Πατάτα: Στον δεύτερο κύκλο η παραγωγή, πιέσεις στις τιμές
ΕΛΛΑΔΑ. Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι καλλιέργειες πατάτας, οι οποίες έχουν φυτευτεί στις αρχές Αυγούστου, αποτελώντας τον δεύτερο κύκλο φυτεύσεων που πραγματοποιούν οι παραγωγοί των θερμότερων περιοχών της χώρας. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών και οι πρώτες συλλογές αναμένονται προς τα τέλη Νοεμβρίου. Στις ψυχρότερες περιοχές, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, ξεκίνησε η αποθήκευση της πατάτας.
Οι ψυκτικοί θάλαμοι για πολλούς παραγωγούς παραμένουν ένα κενό γράμμα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και παράλληλα να μειώνεται η διαπραγματευτική τους δυνατότητα στις αγορές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή της Δράμας, όπου η καλή ποιότητα και οι μεγάλες αποδόσεις για την ΠΓΕ πατάτα Κάτω Νευροκοπίου δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην τιμή, με αποτέλεσμα όσοι πουλούν ατομικά να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ η ΕΑΣ επιδιώκει μια αξιοπρεπή τιμή για τον παραγωγό.
«Η παρουσία πολλών μεμονωμένων παραγωγών στο λεκανοπέδιο δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνισμού», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου, προσθέτοντας πως η συγκομιδή βρίσκεται στο 60%. «Το lockdown επηρέασε τα πάντα, προκάλεσε αύξηση στο κόστος παραγωγής και μείωση στη ζήτηση». Ο ίδιος εξηγεί ότι από φόβο οι παραγωγοί πωλούν μεμονωμένα όσο-όσο, με αποτέλεσμα η βουτιά στις στρογγυλές να φτάνει τα 15 λεπτά, στις δε κίτρινες και στη spunta στα 20 λεπτά.
Η τιμή παραγωγού για τις στρογγυλές είναι 25 λεπτά μέσω της Ένωσης, που επιδιώκει για τις κίτρινες και τη spunta τα 30 λεπτά. Όπως σημειώνει, είναι ένας δύσκολος στόχος, θυμίζοντας ότι πέρυσι οι στρογγυλές έπιασαν τα 27 λεπτά και οι άλλες τα 32. «Έχουμε περίοδο πώλησης από τον Σεπτέμβρη έως τον Απρίλη. Στόχος μας είναι μέσα από πρόγραμμα να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο (ψυγείο), ούτως ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε και να πουλάμε όλο τον χρόνο πατάτες», καταλήγει.
Κατρακυλά η τιμή στην Αρκαδία
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και η φετινή χρονιά στην Αρκαδία, αφού οι τιμές κατρακύλησαν για ακόμη μία χρονιά, δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας στους παραγωγούς για ό,τι έχει σχέση με το μέλλον της καλλιέργειας. Πρόβλημα δημιουργήθηκε, επίσης, με την απαγόρευση χρήσης κάποιων φυτοφαρμάκων που αντικαταστάθηκαν με κάποια άλλα, χωρίς όμως να έχουν την ίδια αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση του σκουληκιού.
Ο Γιώργος Κλαδούρης, παραγωγός και μέλος της Ένωσης Αρκαδίας, αναφερόμενος στην εξέλιξη της χρονιάς, επισημαίνει ότι «η αντικατάσταση κάποιων φυτοφαρμάκων έκανε ζημιά στην καλλιέργεια, αλλά ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις. Εκείνο, όμως, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα είναι η κατρακύλα της τιμής της πατάτας. Οι στρογγυλές έχουν πέσει στα 16-20 λεπτά, ενώ οι μακρόστενες έχουν πάει στα 22 λεπτά. Εάν αναλογισθεί κανείς ότι το κόστος καλλιέργειας είναι 25 λεπτά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συρρίκνωση της παραγωγής είναι πλέον πολύ πιθανή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαδούρης, «ενώ κάθε χρόνο έβαζα 200 στρέμματα περίπου, φέτος έβαλα 60 στρέμματα και την επόμενη χρονιά ίσως βάλω λιγότερα. Η πατάτα δέχεται μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και από χώρες, όπως η Γαλλία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βγει οριστικά εκτός αγοράς ως προϊόν μη ανταγωνιστικό». Κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης βασικών σημείων στην παραγωγή, στη συνεργασία όλων των δυνάμεων και, φυσικά, στην επιστημονική και κρατική στήριξη.
Μειωμένες οι εκτάσεις στη Στερεά
Με προνομιακή γεωγραφική θέση από τις περισσότερες περιοχές της χώρας, πολλοί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και δεύτερη παραγωγή στο ίδιο έτος. Ήδη, σε ένα μεγάλο ποσοστό των φυτών άρχισαν να σχηματίζονται οι κόνδυλοι και προς τα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η συλλογή. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μπουράμας από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις καλλιέργειές μας. Οι χαμηλές τιμές, η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς και το κόστος παραγωγής συμβάλλουν στη μείωση των εκτάσεων για την τρέχουσα περίοδο».
Πηγή: ypaithros.gr