Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης!
Δηλώσεις Βερούτη και Τζανετέα
ΣΠΑΡΤΗ. Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας.
Η σύσκεψη είχε σαν αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών των συντελεστών της μελέτης, μετά την ομόφωνη έγκριση της προμελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και την κατάθεση των Προγραμμάτων Γεωτεχνικών Ερευνών και Ποιότητας ελέγχου κατασκευής, που υπέβαλλε προς έγκριση ο Ανάδοχος.
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, «οι διαδικασίες της εκπόνησης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου προχωρούν γοργά και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των συντελεστών, αποτελεί την εγγύηση ότι θα στεφθεί με επιτυχία ο κοινός στόχος, που είναι να αποκτήσει η Σπάρτη ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο διεθνών προδιαγραφών, αντάξιο της ένδοξης ιστορίας της και ικανό να στεγάσει τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» τόσο της Σπάρτης, όσο και των άλλων περιοχών του Νομού μας».
Η πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα που παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου δήλωσε: «Η έγκριση από το ΚΣΝΜ του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο αρχαιολογικό μουσείο είναι μια θετική εξέλιξη για την πορεία του έργου. Αποδεικνύει παράλληλα την εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που ήταν το προαπαιτούμενο. Αισιοδοξούμε ότι θα περάσει και απο το ΚΑΣ. Επί της ουσίας, επί των δικών μας ημερών έγινε αυτό που δεν είχε γίνει τα 30 τελευταία χρόνια και άνοιξε έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου. Απ εδώ και πέρα την σκυτάλη την αναλαμβάνει η νέα Περιφερειακή Αρχή. Την εξέλιξη του διαγωνισμού θα την παρακολουθούμε όχι μόνο γιατί έχει την δική μας σφραγίδα αλλά γιατί το νέο αρχαιολογικό μουσείο είναι απαίτηση των πολιτών της Σπάρτης της Λακωνίας και του όλου του πολιτισμένου κόσμου».
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η οριστική μουσειολογική μελέτη, που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) και εκκινούν από τον ανάδοχο οι γεωτεχνικές έρευνες στο οικόπεδο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα περιλαμβάνουν και την μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης του υπεδάφους. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, θα πραγματοποιηθεί «σκανάρισμα» του υπεδάφους και σε συνεργασία με την Αρχαιολογία θα υπάρξει μια ακτινογραφία που θα εντοπίσει τις θέσεις τυχόν θαμμένων αρχαιοτήτων βοηθώντας στη χαρτογράφησή τους, περιορίζοντας το πλήθος των δοκιμαστικών τομών και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Τα στοιχεία των γεωτεχνικών ερευνών και των εργαστηριακών δοκιμών θα αποτελέσουν τα δεδομένα της οριστικής στατικής μελέτης του κτηρίου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου, η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ Τσούλη Μαρία, η προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΕΦΑΛΑΚ Κωνσταντίνα Ντουβή, ο επιβλέπων της μελέτης Δημήτρης Χλωράκος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής ομάδας, Σπυρίδων Μούντριχας και η σύμβουλος του μελετητικού σχήματος και καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά.
Κορονοϊός: Καλαματιανή σχεδιάστρια μόδας περιγράφει πως βιώνει τον ιό (video)
Εξουδετέρωση πυρομαχικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μονεμβασιά (video)
Δούκας: «Δομές, test, ενηνμέρωση και διαρκής εγρήγορση ενόψει έξαρσης covid»
Σταθερά ανησυχητική η κατάσταση covid-19 στη Πελοπόννησο. 26 νέα κρούσματα
Ostrava Open: Είπε «Μολών Λαβέ» η Σάκκαρη!