Φθιώτιδας 16.000 18%
Μεσσηνίας 2.500 3%
Άλλοι 7.000 7%
Σύνολο 90.500 100%
Από αυτές οι 75.000τ. εξάγονται (ποσοστό 87%)
Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα το ΠΟΠ Καλαμάτας απέκλειε την εξαγωγή της ελιάς Καλαμών από τις λοιπές περιοχές με την παγκοσμίως γνωστή και εμπορικά κατοχυρωμένη ονομασία (brand name). Με την απόφαση Αριθμ. 331/20735 του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 648Β/28-02-2018 εντάχθηκε ως συνώνυμο για την ονομασία της ποικιλίας «KALAMON» μεταξύ των συνωνύμων KALAMATIANI-TSIGKELI-AETONYCHI και η ονομασία KALAMATA. Με την απόφαση αυτή λύθηκε οριστικά το πρόβλημα της εξαγωγής της ελιάς Καλαμών απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που είχε οδηγήσει σε ασφυξία τους Έλληνες εξαγωγείς και αποτελούσε μόνιμη απειλή εις βάρος του εθνικού εισοδήματος.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την εξαγωγή της ελιάς Καλαμών και οι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:
1. Τίθενται κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης ισχύος της απόφασης 331/20735 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 648Β/28-02-2018, θέση που θα εκπροσωπήσει στο ΣτΕ η δικηγόρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου.
2. Να γίνουν παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία για την αυστηροποίηση και ένταση των ελέγχων εισαγωγών του προϊόντος με σκοπό την καταπολέμηση των «ελληνοποιήσεών» του.
3. Να πραγματοποιηθεί σύντομα νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων απ’ όλες τις περιοχές της χώρας όπου παράγεται το προϊόν, για συζήτηση επί της ανεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα θωρακίσει την παραγωγή και προώθηση της ελιάς Καλαμών για όλους τους παραγωγούς και μεταποιητές/εξαγωγείς. Στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα πως η πλέον σωστή και συμφέρουσα για το προϊόν λύση είναι η επέκταση του ΠΟΠ ή η δημιουργία ΠΓΕ συνολικά για το ελληνικό προϊόν.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο κλείσιμο της σύσκεψης εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του τόσο για το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση, όσο και για τη σύμπνοια όλων με τις ομόφωνες αποφάσεις για στήριξη στο ΣτΕ της διατήρησης της Υπουργικής απόφασης και για τα μετέπειτα άμεσα, κοινά βήματα για τη διεκδίκηση επίλυσης του τόσο σοβαρού αυτού θέματος για τους παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και για την οικονομία της χώρας. Λύση, που όπως τονίστηκε στη σύσκεψη δε δύναται να βρεθεί χωρίς τη συμμετοχή των βασικών περιοχών που παράγουν το προϊόν που είναι κατά σειρά η Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Φθιώτιδα, Μεσσηνία.