«Παγώνουν» οι χειμερινοί προορισμοί της Πελοποννήσου!
Εκπρόσωποι των ξενοδόχων μιλούν για την παρατεταμένη αβεβαιότητα και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με το βλέμμα στην Αττική και τους λοιμωξιολόγους πορεύονται οι Έλληνες ξενοδόχοι που διαχειρίζονται ξενοδοχεία σε χειμερινούς προορισμούς. Ένα lockdown στην Αττική ανάλογα με το πότε θα γίνει θα επηρεάσει πολλαπλώς τους προορισμούς που περιμένουν κυρίως Αθηναίους για να κάνουν «ταμείο» στην πιο δύσκολη και κυρίως αβέβαιη σεζόν που έχουν ζήσει ποτέ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ένα lockdown στην Αττική στην αρχή της σεζόν και μια υποχώρηση στη συνέχεια της πανδημίας μαζί με την ανάκληση του lockdown θα ενισχύσει τις τάσεις «απόδρασης» από το κλεινόν άστυ. Αντιθέτως μια πανδημία στην καρδιά της χειμερινής σεζόν θα ισοδυναμεί με καταστροφή για μια σειρά κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς.
Προς το παρόν, πάντως, οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τη χειμερινή σεζόν. Δειλά-δειλά κάτι πάει να καταγραφεί, αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και ειδικότερα στην Αττική. «Μας απασχολεί η πορεία του covid-19 στην Αθήνα, γιατί από εκεί προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών», μας επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
Καλάβρυτα
Πάντως, προσθέτει ο κ. Δαφαλιάς, κάποια τηλεφωνήματα αναφορικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων γίνονται, αλλά καθαρά σε διερευνητικό επίπεδο.
Ο κ. Δαφαλιάς, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του ξενοδοχειακού κλάδου, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα, όμως ίσως το καλύτερο θα ήταν να δώσει μία εφάπαξ αποζημίωση, με βάση τις απώλειες τζίρου που είχαν οι μονάδες, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών με τους αγρότες. Σε πολλά από τα προγράμματα, όπως π.χ. το ΤΕΠΙΧ, πολλές μονάδες δεν μπήκαν γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Η εφάπαξ αποζημίωση και οι επιδοτήσεις εισφορών ίσως θα ήταν δύο περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα, σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς.
Αρκαδία
«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη για τη χειμερινή περίοδο, αναφέρει στη «Ν» και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς το άνοιγμα της σεζόν από το τέλος Οκτωβρίου καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την επιστημονική απάντηση, αν υπάρξει, κατά του κορωνοϊού. Η Πελοπόννησος πάντως τη θερινή περίοδο στηρίχθηκε πολύ στους Έλληνες τουρίστες, προσθέτει ο κ. Μαρινάκος και με την ιδιότητα του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου. Ελπίζουμε ότι ο Έλληνας θα μας στηρίξει και τη χειμερινή σεζόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη θερινή περίοδο η μείωση του τζίρου του τουρισμού στην Πελοπόννησο έφτασε το 70%, ενώ από τις 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες λειτούργησαν οι 700. Κατακόρυφη πτώση είχαμε και στις θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 15.000, ενώ τα προηγούμενα έτη ανέρχονταν σε 25.000.