Η Σπάρτη οικοδέσποινα σε Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος
ΣΠΑΡΤΗ. Σε συζητήσεις βρίσκεται ο Δήμος Σπαρτιατών με την Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προκειμένου να διαδραματίσει η Σπάρτη έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην συνδιοργάνωση του σημαντικού αυτού Φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα, συζητείται να θεσμοθετηθεί το «Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ», το οποίο και θα απονέμεται στην Σπάρτη, από τριμελή διεθνή επιτροπή, κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου είναι Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με έμφαση στο διεθνές διαγωνιστικό κομμάτι, με αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτική ζώνη, σεμινάρια και masterclasses.
Το Φεστιβάλ εξακτινώνεται σε 9 πόλεις της Πελοποννήσου, όπως Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Άργος, Αμαλιάδα, λαμβάνοντας χώρα στις αρχές κάθε έτους. Έχει ήδη συμπληρώσει 6 χρόνια δράσης.
Σε αυτήν την πολιτιστική προσπάθεια η Σπάρτη προτίθεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, υιοθετώντας και θεσμοθετώντας ένα ιδιαίτερο βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα, αυτό του Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει η διάρκεια του Φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στην Σπάρτη να είναι πενθήμερη. Θα προβληθούν τουλάχιστον 20 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων τα 15 ελληνικά που θα διαγωνίζονται, όπως και 7 ξένα ντοκιμαντέρ, αφού ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν και παραμένει διεθνής.
Επιπλέον, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκπαιδευτική ζώνη διάρκειας 4 ημερών, που θα ξετυλίγεται από τις 9πμ. μέχρι τις 1μ.μ. κάθε διαγωνιστικής ημέρας.
Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από 3 διακεκριμένους σκηνοθέτες, δύο ξένους και έναν Έλληνα, οι οποίοι και θα φιλοξενηθούν στην Σπάρτη.
Το Βραβείο, που θα απονεμηθεί όπως προαναφέρθηκε κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, θα φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη κ. Χρήστο Ρηγανά.
Σε επικοινωνία του notospress.gr με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Τζίνα Πετροπούλου, αυτή ανέφερε πως:
«Είναι ευτύχημα που η Σπάρτη από όλες τις πόλεις επιθυμεί έντονα να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Μέσω ενός Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ανοιγόμαστε σε έναν νέο, διαφορετικό κόσμο, ερχόμαστε σε γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και πρότυπα, ακόμα ακόμα επεξεργαζόμαστε θέματα και ιδέες που και οι ίδιοι ίσως δεν είχαμε αντιληφθεί την έκτασή τους. Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του θεατή παίζει η εκπαιδευτική ζώνη του Φεστιβάλ, στις πρωινές προβολές της κάθε ημέρας, 09:00 – 13:00».
Ίσως να μην είναι ευκρινές, αλλά η Σπάρτη, κατά την περίοδο της αρχαιότητας ήταν ξακουστή για την καλλιέργεια της Λυρικής Ποίησης αλλά και τους αγώνες Λυρικής Ποίησης που διοργάνωνε.
Η σημερινή πόλη της Σπάρτης θα πρέπει να επιδιώκει να συμμετέχει, να προβάλει αλλά και να αναδεικνύει δρώμενα του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και γιατί όχι να τα δημιουργεί η ίδια.