Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στις Αμύκλες Σπάρτης! Άσπρο, μαύρο ή γκρίζο;
ΣΠΑΡΤΗ. Σε εποχές που μια πανδημία μαστίζει υγειονομικά και οικονομικά μια χώρα το να αναζητάς λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και αν αυτή η προσδοκία είναι δάνειο παρακμής από άλλη εποχή, φαντάζει παράταιρο. Ωστόσο να δεχθούμε ότι η ζωή δεν σταματά και να παραδεχθούμε ότι τουλάχιστον πρέπει να διαχειριστούμε τα σκουπίδια που παράγουμε ακόμα και μασκοφορεμένοι.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνει αυτό από τη στιγμή που στον κύκλο ενός προϊόντος που γίνεται από προϊόν σκουπίδι για να ξαναγίνει προϊόν εμπλέκονται δεκάδες, δίκαια και άδικα.
Γιατί άραγε ο πολίτης να εμπιστευθεί νόμους, δομές, εργολάβους, αρχές, από την στιγμή που βλέπει ότι το σκουπίδι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, κέρδους, διχόνοιας αλλά και «συμφωνίας»;
Αν δεν είναι έτσι προς τι τόσες αψιμαχίες, ανταγωνισμοί, προσφυγές, ακυρώσεις, κόντρες, αναθέσεις και τελικά γιατί τόσες χωματερές, γιατί τόσοι βρώμικοι κάδοι, γιατί τόσα ρέματα γεμάτα σκουπίδια, γιατί τόσες άστοχες χωροθετήσεις, κ.λπ;
Λένε πως μέσα στους επόμενους μήνες η εταιρεία ΤΕΡΝΑ θα διαφεντεύει τα σκουπίδια και με ένα άγγιγμά της θα απαλλάξει την Πελοπόννησο από δεκάδες εστίες ρύπανσης. Με τρία εργοστάσια, ατάκτως μάλλον τοποθετημένα στην περιοχή και με δεκάδες Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα επιχειρήσει να διαχειριστεί τα παραγόμενα από τους κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου απορρίμματα. Κι όπως κάθε επιχείρηση επιδιώκει το κέρδος.
Στη Λακωνία θα δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο στην Σκάλα και κάποιοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), μάλλον ανά δήμο.
Ένας εξ αυτών των ΣΜΑ, που θα εξυπηρετεί την συγκέντρωση του σκουπιδιών του Δήμου Σπάρτης θα είναι μέσα στον Δήμο, στις Αμύκλες, δίπλα στο εργοστάσιο «Λακωνία» σε έκταση διαθέσιμη που ο Δήμος θα αγοράσει για τον σκοπό αυτό.
Οι κάτοικοι των Αμυκλών βρέθηκαν μπροστά σε ένα αιφνιδιαστικό δίλημμα, να γίνει ο ΣΜΑ είτε στα νότια, είτε στα βόρεια του χωριού. Βλέπετε άλλες είναι οι έννοιες των κατοίκων και σε τέτοιες καταστάσεις ίσως και να μην είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν.
Προϊόντος του χρόνου όμως κι ενώ ωριμάζει το σενάριο ο ΣΜΑ να γίνει μέσα στο χωριό, στα βλορεια, η διατύπωση της απορίας κατοίκων, κωδικοποιημένη σε ερωτήματα θα πρέπει να απασχολήσει πάσα αρχή και εξουσία και αν τελικά υπάρχει ακόμα δημοκρατία χωρίς όρους να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.
Ρωτούν και απορούν:
Γιατί ο Δήμος Σπάρτης να προχωρήσει σε μια δαπάνη, όποια και αν είναι αυτή, αφού υπάρχει ο χώρος του πρώην ΧΑΔΑ Σπάρτης όπου εν μέσω της ανάπλασής του θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας ΣΜΑ, τόσο απεπαίσθητα, όσο και μέσα σε ένα χωριό;
Αν δεχθούμε ότι ο πρώην ΧΑΔΑ Σπάρτης έγινε τελικά χώρος «άγιος» (αν και λειτουργεί ασυστόλως) τότε γιατί ο δήμος δεν προώθησε τον ΣΜΑ σε άλλη περιοχή, στο πρώην Δήμο Μυστρά σε έκταση που έχει ήδη στην ιδιοκτησία του και δεν θα χρειαζόταν να δαπανήσει πόρους;
Αν η έκταση στο Παρόρι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ( θα πρέπει να το πουν στους Αμυκλιώτες) και οδηγήθηκε αναγκαστικά σε άλλες λύσεις γιατί στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για έκταση δεν απέκλεισε τις Αμύκλες ώστε να μην εξαναγκαστούν ιδιώτες να δηλώνουν οικόπεδα και αντίτιμο που τελικά έμειναν στα αζήτητα αφού απορρίφθηκαν με πολιτικά και κοινωνικά κριτήγρια;
Προφανώς δεν αποκλείστηκαν οι Αμύκλες γιατί υπήρχε χώρος που διατίθεται, πίσω ακριβώς από το εργοστάσιο «Λακωνία», τον οποίο και θα αγοράσει ο Δήμος Σπάρτης.
Ο Δήμος άραγε, που όπως όλοι διάγει μια περίοδο «ισχνών αγελάδων», μήπως έπρεπε πριν εντοπίσει την αγορά να ζητήσει από το Δασαρχείο παραχώρηση κάποιου χώρου, δασικού, όπου με άνεση και χωρίς να δημιουργεί οχλήσεις θα λειτουργούσε ο ΣΑΜ; Έγινε κάτι τέτοιο;
Ανάμεσα στα ερωτήματα που δειλά - δειλά διατυπώνουν σήμερα πολίτες και κάτοικοι των Αμυκλών είναι και ένα ακόμα που καλεί τον Δήμο να διευκρινίσει αν ήταν δυνατή η εγκατάσταση κλειστού ΣΜΑ δίπλα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου στη Σπάρτη.
Και αφού τίθεται και θέμα ανοικτού ή κλειστού ΣΜΑ τελικά γιατί ρωτούν γιατί ο ΣΜΑ των Αμυκλών δεν θα είναι κλειστός αλλά θα είναι ανοικτός; Είναι τόση η δαπάνη του κλειστού που το απαγορεύει; Θα λειτουργεί υποδειγματικά όπως δείχνουν μακέτες και «πιλότοι» ή θα φλερτάρει με την ιδέα του ΧΑΔΑ;
Οι πολίτες περιπατούν στον χώρο που σκοπεύει ο Δήμος να εγκαταστήσει τον ΣΜΑ και κοιτάζοντας γύρω την περιοχή αναρωτιούνται να τελικά πληρούνται οι προϋποθέσεις αποστάσεων από το ποτάμι, από βιολογικές καλλιέργειες από υπαίθριες επιχειρήσεις.
Άραγε οι μελέτες έχουν εντοπίσει ακριβώς μεγέθη και διαστάσεις ώστε η επένδυση του Δήμου να μην τεθεί αυτομάτως σε αμφισβήτηση; Είναι ώρα για δαπάνες χωρίς αποτέλεσμα και για καθυστερήσεις; Μάλλον όχι…
Θα πρέπει να κρίνουμε με προσοχή. Να συγκρίνουμε επίσης όμοια και όχι ανόμοια δεδομένα όταν αποφασίζουμε, όταν αντιδράμε αλλά και όταν χωροθετούμε.
Οι Αμύκλες είναι τα δεύτερα Αφισσού που ενώ έχουν δεχθεί ήδη ένα πλήγμα κατοχής από τους Ρομά σήμερα δέχονται κατάκαρδα κι έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το καλύτερο…
Οι πολίτες θεωρούν ότι οι Αρχές έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και ότι η επιλογή αυτή είναι δίκαιη, ασφαλής, ανώδυνη και αναγκαία. Αν αυτό όμως τελικά δεν συμβεί τότε ένα ακόμα πλήγμα θα έχει δεχθεί τον πρώην κεφαλοχώρι ενώ οι έχοντες την ευθύνη για την ασυνέπεια θα κριθούν πολύ αυστηρά και ο καταλογισμός θα είναι απόλυτος.
Μεσσηνία: Αγριογούρουνο επιτέθηκε και τραυμάτισε 56χρονη γυναίκα
Πάτρα: Έπεσε με το μηχανάκι στις γραμμές την ώρα που ερχόταν ο Προαστιακός (photos)
Δήμος Σπάρτης: «Ομάδα Ρομά έστησε ενέδρα και κακοποίησε δύο αντιδημάρχους»