ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, τις οποίες έχει αναλάβει ως έργα ΣΔΙΤ η ΤΕΝΕΡΓ, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε νέο φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από την επιστολή της δεύτερης, όπως επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Το συγκεκριμένο έργο μετράει ήδη 4 κυβερνήσεις, καθώς η ΤΕΝΕΡΓ είχε οριστεί ως ανάδοχος από το 2013, ενώ το 2018 είχε υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.
Ο νέος φάκελος που έχει αποσταλεί στη DG REGIO έχει συνταχθεί εκ νέου και δεν προσθέτει απλά τροποποιήσεις στον υφιστάμενο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τον «ευρωπαϊκό κουμπαρά» με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό των απαλλοτριώσεων, οι οποίες αποτελούν ένα γνωστό και δυσάρεστο κομμάτι του παζλ για ένα μεγάλο πλήθος επενδύσεων στα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα. Από ότι φαίνεται η πρόοδος του - συγκριτικά με το θέμα του φακέλου - είναι πιο ραγδαία, καθώς αναμένεται η εκδίκασή τους.
Επειδή τα Εφετεία έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά λόγω κορονοιού υπάρχουν κι εδώ καθυστερήσεις.

Έτοιμη η ΤΕΝΕΡΓ να λάβει δράση από τα τέλη Οκτώβρη

Σε οποιαδήποτε περίπτωση (δηλαδή είτε εγκριθεί ο νέος φάκελος ή όχι), θα ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου η περίοδος παραχώρησης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν και μερικά έργα στις 3 ΜΕΑ.
Μπορεί η ολοκλήρωση του έργου ναι εκτιμάται πως θα χρειαστεί 24 μήνες (άρα μιλάμε ήδη για τα τέλη του 2022), αλλά υπολογίζεται πως από τη στιγμή που θα ξεκινά η περίοδος παραχώρησης του έργου, η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να αναλάβει προσωρινά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραβλέπεται, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως από τα μέσα του 2021, όπου και θα αναλάβει η ΤΕΝΕΡΓ, θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας (τα οποία ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ανά ευρώ εξάμηνο από το 2015 έως και το 2018) που καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).


Οι ηθικοί αυτουργοί

«Χαρακτηριστικό είναι ότι γύρω από το θέμα αναπτύσσεται και πάλι ρητορική αλλά και παραφιλολογία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος και τονίζει ότι «το έργο θα προχωρήσει και θα απαλλάξει την Πελοπόννησο από δεκάδες χωματέρες που ακόμα και σήμερα πλήττουν το περιβάλλον. Χωματερές που έχουν και αυτές ηθικούς αυτουργούς»