Lockdown: Tι θα γίνει με κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εμπορικά καταστήματα
Η λειτουργία των εποχικών καταστημάτων από Δευτέρα θα αποτελέσει test drive για το άνοιγμα και άλλων κλάδων, εφόσον όμως υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού.
ΕΛΛΑΔΑ. Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της οικονομίας, καθώς το lockdownδεν έχει οδηγήσει σε επαρκή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού ώστε να αποσυμπιεστεί ουσιαστικά το ΕΣΥ και οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όμως η κυβέρνηση ήδη έχει εξετάσει σενάρια για συντηρητική και σταδιακή άρση των περιορισμών.
Ανοιχτό είναι ειδικότερα το ενδεχόμενο κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής να ανοίξουν από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και αυτό καθώς εφόσον λειτουργούν με ραντεβού και μέτρα προστασίας, θεωρούνται σχετικά ασφαλή. Εξετάζεται επίσης το σενάριο να ανοίξουν στην επόμενη φάση και τα βιβλιοπωλεία. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η σύμπραξη εκδοτών στην αρχή του lockdown είχε ζητήσει να εξαιρεθούν τα μικρά βιβλιοπωλεία από τα μέτρα, με τη λογική ότι θα μπορούσαν οι πελάτες να παραγγέλνουν τηλεφωνικά και να έρχονται για την παραλαβή των βιβλίων, που αποτελούν άλλωστε και μία ιδανική παρέα στην καραντίνα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν και με ποιους όρους θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα από τις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα μέχρι την οποία έχει παραταθεί το lockdown. Η λειτουργία των εποχικών καταστημάτων από Δευτέραθα αποτελέσει test drive για το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων. Καθώς πάντως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν μόλις 110 καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά και μόνο εποχιακά είδη σε όλη την Ελλάδα, στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα δουμε εικόνες όπως αυτές σε Λονδίνο και Μαδρίτη με συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους. Και ταυτόχρονα αναζητούν λύσεις ώστε εφόσον ανοίξει το λιανεμπόριο, να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εικόνες κοσμοπλημμύρας στην Ερμού για παράδειγμα.
Είναι όμως δυνατόν με 100 νεκρούς την ημέρα (αριθμός που αντιστοιχεί με το να έπεφτε καθημερινά ένα αεροπλάνο) να συζητά κανείς για βαφές μαλλιών και χριστουγεννιάτικα ψώνια; Το ζήτημα είναι ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή εργασίας, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας, ένα δυσεπίλυτο σε όλο τον πλανήτη θέμα. Καθώς δε τελικά φαίνεται ότι το “σχέδιο ακορντεόν” για εναλλαγή καραντίνας και ανοίγματος εγκαταλείπεται και η χώρα θα λειτουργεί “στο ρελαντί” μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, θα πρέπει η κοινωνία να αντέξει και οικονομικά και ψυχολογικά. Ενώ είναι αυτονόητο, πως εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και αποσυμπίεση στο ΕΣΥ σε αξιόλογο βαθμό ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, το (έστω μερικό) άνοιγμα θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.
Μόνη οριστική λύση είναι άλλωστε το εμβόλιο και το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών θα αποτελέσει το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης σήμερα στις 12:00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.
Πηγή:247news.gr